14 / 05 / 2024

Mehmet Uysal: Plastik ihracatıyla birlikte hammadde sıkıntısı da büyüyor!

Mehmet Uysal: Plastik ihracatıyla birlikte hammadde sıkıntısı da büyüyor!

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından hazırlanan 2013 yılı ilk yan sektör değerlendinne raporuna göre; plastik sektörü yılın ilk altı ayını 2 milyar 665 milyon dolar ihracat ile kapattı...





TÜRK Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından hazırlanan 2013 yılı ilk yan sektör değerlendinne raporuna göre; plastik sektörü yılın ilk altı ayını 2 milyar 665 milyon dolar ihracat ile kapattı. 


Sektör geçen yılın aynı dönemine oranla ihracatta yüzde 9 artış yakaladı. Sektörün direkt ihracatına ambalaj, inşaat, otomotiv, beyaz eşya gibi sektörler kanalıyla gerçekleştirdiği dolaylı ihracat da eklendiğinde toplam plastik sektörü ihracatı 5,5 milyar dolan aştı. Aynı dönemde üretimde de yüzde 5,7 oranında büyümeye imza atan sektör, 4 milyon 350 bin ton üretim gerçekleştirdi. 


2013 yılının ilk altı ayında; Türkiye ekonomisinde tüm sektörlerde gerileme yaşanırken, plastik sektörü gerek üretim gerek ihracatta artış trendi göstererek büyümesini sürdürüyor. Ancak hammaddede yüzde 85 oranında dışa bağımlılık sektörün ithalatını da etkiliyor. tik yanyılsonuçlarına göre geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 oranında ithalat artışı ile sektör, 5 milyar dolar hammadde ithalatı yaptı. 


İlk yanyılda plastik sektörünün ihracattaki en büyük pazarlarını; 281 milyon dolar ile Irak, 122 milyon dolar ile Almanya ve 118 milyon dolar ile Rusya Federasyonu oluşturdu. Bu üç ülkeyi sırasıyla; Azerbaycan, İngiltere, Fransa, Libya, Romanya, Iran ve Bulgaristan takip etti. 


Ortadoğu Gazetesi


Geri Dön