Kent Haberleri

Memur ve emeklinin Ocak 2025 zammı için masadaki son rakamlar ortaya çıktı!

Milyonlarca emekli ve memur 2025 Ocak'ta ne kadar zam alacağı ile ilgili araştırmalar yapıyor. İşte gündemden düşmeyen zamlarla ilgili son dakika detayları…

 

Emekliler ve memurlar 2025 yılının Ocak ayında ne kadar zam alacağı ile ilgili araştırmalar yaparken, konu ile ilgili tüm merak edilenleri Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin TRT Haber’e anlattı. Tarkan Zengin ayrıca son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan 2024 mü yoksa 2025 yılında mı emekli olunması gerektiğine de değindi.


İşte Tarkan Zengin’in o açıklamaları…


“Bu durum SSK ve BAĞ-KUR emeklilerini oldukça yakından ilgilendiriyor. Onların da aslında bir emeklilik dilekçesini verdiğimiz tarih bir maaşı belirlemede kriter olmaması gerekli. Fakat uzun senelerdir sistemimizde o dilekçe talep tarihi de kriter şeklinde belirleniyor. 2024’te emeklilik hakkını kazanmış olan birisi, 2024’te emekli olmadığı, emekliliğini 2025’e bıraktığı takdirde emekli aylığında yüzde 30 ila yüzde 35 arasında değişen bir düşüşe sebep oluyor.

Fakat hem orta vadeli programda, hem Merkez Bankası'nın hedeflemelerinde, hem de ekonomideki gidişata baktığımız zaman enflasyon hedeflenen oranda gerçekleştiği takdirde bu şekilde bir sonuç ortaya çıkar. Daha önce de bu şekilde sonuçlar çıkmıştı. Bazı dönemler yüzde 9, yüzde 11, yüzde 15, yüzde 16 şeklinde olmuştu. Fakat bu dönem çok yüksek bir rakam oldu.

Bunun en önemli sebebi de 2024 Ocak ayında SSK ve Bağkur emeklilerine normalde bir önceki ay gerçekleşen TÜFE oranında artış veriliyor. O oran Ocak ayında yüzde 37,57 idi. Refah payıyla beraber yüzde 49,25'lik bir artış verildi. Bu 30 ile 35 oranındakinin neredeyse yarısı yani 15-16 puanlık fark buradan kaynaklanıyor.

Bu sene emekliler yılı olması nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yılın ilk döneminde özellikle bankalara promosyon miktarlarının arttırılmasına dair bir çağrı yapmıştı. Ve kamu bankaları başta olacak şekilde diğer bankalar da bu çağrıya yanıt vermişti. Ama maaş artışları oldukça promosyonlarda da güncellemeler söz konusu oluyor. ,

Diyelim ki bir emeklimiz A bankasından maaşını alıyor ve promosyon ödemesi aldı. Biliyorsunuz 3 senelik sözleşmeler yapılıyor 36 aylık. Sözleşmesinin 1. yılında daha 2 sene var örneğin sözleşmesinin bitimine. Güncelleme yapıldı ve yıllığına bu kez 6 değil de diyelim ki 12 bin lira verildi. E devletten de yapabiliyor bankasından da yapabiliyor. Müracaat edildiği zaman söz konusu bu güncelleme yapılıyor ve o güncellenen tutar hesabına yatırılıyor.

Perşembe günü Eylül ayı enflasyonu netlik kazanacak. Geriye yalnızca haneye yazabileceğimiz Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyonu kalmış olacak. Peki buradaki beklentiler ne ölçüde? 2025 Ocak ayına geldiğimiz zaman SSK ve Bağkur emeklileri için Temmuz, Aralık ayındaki altı aylık son gerçekleşen TÜFE oranında emekli aylıkları artırılacak. Memurlar için de durum farklı. Onlar toplu sözleşmeye göre alıyor.

Toplu sözleşmede ise bir altı aylık zam dilimi var. Bir de enflasyon farkının hesaplanması var. Bu dönemde de işte o sebeple enflasyonu beklemek zorundayız. 3 Ocak 2025’te Aralık 2024 enflasyonu da belli olduktan sonra son altı aylık yani Temmuz ile Aralık ayındaki TÜFE belli olacak. Bu hesaplamadan doğrudan enflasyon değil. Önce artış oranı akabinde enflasyon farkı dahil edilip orada memurların ve memur emeklerin de aylıkları belirlenecek.

Ocak’ta memur ve memur emekleri yüzde beş toplu sözleşmeye göre artış olacak. Enflasyon farkı ise bir önceki yüzde on olduğu için son altı ayda gerçekleşen enflasyonun yüzde 10'un üstünde kalan kısmı yüzde beşe ilave edilip memur ve memur emeklerine artış yapılacak.

Yani örnek vermek gerekirse, 2. 6 aylık kısım yüzde on beş çıkarsa 10'un üzerinde kalan kısım 5 olduğu için. Yüzde 5 toplu sözleşmeye 5 fark ilave edilecek. Bu şekilde olmayacağını tahmin ediyoruz. Elbette şimdi Perşembe günü açıklanacak Eylül ayı enflasyonu var ve daha 3 ay bekleyeceğiz.

1990'ların başında arsa edinim sertifikası satıldı! TOKİ İlk Evim Arsa Projesi de bunun güncel hali! 

İstanbul Planlama Ajansı barınma krizini masaya yatırdı: Kira artışları kontrol altına alınmalı!

Tiny House ve imar sorunları: Küçük evler, büyük problemler mi getiriyor?