27 / 11 / 2024

Menemen Camikebirliler kentsel dönüşümü bekliyor!

Menemen Camikebirliler kentsel dönüşümü bekliyor!

Menemen´in Sesi Gazetesi “Mahallenizin Sesi” projesi kapsamında Camikebir Mahalle Muhtarı Yücel Uysal´ı Menemen Medya Merkezi´nde ağırladı. İşte o röportaj:




Menemen´in Sesi Gazetesi “Mahallenizin Sesi” projesi kapsamında Camikebir Mahalle Muhtarı Yücel Uysal´ı Menemen Medya Merkezi´nde ağırladı. İşte o röportaj: 


 


S.D.B: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?


1946 yılı Kesikköy doğumluyum. 1951 yılında Menemen´e göçmüşüz. İlkokula Menemen Tevfik Fikret İlkokulu´nda başladım. Ortaokula gitmeye nasip olmadan babam beni çırak olarak terziliğe verdi. 1966 yılına kadar ustamın yanında çalıştım. Askerlik sonrası 4-5 ay daha ustamın yanında devam ettim. 69 yılında Menemen Mithatpaşa Caddesi´nde erkek terzisi olarak işyerimi açtım ve orada 20 yıl kaldım. Yine aynı cadde üzerinde Şifa Eczanesi yanındaki dükkanda 6-7 sene bulundum. O yıllarda perşembe pazarı çarşıya uzanırdı. Çarşıdaki pazarlar kalkınca bizim muhitte alışveriş kesildi ve üçüncü yerim olan şu anki muhtarlık binamın da olduğu yere (Adnan Menderes Caddesi) taşındım. Burada da 20 seneyi tamamladım.


S.D.B: Muhtarlık görevini kaç dönemdir yürütüyorsunuz? Nasıl muhtar olmaya karar verdiniz?


94 seçimlerinde mahalleden vatandaşlar muhtar olmamı istedi. Terzilik yaptığım için muhtarlığa zaman ayıramam dedim. İbrahim Eriş abim devam etti. 99 seçimlerinde yine geldiler. Ben de 95 yılında terziliği bırakmıştım. Konfeksiyona dönmüştüm. O zaman peki dedim ve hiç unutmuyorum bir Perşembe günüydü, bisiklete bindim, büyüğüm olarak muhtardan fikir almaya gittim. Ciddi misin diye sordu. Kararlıysan ben de senin yanındayım dedi. Sağlık sorunları vardı zaten. O günden bugüne şu an 4´üncü dönemin içindeyim.


 


S.D.B: Mahallenizin şu anki nüfusu ne kadar?


4 bin 500 civarında nüfus ve 450 hane var. 31 sokak ve caddem var. Bülent Ecevit Bulvarından sol taraf bende sağ taraf Mermerli Mahallesi sınırlarında. İki mahalleyi yol bölüyor.


 


S.D.B: Mahallenizde en çok karşılaştığınız sorunlar nelerdir?


Muhtarlar toplantılarda isteklerini ilettiği zaman ben ise üzüntü yaşıyordum. Neden üzüntü yaşıyordum? Benim mahallemde hiçbir gelişme olmadığı için ne isteyeceğimi bilemiyordum. Başkan´dan bir şey isteyemiyordum. Ancak asfalt olursa yama yaptırabiliyordum. En büyük sıkıntım buydu. Neyse 2014´ten sonra, Camikebir Mahallesinde kentsel dönüşüm olarak yeniden bir şehir planı hazırlığı duydum. Vatandaş da bu konuda bana geliyordu. Bu konunun sadece bir Camikebir Mahallesini değil Menemen´i kapsadığını Başkan´ımdan öğrendim. Sadece  Camikebir değil, Ahıhıdır, Zafer, Tülbetli, Kazımpaşa var dedi, bana 4 ay müsaade et dedi. Bu sözün üzerine 2 ay bitti. 2016´ın haziran aylarına kadar bir umudum var.  İnşallah büyükşehir belediyesi bir an önce bunu yapar.  Mahallemdeki en büyük sıkıntı bu, vatandaştan gelen en büyük talepte bu. 1951´den beri ben de aynı evdeyim. Beraber vereceğiz bekleyin diyorum, vatandaşlara. İnşallah muhtarlık dönemimde  bunu görürüm. Geniş caddeler, geniş sokaklar, bahçeli evlerde iyi günler görmeği diliyorum. Başkanım çarşının da o zaman bizim oraya kayacağını söylenişti. Şu an onu bekliyorum. İnşallah iyi günler bizim olacak, umudumu yitirmiyorum. Hep güzel insanlar gelsin mahalleme.


 


S.D.B: Mahallenizde çocuklara ayrılmış parklar var mı?


Park olayını Başkanımla görüştüğümde, Muhtarım park için senin mahallende öyle bir yer varsa bana getir demişti. İnanın benim mahallemde bir tane boş alan yok. Birkaç yıkık bina var, ama şahıs yeri. Mermerli´de kanal boyuna Katipoğlu Parkı yapıldı. O da bize yakın olduğu için ihtiyacımızı görüyor. Çok büyük sıkıntı yaşanmıyor.


 


S.D.B: Menemen Belediyesi ve Menemen Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin ile ilişkileriniz ve iletişiminiz ne durumda?


 O yönden bir sıkıntı yaşamıyoruz. Abi-kardeş gibiyiz. Aynı dönemde seçildik. Kendisini zorda kalmadıkça aramam. Eski günleri aramıyor değilim yalnız. O dönem biz 13 mahalleydik. 13 muhtardık, diyaloglarımız daha iyiydi. Daha sık toplanıyorduk. Büyükşehir ve bütünşehir yasasıyla mahalle sayıları çok arttı. Başkanımın da yükü arttı.


 


S.D.B: Menemen Belediyesi´nden acil çözüm bekleyen sorunlarınız var mıdır? Varsa nelerdir?


Acil çözüm beklediğim şey bu kentsel dönüşüm, yeni yerleşim. Onun bir an önce hayata geçirilmesini istiyorum.


 


S.D.B: Mahalle sakinlerinizin ağırlıklı iş alanları ve geçim kaynakları nelerdir?


Genelde tarımla uğraşıyorlar. Dışarıya yevmiyeye gidiyorlar. Memur azdır tahminim.


 


S.D.B: Mahallenizde kurulu spor kulübü, spor sahası ve spor tesisi var mı? 


 Şu anda benim mahallemde spor kulübü yok. Benim tek spor kulübüm Menemenspor. Sporu çok sevdiğim için devamlı takip ediyorum.


 


S.D.B: Mahallenizde kurulu bir dernek var mı?


Dernek de yok.


 


S.D.B: Bulunduğunuz mahallede sağlık ocağı var mı?


Sağlık ocağı da yok. Ama merkeze yakın olduğumuz için sıkıntı yaşamıyoruz. Sağlık ocağımız çarşı içinde olduğu için vatandaş oraya ulaşmada sıkıntı yaşamıyor. Doktorumuz Fatma Hanım, halkım da çok memnun kendisinden. O da halkımdan memnun.


 


S.D.B: Bulunduğunuz mahallede eğitim kurumu var mı?


Şu an ortaokulumuz var. Benim öğrenciliğimde Tevfik Fikret ilkokuluna gidiyorduk. Gerçi şimdi yine öğrenciler ilkokul için Tevfik Fikret Okuluna gidiyor. İrfan Erdem Okulu´nun mahallemizdeki mazisi şöyle: Bir bayan bağış yapmış okul arsasını. İlk yapıldığı yıllarda ihtiyaca cevap veriyordu. Zaman içinde yetersiz kaldı. Dönemin Kaymakamı Bekir Şahin Tütüncü eğitim yılını orada açınca okulu beğenmemiş. Okul içteydi önünde evler vardı. Beni ve oda başkanlarını çağırdı. Oda başkanlarından yardım istedi.  Emlak değerleri ödenerek evler yıkıldı. Okulun önü açıldı. 3 katlı bir yeni okul binası yaptırıldı.


 


S.D.B: Mahallenizin ulaşım ile ilgili sorunları var mı?


Ulaşımda sıkıntım 2013´lerden başlıyor. Metro gelince Tahir Başkan güzel bir proje başlattı. Kent içinde metroya ulaşımda ücretsiz ring seferi başlatıldı. Bunu yaşayan vatandaşlar kalkınca bana geldi. Yaşlılar metroya gitmek için Kubilay Okulu önüne gelmek zorunda kalıyor. Başkanım yine araba çıkartsın dediler. Birkaç sefer bunu Başkana ilettim. 2014 seçiminden sonra yapalım dedi. Maalesef bunun üzerinde durulmadı. Yeniden yapılanma olduğu anda bu da olacak, her şey kentsel dönüşüme dayanıyor. Az yol değil metro ile aramızda.


 


S.D.B: Mahallenizin altyapı ve üstyapı talepleri var mı?


Altyapı ile sıkıntım olmaz mı, eski yerleşim olduğu için ancak tamir oluyor. Artık o borular değişmek istiyor. İçme suyu boruları değişti. Artık hiçbir sorun yok. Kanalizasyonda da Bergama Caddesi dört yol ağzında yağmur anındaki çilemiz son buldu. Evlerimize giremiyorduk. Esnaflar benden bot dahi istedi. Büyükşehir belediyemiz o sorunu halletti. Şimdi süper oldu. Bir sıkıntım daha var. Mahallemde ıslah edilen derenin üstünün kapatılması isteniyor. Çevresine yeni binalar yapıldı.


 


S.D.B: Muhtarlık yetkileri, maaşı ve sosyal güvencesi yeterli mi? Geçmiş ve bugünkü muhtarlığı değerlendirin desek?


Muhtarlık ücretini yeni zamlı aldık. Muhtarın sosyal güvencesi yok. Maaş arttıracağına sosyal güvence olmalı. Ben emekliyim ama genç muhtarlar var. Ben muhtar olmadan önce muhtar maaşı bilmiyorduk. Muhtar maaşı için muhtar olmadım. Muhtarlık ücreti almadım eski muhtarımız da almazdı. Zaten mahalle sakinlerinin durumu belli. Ben eski yetkileri arıyorum. Vatandaş muhtarlığı eskisi gibi bildiği için çözümü benden bekliyor. Yetkim yok desem de biliyorum ama muhtarım sen yaparsın deniyor. Yeni sisteme vatandaş bir türlü alışamadı. Bir tek kimlik kaybedince nüfus cüzdan talep belgesini nüfus bizden istiyor.


 


S.D.B: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?


 Muhtar Yücel Uysal´ı Menemen´in Sesi Gazetesine konuk ettiğiniz için sizlere en içten selamlarımı sunarım.


 


Menemen'in Sesi Gazetesi


Geri Dön