23 / 12 / 2024

Mehmet Şimşek: İnşaatın istihdam yaratma kapasitesi zayıflayabillir!

Mehmet Şimşek: İnşaatın istihdam yaratma kapasitesi zayıflayabillir!

Ekonomide yavaşlama dönemine girildiğini belirten Şimşek, “İnşaat sektörünün istihdam yaratma kapasitesinin bir miktar zayıflama riski sözkonusu” dedi



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yılın tamamında merkezi yönetim bütçe giderlerinin 313 milyar 302 milyon lira, faiz hariç bütçe giderlerinin 271 milyar 90 milyon lira olduğunu, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 295 milyar 862 milyon lira, genel bütçe vergi gelirlerinin ise 253 milyar 765 milyon lira olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Şimşek bu sonuçlara göre, 2010’da 40 milyar 81 milyon lira olan merkezi yönetim bütçe açığının 2011 yılında yüzde 56.5 oranında azalarak 17 milyar 439 milyon liraya düştüğünü söyledi. 2011 yılında dünyada ve Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bakan Şimşek, “Euro Bölgesi borç krizinde en kötü geride kaldı diyebiliriz. Son dönemde ABD’de reel ekonomiye ilişkin rakamlar oldukça iyi. Bu da sınırlı iyimserlik getiriyor” dedi.

‘TL’de rekabet gücü arttı’
İşsizlik verilerine değinen Şimşek, “İşsizlikte yüzde 9.1’lik bir rakam bile son 10 yılın en düşük rakamlarından biri. Ekonomide bir yavaşlama sürecine giriyoruz. İnşaat sektörünün istihdam yaratma kapasitesinin bir miktar zayıflama riski söz konusu. Cari açık 2011’de ciddi şekilde arttı. Cari açık milli gelirin yüzde 10’u civarında olacak. Ekonomide iç talep daha makul düzeylere doğru geriliyor. TL’deki rekabet gücünün arttığını görüyoruz” diye konuştu.

‘Enflasyon yılsonunda düşer’
Enflasyonu da olumsuz makroekonomik göstergeler arasında değerlendirmek gerektiğini dile getiren Şimşek, 2011 yılında geçici de olsa TL’deki değer kaybının ve ekimde yapılan bazı vergi artışlarının, enflasyon üzerinde olumsuz etkisi olduğunu söyledi.

“Enflasyon, yılın ilk çeyreğinde muhtemelen bir miktar daha yükselebilir ama yılın sonuna doğru tekrar Merkez Bankası’nın hedeflerine paralel şekilde bir enflasyon görünümü öngörüyoruz” diyen Şimşek, bu öngörünün nedeni olarak iç talebin daha makul düzeylere dönmesini, kurdaki düzeltmenin tekrarlama ihtimalinin zayıf olmasını ve global emtia fiyatlarında yaşanan “şokun” enflasyon rakamlarından çıkmış olacağını gösterdi.

‘2011’de ekonomi % 8 büyür’
Şimşek, Türkiye’nin 2011 yılı büyüme beklentisiyle ilgili “Son rakamlar, muhtemelen büyümenin yüzde 8 civarında olacağını ortaya koyuyor” dedi. 2011 yılının dünya ekonomisi için çok iyi başladığını belirterek, yılın ilk yarısında çok güçlü bir büyüme performansı gösterdiğini söyledi. 2010 yılında dünya ekonomisinin yüzde 5.1 büyüdüğünü anımsatan Şimşek, “2011 yılına ilişkin değişik tahminler var. Ama öyle görünüyor ki en azından son tahminlere göre global ekonomideki büyüme muhtemelen yüzde 4’ün altında oldu, bir ihtimal de ’yüzde 3’e yakın oldu’ şeklindedir” dedi.

Yapılandırmanın bütçeye katkısı 5-6 milyar lira
Şimşek, yapılandırmadan gerçekleştirilen tahsilatın 13.3 milyar lira olduğunu, 2012’de de 10.3 milyar lira tahsilatı öngördüklerini belirterek, “Yapılandırmanın bütçeye olumlu etkisi oldu ancak bu kalemden kaynaklanan net gelir etkisi 5-6 milyar lira düzeyinde. Bir çok alandaki iyi  performansın etkisi bütçede kendini gösterdi. Bütçedeki açık 2011’de daha da düşük olabilirdi. Altyapı ve Van depremi nedeniyle 11.1 milyar TL ilave  kaynak aktardık. Geçen yıl açığın GSYH’ya oranı 1.4 olacak ancak bu kaynağı aktarmasaydık oran yüzde 0.5 olacaktı” dedi. Mali disiplinden ayrılmayacaklarını vurgulayan Şimşek, 2012’de Türkiye ekonomisi üzerinde bazı dışsal risklerin bulunduğunu bildirdi.

‘Bedelli ve 2B geliri 3. köprüye aktarılmayacak’
Şimşek, üçüncü köprü ile ilgili soru üzerine, Türkiye’nin bütçe performansının ortada olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin mali anlamda manevra alanının da ortada olduğunu söyledi. “Bizim tercihimiz kendi kendini finanse eden projelerin özel sektör eliyle yapılmasıdır” diyen Şimşek, ancak özel sektörden bu yönde talep, istek olmazsa ikinci tercihin özel sektörle ortak yapılması, son tercihin ise kamu kaynaklarıyla yapılması olduğu söyledi. Şimşek, 3. köprünün finansmanı için konuşmanın erken, bedelli ve 2B’den gelecek gelirin buraa aktarılmayacağını söyledi. Şimşek, 2B’den gelecek gelirlerin büyük kısmının kentsel yapılandırmada kullanılacağını kaydetti.

Milliyet

 

 


Geri Dön