29 / 04 / 2024

Merkez Bankası faiz kararını 21 Eylül’de açıklayacak! İşte eylül ayı politika faizine ilişkin beklentiler!

Merkez Bankası faiz kararını 21 Eylül’de açıklayacak! İşte eylül ayı politika faizine ilişkin beklentiler!

Merkez Bankası, 21 Eylül Perşembe günü politika faiz kararını açıklayacak. Seçimlerin ardından politika faizini 16,5 puan artırarak yüzde 25’e yükselten Banka’nın bu ayki toplantıda nasıl bir hamle yapacağı merak ediliyor.



Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını 21 Eylül Perşembe günü açıklayacak. Piyasa çevreleri eylül ayında Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 25’ten yüzde 30’a yükselteceğini tahmin ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıkı para politikasını desteklemesine paralel olarak Merkez Bankası da kademeli faiz artışlarına devam ediyor. Şimdi merak edilen soru acaba eylül ayında Merkez Bankası nasıl bir aksiyon alacak? Ekonomim Gazetesi’nin haberine göre, piyasaya yansıyan tahminlerde Merkez Bankası’nın kademeli faiz artışlarına, bir haftalık repo faizini 500 puan artışla yüzde 30'a çekerek devam edeceği beklentisi hakim durumda.

Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki yeni Merkez Bankası yönetimi, politika faizini seçimlerden itibaren 16,5 puan yukarı çekerek yüzde 25 seviyesine çıkardı. Merkez Bankası geçen ayki Para Politikası Kurulu toplantısında piyasayı şaşırtarak politika faizinde 750 baz puanlık artışa gitmişti. Ekonomi yönetiminin 'sıkı duruş' kararlılığı ve siyasi irade desteğinin, faiz artışlarına devam edileceği beklentilerini güçlendirdiği belirtiliyor.

Eylül ayı için piyasa beklentileri, politika faizinin yüzde 25'ten yüzde 30'a çekileceği yönünde yoğunlaşırken, piyasaya yansıyan iki banka tahminleri ise genel beklentilerden ayrışıyor.

MERKEZ BANKASI EYLÜL AYI POLİTİKA FAİZ ORANI BEKLENTİLERİ

Reuters -Yüzde 30

Foreks- Yüzde 30            

AA Finans- Yüzde 30      

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi- Yüzde 30

JPMorgan-Yüzde 30

Morgan Stanley- Yüzde 30

Barclays- Yüzde 27,5

Standard Chartered- Yüzde 30

Societe Generale- Yüzde 31

Bazı ekonomistler ise Merkez Bankası’nın eylül ayında daha sınırlı faiz artışına gideceğini tahmin ediyor. Reuters anketine katılan 16 ekonomistten ikisi 600 baz puan, dokuz ekonomist 500 baz puan, bir ekonomist 400 baz puan ve iki ekonomist ise 250 baz puan artış öngörüyor.

Foreks'in 24 ekonomistle gerçekleştiridği ankette ise en yüksek tahmin yüzde 31 olurken, en düşük tahmin yüzde 27,50 olarak açıklandı.

AGRESİF ARTIŞA DEVAM EDECEK

Standard Chartered'ın bir araştırma notunda, politika değişikliğine siyasi desteğin ardından TCMB'nin agresif faiz artışlarına devam etmesini bekledikleri ifade edildi.  Societe Generale ise daha agresif bir hamle beklediğini açıkladı. Bankanın analistleri eylül ayındaki toplantıda Merkez Bankası’nın politika faizini 600 baz puanlık artışla yüzde 31’e yükselteceğini öngörüyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön