24 / 07 / 2024

Merkez Bankası 500 liralık banknot iddiasını yalanladı ama o belge ortaya çıktı! Durmuş Yılmaz da dahil oldu

Merkez Bankası 500 liralık banknot iddiasını yalanladı ama o belge ortaya çıktı! Durmuş Yılmaz da dahil oldu

Türk lirasındaki alım gücünün düşmesi nedeniyle 500 liralık banknot basılacağı iddiası Türkiye'de gündem oldu. Merkez Bankası Başkanı iddiayı yalanladı. İddianın sahibi Şenol Babuşcu yeni bir belge ortaya koydu. Durmuş Yılmaz da tartışmaya dahil oldu




‘ÜST KUPÜR KAÇINILMAZ OLACAK’

Bu işin matematiksel bir formülü olmamakla birlikte, eğer en büyük kupür değer olarak toplam emisyon hacminin yüzde 50’sine yaklaşmışsa genellikle üst kupür basılır. 200 TL’lik kupür martta toplam emis­yonun yüzde 42’sini aşı­yordu, şu günlerde yüzde 46’nın üzerinde. 100 TL’lik ikinci büyük kupürü de eklediğinizde oran yüzde 88’i aşıyor. 5 liralık kupürün payı yüzde 5’lere indi. Enflasyon bu şekilde devam ederse üst kupür kaçınılmaz olacak” dedi.

‘500 TL’Yİ BASMAK ‘BAŞARISIZ OLDUM, EKONOMİYİ YÖNETEMEDİM’ DEMEKTİR’

Bilgi veren bir kaynak ise ekonomi yönetimi içerisinde yeni kupürlü paranın hiç gündeme gelmediğini belirtirken, “Her kademeden partili, ekonomi tartışmalarına girmemeleri konusunda sürekli uyarılıyor. 500 TL’yi basmak demek enflasyonu kabul etmek, ‘başarısız oldum, ekonomiyi yönetemedim’ demek olur. Seçim öncesi böyle bir hata herhalde yapılmayacaktır” dedi.

‘500 TL’Yİ BASMAK GECİKİRSE MALİYETİ AĞIR OLUR’

Durmuş Yılmaz, enflasyonun bu haliyle devam etmesi halinde para basma maliyetinin olağanüstü düzeylerde artarak üst kupürü zorlayacağını ifade etti. Yılmaz, “TL’ye geçtiğimizde bir banknotu basmanın maliyeti 17-19 kuruştu. Şimdi 5 lira karşılamıyor, belki 10 lirayı buluyor. Ancak para basmak başarısızlık demektir. ‘500 lirayı basmak siyaseten negatif algı yaratır, oy kaybettirir’ denilerek iş geciktirilirse maliyet çok daha ağır olur” diye konuştu.

500 liralık banknot geliyor iddiasının ardından düğmeye basıldı! Darphane ilk adımı attı

Türkiye'de 200 liradan sonra yeni para basılacak iddiası! 500 liralık banknotun görüntüsü paylaşıldı mı?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön