07 / 07 / 2024

Menteşe'deki arazilerin kiralanması ve satışı TBMM'de!

Menteşe'deki arazilerin kiralanması ve satışı TBMM'de!

Muğla'nın Menteşe ilçesi Şenyayla Mahallesi'nde köylülerin kullanageldikleri ve 2006 yılında Hazine adına kaydedilen taşınmazların kira bedellerinin tespiti, köylüye iadesi veya satışı TBMM gündemine taşındı. CHP'li Girgin, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Muğla'nın Menteşe ilçesi Şenyayla Mahallesi'nde köylülerin kullanageldikleri ve 2006 yılında Hazine adına kaydedilen taşınmazların kira bedellerinin tespitine, köylüye iadesine veya satışına ilişkin soru önergesi hazırladı. Girgin, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Girgin, ''Muğla ili Menteşe ilçesi Şenyayla mahallesi kadimden buyana Dokuzçam köyü mezrası iken 1979 yılında da Şenyayla köyü olarak ayrı tüzel kişilik kazanmış ve hâlen mahalle konumundadır. Bu köyümüzde yaşayan vatandaşlarımız yıllardır atadan deden kalma yerlerini kullanırlarken, 2006 yılında kadastro çalışmaları sırasında 1946 tarihli bir eski tapu kaydı var diye bu.yerlerinin Maliye Hâzinesi adına tapulandığını gördüler.

Bu köyümüz bizim dağ-orman köyü olup en mağdur vatandaşlarımızın yaşadığı bir köydür. Yörük Türkmen kültürüne sahip bu vatandaşlarımız durumu kabullenemeseler de devletin kestiği parmak acımaz diyerek boyun eğmiş, ne itiraz etmiş ne dava açmış ne de devlete karşı olumsuz bir his duymuştur.

Şu andâ bu mahalledeki 560 taşınmazdan 267 adedi Maliye Hâzinesi adına kaydedilmiştir. Bu 267 taşınmazın içerisinde 20 adedinde evi ahırı olan vatandaşımız, 165 adedinde de tarımsal amaçla: kullanan vatandaşımız tapu kayıtlarında işgalci duruma düşmüştür ve atadan dededen kalma bu yerlerinde icar adı altında kiracı durumuna gelmiştir.'' diye konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin'in soruları:
1- Menteşe ilçesi Şenyayla mahallesinde nizasız fasılasız malik sıfatıyla yıllardır kullandıkları, tarım yaptıkları ve yerleştikleri bu taşınmazlarını, gerçek sahiplerine yani köylüye bila-bedel iade etmek için bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
2- Bu taşınmazlardan icar bedeli olarak alınan kira bedelleri tespit edilirken bu vatandaşlarımızın mağduriyeti de dikkate alınarak hiç alınmaması veya simgesel bir bedel tespiti yapılmasına yönelik çalışma var mıdır?
3- Bu taşınmazların gerçek sahiplerine yani köylüye iade edilmemesi durumunda;

3.a- 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hâzineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun'un 12. Maddesi gereği Hazine'ye ait tarım arazilerinin tapuda kayıtlı işgalcilerine yani gerçek kullanıcılarına ve hissedarlarına simgesel bedeller ile satışının yapılmasına yönelik bir çalışma var mıdır.

3.b- 4706 sayılı Hâzineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 5. Maddesi "Belediye ve mücavir alan sınırları içinde olup, Bakanlıkça tespit edilen, Hazîneye ait taşınmazlardan, 30/3/2014 tarihinden önce üzerinde yapılanma olanlar; Hazine adına tescil tarihine bakılmaksızın öncelikle yapı sahipleri ile bunların kanunî veya akdi haleflerine satılmak ya da genel hükümlere göre değerlendirilmek üzere ilgili belediyelere bedelsiz olarak devredilir. Bu şekilde devredilen taşınmazlar, haczedilemez ve üzerinde üçüncü kişiler lehine herhangi bir sınırlı ayni hak tesis edilemez. Bu taşınmazlar belediyelerce öncelikle talepleri üzerine yapı sahipleri ile bunların kanunî veya akdi haleflerine, rayiç bedel üzerinden doğrudan satılır. Bu suretle yapılacak satışlarda satış bedeli, en az yüzde onu peşin ödenmek üzere beş yıla kadar taksitlendirilebilir. Taksit tutarlarına kanunî faiz oranının yarısı uygulanır. Taksitle satışa esas bedel ile taksit süresi ve sayısını belirlemeye belediyeler yetkilidir" hükmünde olup bu kapsamda üzerinde yapı bulunan taşınmazların bedelsiz belediyesine devri için bir çalışmanız var mıdır.


Geri Dön