Merkez Bankası tarihinin en dar faiz koridoruna geçebilir!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirim sürecini devam ettirmesi ve tüm zamanların en dar faiz koridoruna geçmesi bekleniyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirim sürecini devam ettirmesi ve tüm zamanların en dar faiz koridoruna geçmesi bekleniyor.
Küresel piyasalarda İngiltere'nin AB'de kalacağı beklentilerinin yükselmesi risk iştahının artmasına neden olurken, döviz kurlarındaki yatay seyir ve enflasyon beklentilerindeki düşüş eğilimi TCMB'nin faiz indirimi konusunda elini rahatlatıyor. Bu gelişmelerle marjinal faiz oranındaki (faiz koridorunun üst bandı) indirim sürecinin TCMB'nin haziran toplantısında da devam etmesi bekleniyor.
Merkez Bankasının bu ayki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandını yüzde 9,50'den yüzde 9,00'a düşüreceğini tahmin eden ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) ve borçlanma faiz oranının (faiz koridorunun alt bandı) sabit bırakılacağını öngörüyor.
AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerden 1'i bu faiz koridorunun üst bandındaki indirimin 25 baz puan, 12'si ise 50 baz puan düzeyinde olmasını bekliyor.
TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürerek yüzde 9,5'e çekerken, politika faizini yüzde 7,50 ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te bırakmıştı. TCMB böylece üst üste 3'üncü toplantıda da faiz koridorunun üst bandında indirime giderek, bu süreçte toplam 125 baz puanlık indirim gerçekleştirmişti.
Şubat ayında yüzde 10,75 olan faiz koridorunun üst bandı, takip eden 3 ayda yüzde 9,50'ye kadar düşürülürken, piyasa beklentileri doğrultusunda haziran ayında da 50 baz puanlık indirim yapılması durumunda faiz koridorunun genişliği 175 baz puana çekilmiş olacak.
- "Sadeleşme sürecinin devam etmesini bekliyoruz"
AA muhabirine TCMB faiz kararını değerlendiren Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, TCMB'nin sadeleşme sürecini devam ettirmesini beklediğini belirtiyor. Merkez Bankasının mart ayında 25 baz puanlık indirimle başladığı sürece nisan ve mayıs aylarında 50’şer baz puanlık ölçülü adımlarla devam ettiğini hatırlatan Yılmaz, haziran ayında da 50 baz puanlık indirim beklediklerini kaydetti.
Yılmaz, perşembe günü İngiltere’deki AB referandumuna ilişkin belirsizlikler bulunsa da seçim öncesi son haftasonunda Birlik’te kalma yönündeki görüşün ağırlık kazanmaya başladığını ve bunun da piyasalardaki risk iştahını olumlu desteklediğini dile getirdi.
Oynaklık göstergelerinin de Merkez Bankasının uygun kabul ettiği sınırlar dahilinde olduğunu ifade eden Yılmaz değerlendirmesine şöyle devam etti:
"VIX, 20’nin altında 17 seviyesinde, MOVE endeksi ise 82 seviyesinde. Merkez Bankasının sadeleşme için asıl referans noktası küresel piyasalara yönelik oynaklık göstergeleri. Enflasyon ise zaten sene başından beri sürprizlerle yüzde 6,5'e kadar geriledi. Çekirdek enflasyon da kur istikrarı sayesinde geçtiğimiz ay yüzde 9’un altına indi ve gerilemesini sürdürmesi bekleniyor. Merkez Bankasının yarın ölçülü bir adımla sadeleşmeyi sürdürmesi TL'yi ve TL varlıkları destekleyecektir."
- "Merkez Bankası, faizleri yüzde 8-8,5 olan fonlama maliyeti civarında dengelemek istiyor"
Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy ise tek faizi hedefleyen ve sadeleştirme sürecine devam eden Merkez Bankasının, enflasyon tarafında oluşan manevra alanı ve oynaklığı azalan piyasa desteği ile bu süreci yarın koridorun üst bandında 25-50 baz puanlık ölçülü bir indirim ile sürdürmesinin sürpriz olmayacağını belirtti.
Merkez Bankasının koridorun alt ve üst bandı ile politika faizini, ortodoks politikalara paralel dar bir aralıkta, muhtemelen yüzde 8-8,5 olan fonlama maliyeti civarında dengelemek istediğini aktaran Paksoy, TCMB'nin olası bu adımını tahvil piyasasının ve kur tarafının da şimdilik desteklediğini dile getirdi.
Paksoy, bu hafta Brexit belirsizliğinin geçene kadar piyasada faiz ve kur adına fiyatlamaların her iki yöne de ucu açık bir şekilde masada durduğuna dikkati çekerek, "ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısında attığı pozitif pası TCMB değerlendirmek isteyecektir. Şimdilik manevra alanı veren enflasyon tarafı ise yakından izlenmeye devam edilecektir." dedi.
Brexit, Çin, Fed veya başka bir dinamikle global piyasalar negatife dönmedikçe yurt içinde son dönemde pozitif gelen makroekonomik verilerin de desteği ile TCMB'nin ölçülü adımlarla faiz indirim sürecine devam etmesini bekleyen Paksoy, kurdaki olası tepkilere karşı da karar metninde sıkı para politikasına vurgu yapılacağını tahmin ediyor.
AA