2020'de en çok bu illerde konut fiyatları arttı!
Hürriyet Emlak 2020'de Türkiye genelinde en çok konut fiyat artışının yaşandığı illere dair rapor yayınladı. Buna göre en çok fiyat artışı Gaziantep ve Sakarya'da yaşandı.
Hürriyet Emlak 2020 yılı endeksini yayınladı. Endekse göre; pandemi sürecinden dolayı zorlu geçen 2020 yılında gayrimenkul tarafında yaşanan değişimleri, satılık ve kiralık konut kategorilerinde yükselişe geçen il ve ilçeleri değerlendirirken, sektörde 2021 yılına yönelik hedef ve beklentileri ortaya koydu.
2020 yılı içerisinde ülke genelinde satılık konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği iller Gaziantep ve Sakarya oldu. Yılın ilk 3 ayında Gaziantep ortalama yüzde 18 değişim ile en çok artışın olduğu il olarak birinci sırada gelirken, pandemi sürecinin başladığı Nisan ayı itibariyle yerini Sakarya’ya bıraktı.
Konut satışlarında rekorun kırıldığı Temmuz ayı sonrasında Gaziantep tekrar ilk sıraya yerleşti ve bu yükselişini bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 50’nin üzerinde artış oranıyla 6 ay boyunca yerini korudu.
İstanbul’un ilçeleri artış rekoru kırdı
2020'de konut satış rakamı bir önceki seneye göre en çok artış yaşayan ilçelerde ilk sırayı İstanbul’un ilçeleri üstlendi. Şubat ve Mart aylarında Beykoz ilçesi ilk sırada yer alırken, pandemiyle birlikte Sarıyer ilçesi ortalama yıllık 90’lık bir fiyat artışıyla yükselişe geçti. Ağustos ve Eylül aylarında yerini Avcılar’a bırakan Sarıyer, Ekim ve Kasım aylarında bir önceki yılın satış rakamlarına kıyasla yüzde 100’ün üzerinde bir artışla ilk sıradaki yerini korudu. Yılı yüzde 115,90’lık bir artışla Beykoz kapattı.
2020'nin ilk çeyreğinde Adana, Kayseri, Samsun, Manisa satılık konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği iller arasında ilk 5’te yer aldı. İkinci çeyrekte ise Eskişehir, Tekirdağ, Denizli, Adıyaman ve Yalova’daki yükseliş dikkat çekti. Üçüncü ve dördüncü çeyrekte mevcut illere Çorum ve Eskişehir dahil oldu.
2020 yılının satılık konutta en çok değerlenen illerinin başında gelen Gaziantep’te metrekare birim fiyatı 2.899 TL’ye ulaştı. İkinci sıradaki Sakarya’da ortalama fiyat 2.478 TL, üçüncü sıradaki Karaman’da ise 2.236 TL oldu. En çok değerlenen ilk 10 il arasında en yüksek metrekare birim fiyatı ise Muğla’da (6.539 TL). En çok değerlenen ilk 10 il arasında en düşük konut fiyatı ise 2.074 TL ile Çorum’da oldu.
Hürriyet Emlak 2020 Yılı Endeksi verilerine göre 2020 yılının amortisman şampiyonu Edirne oldu. Türkiye genelinde satın alınan konutun en kısa geri dönüş süresi 16 yıl ile Edirne’de. Muğla 18 yıl ile ikinci sırada yer alırken onu 19 yıl ile Mersin, Aydın ve Hatay izliyor.
2020 senesinde konut satış rakamı bir önceki yıla göre en çok artan ilçelerde ilk sırayı İstanbul’un ilçeleri üstlendi. Şubat ve Mart aylarında Beykoz ilçesi ilk sırada yer alırken, pandemiyle birlikte Sarıyer ilçesi ortalama yüzde 90’lık bir fiyat artışıyla yükselişe geçti. Ağustos ve Eylül aylarında yerini Avcılar’a bırakan Sarıyer, Ekim ve Kasım aylarında bir önceki yılın satış rakamlarına kıyasla yüzde 100’ün üzerinde bir artışla ilk sıradaki yerini korudu. Yılı yüzde 115,90’lık bir artışla Beykoz kapattı.
Son 1 senede satılık konutlarda en fazla fiyat artışının gerçekleştiği ilçe yüzde 116 değişim oranıyla İstanbul’un Beykoz ilçesi oldu. Yüzde 107’lik artışla ikinci sırada İstanbul’un Sarıyer ilçesi gelirken, yüzde 99’luk artışın yaşandığı İstanbul’un Avcılar ilçesi de üçüncü sırada yer aldı. Listede ilk 10 sıralamasında Ankara, Muğla ve Antalya’nın ilçeleri yüksek değişim oranlarıyla dikkat çekti.
2020 yılının ilk çeyreğinde Antalya, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla kiralık konut fiyatlarındaki ortalama yüzde 29’luk bir artışla ilk sırada yer aldı. Pandemi ilan edilmesinin ardından Muğla’daki kiralık konut fiyatlarının yükselişi yıl boyunca sıralamadaki yerini korudu. Özellikle yazlık bölgelerde artan talep fiyatları yükseltti. Yaz döneminde yüzde 100’ün üzerinde artış gösteren kiralık konut fiyatları Ağustos ayı itibariyle yüzde 60’lara kadar geriledi. Antalya ve sonrasında Muğla’nın başı çektiği sıralamada ilk 5 arasında yer alan ve zaman zaman yer değiştiren diğer iller Aydın, Manisa, Konya, Ankara, Samsun, Tekirdağ, Hatay, Denizli, Mersin, Eskişehir ve İzmir oldu.
Son 1 yılda kiralık konutlarda il bazında en büyük fiyat artışı yüzde 69’luk bir değişim ile Muğla’da yaşandı. Muğla’yı yüzde 32 ile İzmir, yüzde 30 ile Hatay, yüzde 27 ile Tekirdağ ve yüzde 25 ile Aydın takip etti.
Son 1 yılda kiralık konutlarda ilçe bazında en büyük fiyat artışı yüzde 204’lük bir değişim ile Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşandı. Bodrum daha önceleri daha çok yazlık olarak tercih edilirken, pandemi sürecinde büyük illerde yaşayanların tercih ettiği bir yer halini aldı. İkinci sırada yüzde61 ile Denizli’nin Pamukkale ilçesi yer alırken, üçüncü sırada yüzde 54’lük bir artışla İstanbul’un Ataşehir ilçesi listede kendine yer buldu.
Hürriyet Emlak 2020 Yılı Endeksi’ne göre 2020 yılında satılık konutlarda en pahalı il 6.539 TL ortalama metrekare fiyatıyla Muğla oldu. Muğla’yı 5.457 TL ile İstanbul, 4.212 TL ile İzmir, 4.157 TL ile Antalya ve 3.069 TL ile Balıkesir izledi.
Hürriyet Emlak 2020 Yılı Endeksi’ne göre 2020 yılında satılık konutlarda en pahalı ilçe 20.678 TL ortalama metrekare fiyatıyla İstanbul’un Sarıyer ilçesi oldu. Sarıyer’i 19.382 TL ile İstanbul-Beşiktaş, 12.808 TL ile İzmir-Çeşme, 12.222 TL ile İstanbul-Beykoz ve 11.342 TL ile Muğla-Bodrum takip etti.
Hürriyet Emlak 2020 Yılı Endeksi’ne göre 2020 yılında kiralık konutlarda en pahalı il 32 TL ortalama metrekare fiyatıyla Muğla oldu. Muğla’yı 22 TL ile İstanbul, 19 TL ile İzmir, 15 TL ile Antalya ve 13 TL ile Aydın takip etti.
Hürriyet Emlak 2020 Yılı Endeksi’ne göre 2020 yılında kiralık konutlarda en pahalı ilçe 87 TL ortalama metrekare fiyatıyla Muğla’nın Bodrum ilçesi oldu. Muğla’yı 57 TL ile İstanbul-Beşiktaş, 54 TL ile İstanbul-Sarıyer, 45 TL ile İstanbul-Beyoğlu ve 33 TL ile İstanbul-Bakırköy takip etti.
