27 / 04 / 2024

Melen Barajı'nın güçlendirme ihalesi 28 Şubat'ta yapılacak!

Melen Barajı'nın güçlendirme ihalesi 28 Şubat'ta yapılacak!

İstanbul'un su ihtiyacında hayati rol taşıyan Melen Barajı, gövdesinde oluşan çatlak sebebiyle henüz tamamlanamadı. İnşaat için, açık usulle güçlendirme ihalesi gerçekleştirilecek...



Melen Barajı, gövdesinde oluşan çatlak sebebiyle henüz tamamlanamadı. Melen Barajı inşaatında, güçlendirme ihalesi yapılacak. İhale cuma günü gerçekleştirilecek.

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Çiğdem Toker, bugünkü yazısında Melen Barajı'nın güçlendirme ihalesini kaleme aldı. İşte Çiğdem Toker'in yazısı... 

İstanbul'un su ihtiyacında hayati rol taşıyan Melen Barajı, gövdesinde oluşan çatlak sebebiyle henüz tamamlanamadı. İnşaat için, açık usulle güçlendirme ihalesi gerçekleştirilecek.

Baraj gövdesindeki çatlak ile çatlağın gizlenmesinin kamuya maliyetinin yüksek olacağı ve giderek yükseleceği öngörülüyor. Süreçle ilgili açıklama yapılmadı.

Cuma günkü ihale açık usulle gerçekleştirilecek. 

★★★

Devlet Su İşleri'nin (DSİ) hazırlattığı iki raporun içeriğine değilse bile hazırlayan firmaların bilgisine ulaşıldı, raporlar şu şekilde:

– Birinci rapor: Merkezi Viyana'da bulunan IC Consulenten firmasının 25 Haziran 2018 tarihinde hazırladığı raporu. “Açıklama”, “veri”, “jeolojik ve jeoteknik model” olmak üzere 3 “kitap”tan meydana geliyor. DSİ bu raporu 31 Temmuz 2018 tarihinde onayladı.

– İkinci rapor: Merkezi Pretoria'da (Güney Afrika) bulunan ARQ Consulting firmasına hazırlatılan raporun tarihi ise daha yeni. “Güçlendirme çalışmaları için yapısal analiz ve tasarım” başlığındaki bu raporun tarihi de 3 Ekim 2019 olarak belirtiliyor.

İdari ve adli incelemenin başlatıldığı belirtiliyor. Gövdedeki çatlak sebebiyle yeni ihale yapılan projeye dönemin yöneticileri ve bakanının belirttiği şekilde kamulaştırma dahil 1.5 milyar lira kaynak harcandı.

“FEN KURALLARINA UYGUN”

Melen Barajı için daha önce gerçekleştirilen iki ihaleyi (ilkinde Yöntaş ile) üstlenen Ece Tur İnşaat internet sitesinde, proje başarıyla tamamlanmış gibi baraj fotoğrafı bulunuyor. “Başkan'ın mesajı” bölümünde de İbrahim Taşbaşı imzasıyla şu ifade bulunuyor:

“ECE TUR şirketler grubunun bugünlere gelmesinde emeği olan arkadaşlarıma belirlemeye çalıştığım ana hedef; yapılan iş her ne olursa olsun teknik, sanat ve fen kurallarına uygun, teknolojik yenilikleri kullanarak, ekip çalışması içerisinde yapılmasıdır.”

KİMLER KATILACAK?

Bu cuma günü açık usulle yapılacak ihaleye, isimleri kamuoyunca yakından bilinen büyük müteahhitlik firmalarının katılması tahmin ediliyor. Bununla birlikte verilecek tekliflerin çok önemli olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, yaklaşık maliyetinin 500 milyon lira olarak belirlendiği belirtilen (Piyasa duyumu, resmen açıklanmıyor) güçlendirmenin çok daha büyük tutarlara mal olabileceğini tahmin ediyor. 

Güçlendirme yapılırken barajın memba yüzüne “geomembran kaplama” uygulaması yapılacak. Bu da sentetik yalıtım örtülerine verilen genel bir isim olarak belirtiliyor.

Melen Barajı projesinin akıbeti meclis gündeminde!

Ekrem İmamoğlu’ndan Melen Barajı açıklaması!


Geri Dön