17 / 11 / 2024

Mercer'in Yaşam Maliyet Araştırması'nda İstanbul 53. sırada

Mercer'in Yaşam Maliyet Araştırması'nda İstanbul 53. sırada

İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer'in "Yaşam Maliyet Araştırması" sonuçlarına göre geçen yıl pahalılıkta 23'üncü sırada yer alan İstanbul, bu yıl 30 puan düşerek 53'üncü sıraya geriledi




Mercer'in 6 kıtada, 143 şehri kapsayan 2009 yılı "Yaşam Maliyet Araştırması" sonuçları açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre, küresel ekonomik kriz sürecinde dolardayaşanan dalgalı seyir, Mercer'in her yıl yaptığı araştırmada ülke sıralamalarınınbu kez ciddi biçimde yer değiştirmesi sonucunu doğurdu.Üç yıl üst üste pahalılıkta birinci olan Moskova, bu yıl yerini Tokyo'yabıraktı. Pahalılıkta yine bir Japon şehri olan Osaka
listede ikinci sıraya yerleşti.

Üçüncü sırada ise Moskova yer aldı.Listede birinci olan Tokyo, listede sonuncu olan Johannesburg'dan 3 kat daha pahalı bir şehir olarak dikkati çekti.Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 23'üncü sırada yer alan İstanbul, bu yılsıralamada 30 puan düşerek 53'üncü sıraya geriledi ve yaşam maliyeti açısından geçen yıla göre daha "ucuz" bir şehir olarak listedeki yerini aldı.

PARİS EN PAHALI 13'ÜNCÜ ŞEHİR
Özellikle İngiliz Sterlini ve Euro'nun dolar karşısında değer yitirmesiyle, Avrupa'da birçok şehir bir önceki yıla
göre listede farklı noktalarda yer aldı. Birçok Avrupa ülkesi sıralamalarda aşağıya inerken; Amerika, Çin ve Orta Doğu'daki ülkelerde ise yukarıya doğru bir sıçrayış söz konusu oldu. Araştırmaya göre, Rus
rublesinin dolar karşısında kan kaybetmesinden dolayı Moskova indeks puanı sert bir düşüş sergilese de bu yılki araştırma sonuçlarına göre Moskova halen "Avrupa'nın en pahalı şehri" konumunda. Araştırmanın
ortaya koyduğu önemli tespitlerden biri de, son yıllarda Moskova'da tavan yapmış olan emlak fiyatlarının 2008'in ilk yarısına kıyasla düşüş göstermiş olması. Cenevre'nin 4'üncü, Zurih'in 6'ncı, Kopenhag'ın
7'nci sıradan listeye girdiği araştırmada, Milano 11'inci, Paris ise en pahalı 13'üncü şehir oldu.

JAPON YENİ DEĞER KAZANDI JAPON ŞEHİRLERİ LİSTEDE TIRMANIŞA GEÇTİ
Japon Yeni'nin değer kazanmasıyla, Japonya'nın şehirleri listede tırmanışa geçti. Liste başına çıkarak dünyanın en pahalı şehri olan Tokyo'nunardından diğer bir Japon şehri olan Osaka'nın da 11'inci sıradan 2'nci sıraya yükselmesine neden oldu. Listede Hong Kong 5'nci, Singapur ise 10'ncu oldu.Hint Rupesi'nin, Amerikan doları karşısında gözle görülür bir değer kaybı yaşamasından dolayı ise Hint şehirleri sıralamada aşağılara indi. Yeni Delhi 55'den 65.liğe, Mumbai ise 48'ncilikten, 68.liğe geriledi. Çin şehirlerinde ise tam tersi bir eğilim görüldü, Çin para biriminin diğer dövizlere göre değerini koruması, Pekin'i 9'unculuğa taşıdı.

JOHANNESBURG YAŞAM MALİYETİ EN DÜŞÜK ŞEHİR
Dubai ve Abu Dabi sıralamada belirgin bir yükseliş göstererek, sırasıyla 52'den 20'ye ve 65'ten 26'ıncı sıraya çıktı. Orta Doğu'daki en pahalı şehirolmaya devam eden Tel Aviv bu bölgede düşüş yaşayan tek şehir oldu ve geçenseneye göre 14'üncü sıradan 17'nci sıraya geriledi.New York, Amerika'daki en pahalı şehir unvanını korurken, dünyada ilk 10'a girdi ve 22'ncilikten 8'inciliğe yükseldi. Los Angeles, 23, Washington ise 66'ncı sırayı aldı. Toronto 85'inci, Montreal 103'üncü ve Ottowa 121'inci sıraya geriledi.Güney Amerika'dan en yüksek sıralamayı alan şehir ise Caracas oldu.2008'e göre 74 basamak sıçrayan Caracas 15'inci sıraya yükseldi. Güney Afrika para biriminin dolar karşısında hızla değer kaybetmesi sonucu Johannesburg buyılki listede "yaşam maliyeti en düşük şehir" unvanını aldı. (AA)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İstanbul pahalılıkta 30 sıra geriledi!
 
Türkiye'nin en pahalı kenti olan İstanbul, Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmesiyle dünyanın en pahalı şehirleri listesinde 2009 yılında 23. sıradan 53'üncülüğe gerileyerek uluslararası standartlar gözönüne alındığında 'ben artık pahalı değilim' dedi. Geçtiğimiz yıl 1 dolar 1.20 TL seviyesindeyken, bu yıl 1.70 TL'ye kadar ulaşması ve Türkiye'de doların alım gücünün artmasıyla İstanbul pahalılıkta keskin bir iniş yaşadı. Uluslararası insan kaynakları yönetim danışmanlığı şirketi Mercer'in 6 kıtada, 143 şehri kapsayan 2009 yılı 'Yaşam Maliyet Araştırması' sonuçlarına göre küresel ekonomik kriz sürecinde dolarda yaşanan dalgalı seyir, ülke sıralamalarının bu kez ciddi biçimde yer değiştirmesi sonucuna neden oldu. Üç yıl üst üste pahalılıkta birinci olan Moskova, bu yıl yerini Tokyo'ya bıraktı. Pahalılıkta yine bir Japon şehri olan Osaka listede ikinci sıraya yerleşti. Üçüncü sırada ise Moskova yer aldı. Listenin belirlenmesinde 100 endeks puanla New York baz alınıyor.
Akşam

`Pahalılık liderliği' Moskova'dan Tokyo'ya geçti, İstanbul 53'e indi
 
Üç yıl üst üste `pahalılık şampiyonu' olan Moskova, bu yıl tahtını Tokyo'ya bırakırken, hemen arkasından yine bir Japon şehri olan Osaka ikinci sıraya yerleşti.

Moskova ancak üçüncülük koltuğuna oturdu. İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer'in altı kıtada 143 şehri kapsayan 2009 yılı Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçları açıklandı. Geçen yıl pahalılıkta 23'üncü sırada yer alan İstanbul ise 30 basamak gerileyerek bu yıl 53'üncü sıraya geriledi. Yaşam maliyeti açısından İstanbul geçen yıla göre daha `ucuz' bir şehir oldu.

En ucuz Johannesburg

Yaşam maliyeti en düşük şehir ise Johannesburg oldu. Küresel kriz ve dolardaki dalgalanma sıralamayı alt üst etti. 100 puana sahip referans şehir New York'un baz alındığı ve döviz hareketlerinin Amerikan dolarına kıyaslanmasıyla sıralamanın yapıldığı Mercer Araştırması'nda, bu yıl Tokyo index puanında 143.7 ile birinci oldu ve bu skorla listede sonuncu olan Johannesburg'dan 3 kat daha pahalı bir şehir olarak dikkat çekti. Bu yılki araştırmada, sıralamalarda büyük farklılıkların görülmesinin nedeni ise dövizdeki iniş ve çıkışlar olarak açıklanıyor. Özellikle sterlin ve Euro'nun dolar karşısında değer yitirmesiyle, Avrupa'da birçok şehir bir önceki yıla göre listede farklı noktalarda yer aldı. Birçok Avrupa ülkesi sıralamalarda aşağıya inerken; Amerika, Çin ve Orta Doğu'daki ülkelerde ise yukarıya doğru bir sıçrayış söz konusu.

Çin'de tersine eğilim

Rus rublesinin doları karşısında kan kaybetmesiniyle Moskova pahalılıkta üçüncülüğe düşmüş olsa da hâlâ Avrupa'nın en pahalı şehri. Araştırmanın ortaya koyduğu önemli tespitlerden biri de, son yıllarda Moskova'da tavan yapmış olan emlak fiyatlarının 2008'in ilk yarısına kıyasla düşmesi. Cenevre'nin dördüncü, Zürih'in altıncı, Kopenhag'ın yedinci sıradan listeye girdiği araştırmada, Milano 11'inci, Paris ise en pahalı 13'üncü şehir oldu.  Çin şehirlerinde ise tam tersi bir eğilim görüldü, Çin para biriminin diğer dövizlere göre değerini koruması, Pekin'i 9'uncu yaptı. Dubai ve Abu Dhabi belirgin yükseliş gösterdi.

Amerikan şehirleri yükseldi

ABD dolarının diğer paralar karşısında değer kazanmasından dolayı, Amerikan şehirleri sıralamada yukarılara taşındı. New York, Amerika'daki en pahalı şehir ünvanını korurken, dünyada ilk 10'a girdi ve 22'nci sıradan 8'inciliğe yükseldi. Los Angeles 23'üncü, Washington ise 66'ncı sırayı aldı.Montreal 103'üncü, Toronto 85 ve Ottowa 121'inci sıraya geriledi. 2008'e göre 74 basamak sıçrayan Caracas 15'inci oldu.
Hürriyet

Kriz İstanbul'u ucuzlattı 
 
Yaşam Maliyeti Araştırması, İstanbul'un artık pahalı bir kent olmadığını gösterdi. 143 şehir arasında geçen yıl 23. sırada yer alan İstanbul bu yıl pahalı kentler listesinde 53'üncü sırada kendine yer buldu. Küresel kriz yüzünden dalgalanan dolar kurundan en çok zararı Japonlar gördü.  

Dolar, Japon Yeni karşısında değer kaybedince, geçen sene dünyanın en pahalı şehirleri listesinde ikinci sırada gelen Tokyo, birinciliğe yükseldi. 11. sıradaki Osaka da ikinciliğe sıçrayınca, lider Moskova iki basamak birden düştü ve üçüncü oldu. İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer, altı kıtada 143 şehri kapsayan 2009 yılı Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçlarını açıkladı. Araştırma; her bir şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giysi, ev eşyaları ve eğlence dahil olmak üzere 200'den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerini ölçüyor. Bu seneki araştırmada, sıralamalarda büyük farklılıkların görülmesinin sebebi, dövizdeki iniş ve çıkışlarla açıklanıyor. Özellikle İngiliz Sterlini ve Euro'nun ABD Doları karşısında değer yitirmesiyle, Avrupa'da birçok şehir bir önceki yıla göre listede farklı noktalarda yer aldı. Avrupa'daki pek çok şehir, sıralamalarda aşağıya inerken; Amerika, Çin ve Ortadoğu'daki şehirlerde ise yukarıya sıçradı.

Küresel kriz yüzünden aşırı dalgalanan dolar, listeyi altüst edince, üç yıl üst üste 'pahalılık şampiyonu' olan Moskova, bu yıl tahtını Tokyo'ya bırakırken, hemen arkasından yine bir Japon şehri olan Osaka ikinci sıraya yerleşti. Listede Hong Kong beşinci, Singapur ise 10. oldu. Yaşam maliyeti en düşük şehir ise Johannesburg oldu.
Zaman

İstanbul'da yaşamak ucuzladı!

İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer'in 'Yaşam Maliyet Araştırması' sonuçlarına göre, geçen yıl pahalılıkta 23'üncü sırada yer alan İstanbul, bu yıl 30 puan düşerek 53'üncü sıraya geriledi. Mercer'in 6 kıtada, 143 şehri kapsayan araştırmasında, dolarda yaşanan dalgalı seyir ciddi biçimde yer değiştirmelere neden oldu. Avrupa'da birçok şehir bir önceki yıla göre listede aşağıya inerken; Amerika, Çin ve Orta Doğu'daki ülkeler ise yukarı sıçradı. Listede pahalılıkta birinci Toyko olurker, ikinci Osaka, üçüncü ise Moskova oldu.
Takvim

İstanbul pahalılıkta 30 basamak aşağı indi

Geçen yıl en pahalı 23. şehir olan İstanbul, bu yıl 53. sıraya geriledi. En pahalı şehir ise Moskova'yı geçen Tokyo oldu

İstanbul `en pahalı şehirler' sıralamasında 30 basamak birden geriledi. İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer'in `Yaşam Maliyet Araştırması' 2009 yılı sonuçlarına göre geçen yıl pahalılıkta 23'üncü sırada yer alan İstanbul, bu yıl 30 puan düşerek 53'üncü sıraya geriledi. 6 kıtada, 143 şehri kapsayan araştırma sonuçlarına göre, küresel ekonomik kriz sürecinde dolarda yaşanan dalgalı seyir, ülke sıralamalarının bu kez ciddi biçimde yer değiştirmesi sonucunu doğurdu. Üç yıl üst üste pahalılıkta birinci olan Moskova, bu yıl yerini Tokyo'ya bıraktı. Pahalılıkta yine bir Japon şehri olan Osaka listede ikinci sıraya yerleşti. Üçüncü sırada ise Moskova yer aldı. Birinci Tokyo, sonuncu Johannesburg'dan 3 kat daha pahalı bir şehir olarak dikkati çekti.

EN UCUZ UNVANI JOHANNESBURG'UN
Dubai ve Abu Dabi belirgin bir yükseliş göstererek, sırasıyla 52'den 20'ye ve 65'ten 26'ncı sıraya çıktı. Ortadoğu'daki en pahalı şehir olan Tel Aviv, bu bölgede düşüş yaşayan tek şehir oldu ve geçen seneye göre 14'üncü sıradan 17'inci sıraya geriledi. New York, Amerika'daki en pahalı şehir unvanını korurken 22'ncilikten 8'inciliğe yükseldi. Los Angeles 23, Washington ise 66'ncı sırayı aldı. Güney Afrika para biriminin dolar karşısında hızla değer kaybetmesi sonucu Johannesburg bu yılki listede `yaşam maliyeti en düşük şehir' oldu. n

Küresel kriz sıralamayı değiştirdi

1-Tokyo (Japonya)

2-Osaka (Japonya)

3-Moskova (Rusya)

4- Cenevre (İsviçre)

5- Hong Kong (Çin)

6- Zürih (İsviçre)

7- Kopenhag (Danimarka)

8- New York (ABD)

9- Pekin (Çin)

10- Singapur

11- Milano (İtalya)

12- Şanghay (Çin)

13- Paris (Fransa)

14- Oslo (Norveç)

15- Caracas (Venezuela)

16- Londra (İngiltere)

17- Tel Aviv (İsrail)

18- Roma (İtalya)

19- Helsinki (Finlandiya)

20- Dubai (BAE)

53-İstanbul (Türkiye)

Star

İstanbul'da yaşamak ucuzlaştı!

143 kentte yapılan yaşam maliyeti araştırmasına göre pahalılıkta Tokyo son üç sezonunun şampiyonu Moskova'yı geride bıraktı. İstanbul 23. sıradan 53. sıraya indi

Tüm dünyada 40'tan fazla ülkede 25 binin üzerinde müşterisine hizmet veren insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer'ın her yıl gerçekleştirdiği en önemli araştırmalarından biri olan Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçlandı.
Araştırma; altı kıtada 143 şehri kapsıyor ve her bir şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giysi, ev eşyaları ve eğlence dahil olmak üzere 200'den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerini ölçüyor. 2009 yılı maliyet araştırmasının sonucunda ilk üçü sırasıyla Tokyo, Osaka ve Moskova paylaşıyor. Geçtiğimiz yıla göre Cenevre'nin 4 basamak çıkarak pahalılıkta 4.lüğe çıktığı listede, beşinci sıradaki şehir geçen yılın 6.'sı Hong Kong oldu. Yaşam maliyeti en düşük şehir ise Johannesburg oldu. Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 23. sırada yer alan İstanbul, sıralamada 30 puan düşerek 53. sıraya geriledi ve yaşam maliyeti açısından geçen yıla göre daha `ucuz' bir şehir olarak listedeki yerini aldı.

Küresel kriz sıralamayı alt üst etti

100 puana sahip referans şehir New York'un baz alındığı ve döviz hareketlerinin Amerikan dolarına kıyaslanmasıyla sıralamanın yapıldığı Mercer Araştırması'nda, bu sene Tokyo index puanında 143.7 ile birinci oldu ve bu skorla listede sonuncu olan Johannesburg'dan 3 kat daha pahalı bir şehir olarak dikkat çekti. Bu seneki araştırmada, sıralamalarda büyük farklılıkların görülmesinin sebebi ise dövizdeki iniş ve çıkışlar olarak açıklanıyor. Özellikle İngiliz sterlini ve avro'nun ABD Doları karşısında değer yitirmesiyle, Avrupa'da birçok şehir bir önceki yıla göre listede farklı noktalarda yer aldı. Birçok Avrupa ülkesi sıralamalarda aşağıya inerken; Amerika, Çin ve Orta Doğu'daki ülkelerde ise yukarıya doğru bir sıçrayış söz konusu.

Avrupa'dan ilk 10'a dört şehir girdi

Rus rublesinin Amerikan doları karşısında kan kaybetmesinden dolayı Moskova index puanı sert bir düşüş sergilese de, bu yılki araştırma sonuçlarına göre Moskova halen `Avrupa'nın en pahalı şehri' konumunda. Araştırmanın ortaya koyduğu önemli tespitlerden biri de, son yıllarda Moskova'da tavan yapmış olan emlak fiyatlarının 2008'in ilk yarısına kıyasla düşüş göstermiş olması. Cenevre'nin dördüncü, Zurih'in altıncı, Kopenhag'ın yedinci sıradan listeye girdiği araştırmada, Milano 11'inci, Paris ise en pahalı 13. şehir oldu.

Japonya'nın şehirleri tırmanışa geçti

Geçen seneye göre bir basamak yükselen Tokyo, Asya kıtasının ve dünyanın en pahalı şehri ünvanını aldı. Japon yeninin Amerikan doları karşısında değer kazanması, diğer bir Japon şehri olan Osaka'nın da 11.likten 2. sıraya yükselmesi sonucunu getirdi. Listede Hong Kong 5., Singapur ise 10. oldu. Hint Rupesi'nin, Amerikan doları karşısında gözle görülür bir değer kaybı yaşamasından dolayı Hint şehirleri sıralamada aşağılara indi. New Delhi 55'den 65.liğe, Mumbai ise 48.likten, 68.liğe geriledi. Çin şehirlerinde ise tam tersi bir eğilim görüldü, Çin para biriminin diğer dövizlere göre değerini koruması, Beijing'i ilk 9'luğa taşıdı.

Orta Doğu pahalandı

Avrupa şehirleri yaşam maliyetinde düşüş yaşarken, Orta Doğu şehirlerinde ise tam tersine bir hareket görüldü. Dubai ve Abu Dhabi sıralamada belirgin bir yükseliş göstererek, sırasıyla 52'den 20'ye ve 65'den 26. sıraya sıçradı. Orta Doğu'daki en pahalı şehir olmaya devam eden Tel Aviv bu bölgede düşüş yaşayan tek şehir oldu ve geçen seneye göre 14. sıradan 17.sıraya geriledi.

Liste alt üst oldu

Doların diğer paralar karşısında değer kazanmasından dolayı, Amerikan şehirleri sıralamada yukarılara taşındı. New York, Amerika'daki en pahalı şehir ünvanını korurken, dünyada ilk 10'a girdi ve 22.likten, 8. liğe yükseldi. Los Angeles, 23, Washington ise 66. sırayı aldı. Toronto 85., Montreal 103. ve Ottowa 121.sıraya geriledi.Güney Amerika'dan en yüksek sıralamayı alan şehir ise Caracas oldu. 2008'e göre 74 basamak sıçrayan Caracas 15. sıraya yükseldi. Güney Afrika para biriminin dolar karşısında hızla değer kaybetmesi sonucu Johannesburg bu yılki listede "yaşam maliyeti en düşük şehir" unvanını aldı.
Radikal


Geri Dön