Ocak-Kasım döneminde 1 milyon 393 bin 335 konut satışı gerçekleşti
TÜİK verilerine göre Ocak-Kasım döneminde 1 milyon 393 bin 335 konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,5 artış yaşandı. Türkiye’de pandemi döneminin başladığı mart ayı ortası itibariyle konut satışlarında dikkat çekici oranda bir azalma görülürken, bu dönemde bankaların kredi faiz oranlarını düşürmesi ilerleyen aylarda sektörü harekete geçirdi. Hürriyet Emlak Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, bu dönemi şu şekilde değerlendirdi: “2020 yılına çok iyi başlayan, ancak virüsün etkisiyle uzun süredir beklemede olan satış talebi düşük faiz oranlarıyla birlikte tekrar harekete geçti. Faiz indirim kampanyasının açıklandığı haziran ayının ilk günlerinden itibaren ‘satılık’ talebinde geçtiğimiz 5 senenin en yüksek seviyesini gördük. Bu da en yakın döneme kıyasladığımızda 2,5 kattan daha fazla bir büyümeyi ifade ediyordu. Kamu bankaları tarafından yapılan kampanya şartları, kira öder gibi ev sahibi olma fikrini canlandırdı. Özellikle 750.000 TL altı konutlarda işlem sayıları çok arttı. Bu da haziran ayının ilk yarısında satış rakamlarının 2-3 kat artmasına sebep oldu.”
Öte yandan Hürriyet Emlak 2020 Yılı Endeksi verilerini yorumlayan Tandoğan, 2020 yılında fiyatların en fazla arttığı bölgelerdeki emlak piyasasını şöyle değerlendirdi: “İstanbul ilçelerinden özellikle Beykoz ve Sarıyer’in 2020 yılında sürekli olarak değerlendiğini görüyoruz. Bu iki ilçede satılık konut araması son 5 yılın en yüksek seviyesini pandemi sürecinde gördü. Mayıs ve Haziran aylarında bu aramalar zirve noktaya ulaştı. Talebin bu kadar fazla olması da bölgedeki fiyatları yükseltti. İstanbullular evlerinde kaldığı bu süreçte doğaya ve denize daha yakın olmak istedi, özellikle sahile yürüme mesafesindeki semtler dikkat çekici oldu. Bu iki ilçede de bahçeli villaların satış rakamlarında yüzde 100’ün üzerinde artışlar gördük. Ayrıca son zamanlarda yaşanan depremler de az katlı yaşama teşvik edici oldu.
Türkiye genelinde baktığımızda fiyat artışının en fazla olduğu il Gaziantep’te özellikle son yıllarda organize sanayi sitelerinde artış gözlemliyoruz. Bu sebeple bölge büyük bir göç aldı. Genel olarak Gaziantepliler büyük daireler tercih ettikleri için önceki yıllarda 2 oda 1 salon evler 150 metrekareyi bulurdu. Şimdilerde ise hem kiraya vermek üzere alan yatırımcı kitle, hem de özellikle organize sanayi sebebiyle göç eden kitle daha küçük daireleri tercih ediyorlar. Bu sebeple bölgede küçük dairelere yönelik bir talep fazlası ortaya çıktı ve fiyatlar bu denli arttı. Önümüzdeki yıl arz ve talebin birbirine yaklaşmasıyla artış seyri biraz daha normal seviyelere dönecektir.
Sakarya ise deprem bölgesi olduğu için yapılar 3 katla sınırlı. Bu sebeple en ufak bir inşaat maliyeti artışı daire fiyatlarına çok fazla yansıyor. Pandemi sürecinde özellikle müstakil evlere olan yönelim de yine arsa fiyatlarının artmasını, doğal olarak da ev fiyatlarının da yükselmesini sağladı. Öte yandan İstanbullular için Sakarya bir kaçış noktası haline geldi. Kıyı bölgeler ve kırsal bölgeler özellikle konteyner ev yapmak isteyen İstanbullular tarafından çok fazla tercih ediliyor. Bu da bölgenin değerini son bir yılda ciddi şekilde artırdı. ”
2021 yılında toplamda 1.5 milyon konut satışı olacağı öngörülüyor
2021 yılının tüm dünya için hızlı bir toparlanma yılı olacağını öngören Tandoğan, yeni yıla yönelik şunları aktardı: “2021 yılında, pandemi sürecinin 2020 yılında olduğu kadar etkili olmayacağını düşünüyoruz. Çünkü hepimiz artık ne ile karşı karşıya olduğumuzu ve nasıl önlem almamız gerektiğini biliyoruz. TÜİK tarafından açıklanacak konut satış rakamları sonrası 2020 yılında toplam konut satışlarının 1.5 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Hürriyet Emlak olarak baktığımızda ise önümüzdeki sene kendimize agresif büyüme hedefleri koyduk. Rakamsal verilerimize baktığımızda 2020’nin bizim açımızdan iyi geçtiğini de söyleyebilirim. Müşteri bazımızı yüzde 15 büyüttük. 2021 yılı bizim için çok daha büyüme odaklı bir yıl olacak.”