23 / 12 / 2024

Melikgazi Belediyesi konutlara özel atık torbası dağıtıyor!

Melikgazi Belediyesi konutlara özel atık torbası dağıtıyor!

Ülkemizde kişi başına günlük 1 kilo çöp çıkıyor ve bu çöpün yüzde 30'u ambalaj atıklarından oluşuyor. 72 milyon nüfusa sahip ülkemizdeki katı atık potansiyeli hiç de göz ardı edilmeyecek miktarlarda...



Ülkemizde kişi başına günlük 1 kilo çöp çıkıyor ve bu çöpün yüzde 30'u ambalaj atıklarından oluşuyor. 72 milyon nüfusa sahip ülkemizdeki katı atık potansiyeli hiç de göz ardı edilmeyecek miktarlarda. 


Kayseri'nin merkez ilçelerinden Melikgazi, 510 bin nüfusa sahip. Dolayısıyla ilçede günlük çıkan 510 ton çöpün yüzde 30'a yakın kısmı ambalaj atığı olarak tanımlanan geri dönüşümü olan, ülke ekonomisi için son derece önemli hammadde niteliğindeki atıklardan oluşuyor. 


2005 yılına kadar ilçedeki günlük 40 ton ambalaj atığı hammadde, çöp depolama sahalarında uzun yıllar çevreyi kirleterek yok olacaklan alanlara gönderilmekteydi. Ancak 2005 yılında Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memdulı Büyükkılıç'ın önderliğinde bir caddede ve yaklaşık 50 evde kaynakta aynştımıa çalışmaları başladı. 


2014 yılına gelindiğinde 43 mahalle ve 130 bin evde kaynakta aynştımıa seviyesiyle ülkemizdeki en başarılı ve sürdürülebilir toplama sistemi kurulmuş oldu. Bugün ilçede 450 ton ambalaj atığı (kağıt, naylon, plastik, metal) kaynağından ayrı olarak toplanıyor. 


Projenin hedefi 2018 yılında Almanya veya İngiltere gibi dünyanın en kapsamlı atık yönetimine sahip ülkelerde olduğu gibi sıfır atık politikasıyla, evlerde veya işyerlerinde oluşan tüm atıkları niteliğine göre ayrı değerlendirecek sistemi kurmak. 


KONUTLARA ÖZEL ATIK TORBASI 



Melikgazi Belediyesinin bu önemli projesinin ana hatları ise şöyle: Melikgazi ilçe sınırlarında bulunan 130 bin toplu konuta haftada bir defa gönderilen mavi renkli geri dönüşüm torbasıyla evlerde oluşan tüm ambalaj atıkları çöpe karışmadan, yani henüz kaynağındayken ayrı olarak toplanıyor. Ayrıca şehrin yaya ve araç trafiği yönünden en yoğun olan cadde ve sokaklarında 150 adet 4 farklı atığı ayn ayrı toplayacak geri dönüşüm toplama kumbaraları bulunuyor. Başta okullar ve diğer kamu kurumlarında, her sınıfta veya hizmet odasında geri dönüşüm toplama kutularıyla atıklar ayrıştırılıyor. 


Yemeklerden arta kalan bitkisel kızartmalık yağlar 8 yıldır toplanıyor ve lisanslı depolardan geri dönüşüm fabrikalarına aylık 7 ton olarak sevkiyat yapılıyor. Evsel tehlikeli atık piller, 400 metre mesafe arayla konulan kutularla ülkemizde en başarılı toplama sistemiyle toplanıyor. 


Gelişen teknolojiyle hayatımızın her alanına giren elektronik atıklar her geçen gün daha da fazla çöpe dönüşüyor. Melikgazi ilçesi de bu alanda İç Anadolu Bölgesi'ndeki tek yetkili toplayıcı iznine sahip. 2 yıl içerisinde 10 ton atık toplandı ve toplanmaya devam ediliyor. 


CAPİTAL KAYSERİ 


Geri Dön