12 / 05 / 2024

Merkez Bankası resmen açıkladı! Kira, altın, giyim, gıda ve doğalgaz fiyatları... Milyonlara şok!

Merkez Bankası resmen açıkladı! Kira, altın, giyim, gıda ve doğalgaz fiyatları... Milyonlara şok!

TCMB'nin Fiyat Gelişmeleri Raporu açıklandı. Ekim'de tüketici yıllık enflasyonu enerji ve alkol-tütün-altın hariç tüm alt gruplarda artarken, söz konusu yükselişe en belirgin katkı 1,32 puanla gıda grubunda oldu. İşte ayrıntılar...



Kira fiyatlarındaki aylık artış yüksek seviyesini korudu

Hizmet fiyatları ekimde yüzde 2,63  artarken, grup yıllık enflasyonu 2,48 puan artışla yüzde 60,24'e ulaştı. Bu dönemde yıllık enflasyon, kira ve ulaştırma hizmetlerinde daha belirgin olacak şekilde  tüm alt gruplarda artış gösterdi. 

Kirada aylık artış yüzde 4,87 düzeyinde oldu ve yıllık enflasyon yüzde 41,24 olarak gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, kira alt grubunda aylık artış bir önceki aya kıyasla bir miktar düşmekle birlikte yüksek seviyesini korudu.

Ulaştırma alt grubunda fiyatlar yüzde 1,97 artış gösterdi ve  yıllık enflasyon yüzde 102,20 olarak belirlendi. Otobüs ile şehir içi ve hava yoluyla yolcu taşımacılığı kalemlerindeki fiyat yükselişleri bu gelişmede öne çıkarken, kara yoluyla şehirler arası yolcu taşımacılığı fiyatlarındaki gerileme Ekim ayında da sürdü. 

Merkez Bankası resmen açıkladı! Kira, altın, giyim, gıda ve doğalgaz fiyatları... Milyonlara şok!

Yemek hizmetlerinin sürüklediği lokanta-otel alt grubunda fiyatlar yüzde 2,64 artış gösterdi. Bu şekilde grup yıllık enflasyonu yüzde 81,92 şeklinde oldu. 

Diğer hizmetlerde ise ekimde fiyatlar yüzde 1,82 artarken, bakım-onarım, sağlık hizmetleri, ulaştırma sigortası ve eğlence-kültür ön plana çıkan kalemlerden oldu.

Temel mal grubu yıllık enflasyonunda  artış sürdü

Temel mal grubu yıllık enflasyonunda artış eğilimi sürdü. Bu grupta yıllık enflasyon ekimde 2,16 puan yükselişle yüzde 79,65 oldu. 

Altın hariç dayanıklı mal fiyatları  Ekim ayında yüzde 2,57 artarken, bu gelişmede yüzde 8,38 yükselen beyaz eşya fiyatları etkili oldu. Bu şekilde bu alt grupta yıllık enflasyon yüzde 92,47'ye ulaştı. 

Merkez Bankası resmen açıkladı! Kira, altın, giyim, gıda ve doğalgaz fiyatları... Milyonlara şok!

Yeni sezon etkisinin izlendiği giyim ve ayakkabı grubunda ise Ekim ayında yüzde 8,43 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 40,63 olarak gerçekleşti. 

Aynı dönemde, diğer temel mallarda fiyat artışları grup geneline yayılırken kişisel bakım ürünleri ve ev ile ilgili temizlik malzemeleri dikkat çeken kalemlerden oldu. Grubun yıllık enflasyonu da yüzde 85,38'e yükseldi. 

Enerji grubunda akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş hissedildi 

Enerji grubunda yıllık enflasyon düşerken, aylık bazdaki artışta uluslararası ham petrol fiyatlarıyla uyumlu şekilde yükselen akaryakıt fiyatları ile şebeke suyu fiyatlarının etkisi hissedildi. 

Merkez Bankası resmen açıkladı! Kira, altın, giyim, gıda ve doğalgaz fiyatları... Milyonlara şok!

Bu gelişmelerle enerji fiyatları ekimde yüzde 2,37 artarken, grup yıllık enflasyonu 4,92 puan düştü ve 128,06 oldu. 

Aylık yükselişte uluslararası ham petrol fiyatlarındaki gelişmeleri takiben akaryakıt fiyatlarında yaşanan yüzde 3,15'lik artışın etkisi hissedildi.

Öne çıkan bir diğer kalem olan şebeke suyu fiyatları önceki aydan sarkan etkilere bağlı şekilde bu süreçte yüzde 7,17 artış gösterdi. Diğer taraftan, uluslararası gelişmelere paralel olarak tüp gaz fiyatlarında yüzde 1,69 ile gerileme devam etti. 

Gıda fiyatlarındaki artışta işlenmemiş gıda grubu ön planda 

Gıda grubu yıllık enflasyonunda yaşanan artışta, taze meyve ve sebze öncülüğünde işlenmemiş gıda alt grubu öne çıksa da fiyat artışları grup genelinde yaşandı.

Merkez Bankası resmen açıkladı! Kira, altın, giyim, gıda ve doğalgaz fiyatları... Milyonlara şok!

Bu gelişmeyle gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon Ekim ayıhnda yüzde 99,05'e ulaştı. Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 9,85 puan yükselişle yüzde 92,24, işlenmiş gıdada ise 2,42 puan yükselişle yüzde 105,32 olarak gerçekleşti. 

İşlenmemiş gıda grubunda mevsimsellikten arındırılmış veriler, taze meyve ve sebze fiyatlarındaki  artışın sürdüğünü ortaya çıkardı. Diğer işlenmemiş gıdada yumurta, kuruyemiş, pirinç ile çiğ süt fiyat gelişmelerinin yansıdığı sütün yanı sıra kırmızı et fiyatlarındaki yükselişler dikkat çekti. 

İşlenmiş gıda fiyatlarında görülen yüzde 3,33'lük yükselişte  ise ekmek-tahıllar başta olacak şekild; peynir ve diğer süt ürünleri, şeker ile bağlantılı ürünler ve konserve sebze ürünleri etki etti.

Alkollü içecekler ve tütün ürünleri grubund Ekim ayında üretici firmalar kaynaklı artışlar sonucunda yüzde 3,30 yükselirken, yıllık enflasyon 4,60 puan gerileme ile yüzde 77,88'e düştü. Diğer taraftan alkollü içecek fiyatları yüzde 2,18, tütün ürünleri fiyatları ay ortasında yapılan  yükselişlerle yüzde 3,39 arttı. 

Doğal gaz fiyatlarında son durum 

Uluslararası doğal gaz fiyatlarındaki son dönem gelişmeleri, yurt içi enerji fiyatlarına yansımaya devam ederek elektrik üretimi ve gaz imalatı fiyatlarını yükseltti ve üretici fiyatlarını yukarı çeken başlıca unsur oldu.

Bu gelişme ile yurt içi üretici fiyatları ekimde yüzde 7,83 yükselirken, yıllık enflasyon 6,19 puan artışla yüzde 157,69'a çıktı.

Merkez Bankası resmen açıkladı! Kira, altın, giyim, gıda ve doğalgaz fiyatları... Milyonlara şok!

Ana sanayi gruplarına göre bakıldığında, bu gelişmede temel belirleyicinin aylık bazda yüzde 26,5 ile enerji grubu üretici fiyat artışı olduğu izlendi.

Aylık fiyat gelişmeleri sektörler bazında incelendiğinde, elektrik ve doğal gaz fiyat ayarlamalarını takiben önemli artışlar gösteren elektrik-gaz-buhar ve iklimlendirme ile ham petrol-doğal gaz sektörlerinin yanı sıra giyim eşyası, rafine edilmiş petrol ürünleri, inşaat ile bağlantılı olan metalik olmayan mineral ürünler ile içecek sektörlerindeki fiyat artışlarının belirgin olduğu görüldü.

Piyasaların Efendisi İslam Memiş aman diyerek uyardı! 2 ay içinde yaptınız yaptınız! Hemen bu açıklamaya bakın!

Son dakika! Kırmızı ışıkta geçme, hız sınırı, telefonla konuşma cezası 2'ye katlandı! İşte yeni cezalar... Şimdi bakın!

Bütün bankalar müşterilerini uyardı! ATM’den para çekerken dolandırılmamak için bunlara dikkat edin!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön