Kira

Merkez Bankası, öncü göstergelerin kira enflasyonunda gerilemeye işaret ettiğini açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, öncü göstergelerin kira enflasyonunda gerilemeye işaret ettiğini kaydetti.  Ekim enflasyonunda gıda fiyatlarının etkisinin ön plana çıkacağı belirtilirken, yukarı yönlü risklere de dikkat çekildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttuğu toplantının özetlerinde kira enflasyonuna ilişkin saptamaları dikkat çekti. Bloomberg HT’de yer alan habere göre özetlerde, "Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) mikro verileri üzerinden takip edilen öncü göstergeler, sözleşme yenileme oranının ekim ayında düşmesinin de etkileriyle aylık kira enflasyonunun gerileyeceğine işaret etmektedir" ifadelerine yer verildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) merakla beklenen Ekim toplantısının özetlerinde para politikası ve enflasyon konusunda karar metnindekine paralel ifadeler görülürken, hizmet enflasyonunun önemli bileşeni şeklinde olan kira konusunda da dikkat çekici ifadeler yer aldı.

Söz konusu özetlerde 2024 yılının Ekim ayında aylık kira enflasyonunun gerileyeceği beklentisi paylaşıldı. Konuyla ilgili olarak, "Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) mikro verileri üzerinden takip edilen öncü göstergeler, sözleşme yenileme oranının 2024 yılının ekim ayında düşmesinin de etkileriyle aylık kira enflasyonunun gerileyeceğine işaret etmektedir. Gerek PÖS mikro verilerinden elde edilmiş olan yeni ve yenilenen sözleşmelerde oluşan gerekse de konut değerleme raporları üzerinden takip edilen kira artış oranlarının TÜFE’deki mevcut yıllık kira enflasyonunun altında değerler aldığı ve gerilediği izlenmektedir. 2024 yılının son çeyreğinde sözleşme yenileme oranının 3. çeyreğe kıyasla azalacak olması ve sözleşmelerde referans olarak kullanılan artış oranlarının düşüşü, önümüzdeki dönemde aylık kira enflasyonunun yavaşlayacağına işaret etmektedir" ifadelerine yer verildi.

Özetlerde ayrıca gıda enflasyonuna da vurgu yapıldı.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ekim ayı için “İşlenmemiş gıda fiyatlarının taze meyve ve sebze kaynaklı olarak artış eğilimini devam edeceği değerlendirilmektedir” öngörüsünde de bulundu

Özetlerde “Hizmet sektöründe hakim olan fiyatlama davranışı önemli bir atalete ve şokların enflasyon üzerindeki etkilerinin uzun bir süreye yayılmasına sebep olmaktadır. Söz konusu kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetmiştir” ifadelerine yer verildi.

 

Ünlü Gayrimenkul Değerleme Uzmanı sordu: Ortalama ilanda kalma süresi konut fiyat değişiminin habercisi mi?

Giderek derinleşen barınma krizi en çok öğrencileri vurdu!

Emlak Konut GYO Vadi Evleri 1. Etap ve 2. Etap'ta 8 adet dükkan satılıyor! Vade farksız 36 ay taksit imkanıyla!