Merkez Bankası faiz kararının ardından altın ve dolarda yön değişti
Merkez Bankası’nın 500 baz puanlık sürpriz faiz artırımının ardından piyasalardaki hareket yön değiştirdi. Faiz artışı altın ve dolar kurunu da etkiledi. İşte faiz artırımı sonrası piyasanın durumu...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıklasının ardından piyasalar karıştı. Merkez Bankası’nın mart ayı politika faiz kararı piyasalara sürpriz oldu. Faizi sabit tutması beklenen TCMB verdiği kararla, politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye yükseltti. Bu kararla birlikte faiz koridoru da "artı eksi 300 baz puan" ile genişletilmiş oldu.
Merkez Bankası enflasyonun ön görülende rakamlardan yüksek olduğunu belirterek, yurt içi talepte dirençli seyrin sürdüğünü kaydetti. Merkez Bankası enflasyonda bozulma olması halinde yeni faiz artışlarının da yapılabileceğini işaret etti.
DOLAR HAREKETLENDİ
Faiz artırımının ardından piyasalardaki oynaklık da arttı. Rekor seviyelerde seyreden ve faiz kararının açıklanmasından önce, 32,4170 seviyesinde olan dolar/TL, faiz kararı sonrası yaklaşık yüzde 1,2 düşüşle 32,0230 seviyesine indi. Euro/TL de yaklaşık yüzde 1,4 azalışla 35,0110'a geriledi.
ALTIN GERİLEDİ
Altının gram fiyatı da Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesi, 2.301 liradan işlem görürken, söz konusu kararında ardından yüzde 1 gerileyerek 2.277 liraya düştü.
Bu arada altın ithalatına getirilen kota nedeniyle piyasada ve kuyumcularda altın bulmak zorlaştı. Altın alım ve satımı arasındaki makas 250 lirayı aştı. Kota ile ilgili verilen kararın sürmesi halinde altın fiyatlarındaki makasın daha da artması bekleniyor. Uzmanlar altındaki artışın süreceğini ifade ederken, gram altının yıl sonunda 3 bin 500 -4 bin TL’lere kadar yükseleceği tahmininde bulunuyor.
MERKEZ BANKASI TARAFINDAN YAPILAN AÇIKLAMA ŞÖYLE
"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 45’ten yüzde 50 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir. Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar vermiştir.
Şubat ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, hizmet enflasyonu öncülüğünde, öngörülenden yüksek gerçekleşmiştir. Tüketim malı ve altın ithalatı yavaşlayarak cari dengedeki iyileşmeye katkı verirken, yakın döneme ilişkin diğer göstergeler yurt içi talepte dirençli seyrin sürdüğüne işaret etmektedir. Hizmet enflasyonundaki katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip etmektedir.
Ünlü ekonomist altın bir kere harekete geçti, kolay kolay durmaz diyerek uyardı!
İslam Memiş bu rakamı ilk kez telaffuz etti! Gram altın 4 bin TL! Temettü dağıtacak Koç Holding ve şirketlerinin listesi belli oldu |