Ekonomi

Merkez Bankası çantaları... Dolar 40 TL

Merkez Bankası'nın acile dolar alım satımı için çantaları hazırlaması gerektiği haber çok ünlü bir bankadan geldi. Bankanın dolar için 40 TL açıklaması bir hayli önemli.

Vatandaşların güvendiği bankalar tarafından dolar açıklaması yapılması, vatandaşların da dolar konusunda önünü görmesini sağlıyor. 

Merkez Bankası da son dönemde yaptığı doğru alım satımlar ile vatandaşların takdirini ve güvenini kazanmış durumda. Merkez Bankası'nın dolar çantaları da hazırda duruyor... 

Merkez Bankası'nın acile dolar alım satımı için çantaları hazırlaması gerektiği haber çok ünlü bir bankadan geldi. Bankanın dolar için 40 TL açıklaması bir hayli önemli. 

BİRÇOK BÜYÜK KURUMUN HALA 40 ALTINDA

Türkiye’de döviz kuru, bir süredir uygulanan yüksek faiz nedeniyle yatay hareket ediyor. Daha önce birçok kurum yıl sonu dolar tahminini 40 lira olarak açıklamıştı. Ancak artık tahminler değişti. Büyük kurumların tahminleri 40 liranın altında. Yatırımcılar da yıl sonu dolar tahmini ve 2024 dolar kurunun ne kadar olacağını merak ediyor. İşte uluslararası kuruluşların yıl sonu dolar/TL tahmini...

Türkiye’de politika faizi mart ayında yüzde 50’ye çıkarılmış, sonrasındaki 3 ayda faiz sabit bırakılmıştı. Bu yılın başında 30,36 TL olan dolar kuru, 10 Temmuz itibariyle yaklaşık yüzde 10'luk yükselişle 32,7 seviyesine geldi.

ŞU ANDA TÜM GÖZLER YIL SONU TAHMİNLERİNDE

Uluslararası HSBC bankası, 2024 yıl sonu dolar kurunu 36 TL olarak açıkladı. Bunun ana nedeni ise Merkez Bankası’nın bu yıl faizde değişikliğe gitmeyeceği faizi. Yanı HSBC’ye göre faiz bu yıl boyunca yüzde 50’de kalmaya devam edecek.

Almanya merkezli Commerzbank da dolar / TL kuru tahminini 35 olarak açıkladı. 

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, dolar/TL kurunun 2025 yılının ortasında 39 liraya çıkacağını tahmin ediyor. Bank of America kurun yıl sonunda 38 lira olacağını değerlendiriyor.

Fransa merkezli kBNP Paribas, doların 2024'ün sonunda 36 lira olacağı görüşünde. S&P Global ise 2025 sonunda dolar için 43 lira olacağı yorumunda bulundu.