29 / 04 / 2024

Meriç ve Tunca kıyısında yeni şehir ormanı yapılacak!

Meriç ve Tunca kıyısında yeni şehir ormanı yapılacak!

Edirne ile Karaağaç Mahallesi arasından geçen Meriç ile Tunca nehirleri, suyun, yeşilliğin ve tarihi köprülerin oluşturduğu doğal bir mekan. Meriç ve Tunca kenarında yeni şehir ormanının kurulması için de ilk adım atıldı...




Meriç ve Tunca kenarında yeni şehir ormanının kurulması için ilk adım atıldı.


Edirne ile Karaağaç Mahallesi arasından geçen Meriç ile Tunca nehirleri, suyun, yeşilliğin ve tarihi köprülerin oluşturduğu doğal bir mekan. Bu nedenle şehir halkı ve dışarıdan gelenler, fırsat bulduklarında doğal mekanlara akın ediyor. Özellikle hafta sonlarında iki nehrin kıyısındaki doğal alanlar insanlarla dolup taşıyor.


Doğanın güzelliklerini dört mevsim ayrı sunan bölgede İzzet Arseven Kent Ormanı, çok sayıda kamu kurumlarına ve özel şirketlere ait tesisler bulunuyor. Vatandaşın daha rahat nefes alabilmesi için önemli bir adım atıldı. Nehirlerin kenarında bulunan ve kamulaştırılmış 38 hektarlık alanda yeni şehir ormanı kurulacak. 8 bin adet fidanın ilk partisi Edirne Valisi Hasan Duruer, DSİ 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, Orman İşletme İstanbul Bölge Müdürü Zekeriya Mere, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ve Edirne Orman İşletme Müdürü Önder Terzi katılımıyla dikildi.

Ağaçlandırma programında konuşan Vali Hasan Duruer, sadece Meriç boyunda değil, Edirne genelinde yapılan ağaçlandırma çalışmalarını önemsediklerini belirtti.

Geçen yıl valilik imkanlarıyla yüz ağaç diktiklerini belirten Duruer, “Bunların 13 bin tanesi organize sanayi bölgesine, 9 bin tanesi askeri marifetiyle diktik, küçük ağaçlar dahil olmak üzere farklı türlerden binlerce ağaç dikme imkanımız oldu. Her ne kadar ağaç kesimi ile gündeme gelsek dahi belki kestiğimizin 50-100 mislini dikiyoruz. Ağaç dikilmesi gereken yerler vardır, dikilmemesi gereken yerler vardır. Burada istediğiniz büyüklükte ağaç dikebilirsiniz. Ama tarihi eserlerin önüne diktiğiniz zaman tarihi güzellikleri kapatmış olursunuz.” dedi.


İstanbul Orman İşletme Bölge Müdürü Zekeriya Mere ise Edirne ilinde geçen yıl 8 bin dekarlık alanda ağaçlandırma çalışması yaptıklarını söyledi. Bu yıl da yine 8 bin dekar civarında ağaçlandırma çalışması yapacaklarını anlatan Mere, “Yapacağımız çalışmalarda özellikle biz yüksek kesimlerde ağaçlandırma yapıyoruz, ama genelde halkın rekreasyon ihtiyacına cevap verebilecek, yine halkın meyveli türden faydalanabileceği türleri dikiyoruz. İşte ceviz, fıstık çamı, onların faydalanabileceği ağaç türlerini de dikmeye gayret ediyoruz.” diye konuştu.


Edirne Orman İşletme Müdürü Önder Terzi, Tunca ve Meriç nehirlerinin kıyısında kalan 38 hektarlık bölümde şehir ormanı adı altında ağaçlandırma çalışması yaptıklarını söyledi. Terzi, “Burada kullanacağım ağaç türleri, çınar, katalpa, ıhlamur. Bir de Vali Bey'in desteği ile hünnap, fıstık çamı, andız türü fidan dikimi gerçekleştireceğiz. 38 hektarlık sahada yaklaşık 8 bin fidan dikimi gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.


Konuşmaların ardından protokol üyeleri ağaç dikimi gerçekleştirdi. Çizmeleri giyen Vali ve diğer yetkililer ağacın köküne toprak attı. Bu arada ağaçlandırma çalışmasını haber yapmak üzere Tunca kenarına gelen gazeteciler de birer fidan dikti.


Kırıkhan Olay


Geri Dön