En çok ihtiyaç duyulduğu anda mağduriyet yaşandı! Elektrik şirketleri sınıfta kaldı
Depremin olduğu yerlerde can güvenliği açısından elektrik olmaması ve iletişim kesikliği olması gayet normal ama depremin ardından enerji ve iletişimde hizmet kıtlığı normalin dışında değerlendirildi. şirketler yapılan değerlendirme sonrası verdikleri hizmette sınıfta kaldı yorumu yapıldı.
Deprem gibi olağanüstü zamanlarda acil elektrik ihtiyacının giderilmesi için elektrik şirketlerine jeneratör bulundurma şartı getirilmesi planlandı. Bunun için gereksinimi kısmen de olsa karşılayacak bir yönetmelik taslağı oluşturulup görüşe açıldı. Fakat taslak düzenleme, şirketlerin beğenisini kazanmadı. İnsan canı
düşünülerek hazırlanan plan, Firmaların istekleri yönünde jeneratör sayısı ve jeneratörün kuvveti aşağı çekilerek değiştirildi. Şirket kârını ilk sıraya alan düzenlemeden dolayı, zelzele akabinde enkazlarda gece yürütülen can kurtarma çalışmalarına gerektiğince jeneratör gönderilemediği ifade ediliyor.
TASLAK 2021'DE HAZIRLANDI
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) afet ve benzeri ebeplerle elektrik hatlarının iptal olması geektiğinde acil elektrik gereksinimini jeneratörlerle karşılanması için Ağustos 2021'de yönetmelik taslağı hazırladı. Taslak; dağıtım firmalarına, her ilde en az 1 adet olmak kaydıyla her 100 bin nüfusa en az bir adet olacak halde ve her biri en az 100 kilovolt-amper (kvA) güce sahip mobil jeneratör bulundurma mecburiyeti getiriyordu. Fakat düzenleme, Nisan 2022'de şirketlerin istediği haliyle yayımlandı. Yeni düzenlemeyle, nüfusu 100 bini geçen ‘il merkezleri' ile 100 bini geçen ilçe merkezlerinde en az 1 adet ve en az 50 kvA kuvvetinde mobil
jenaratörlerin bulundurulması kâfi görüldü. Taslakla örneğin 1 milyon nüfuslu il merkezi için her biri 100 kvA kuvvetinde en az 10 jeneratör bulundurması gereken şirketler, mevcut düzenlemeyle aynı şehirde 50 kvA gücünde sadece 1 adet jeneratör bulundurabiliyor.