Ekonomi

Merkez Bankası yüksek dolara karşı son adımını attı! Şok dalgayı açıkladı

Dünyada artan enflasyon baskısına karşı faiz artırma yoluna giden ve bu yöndeki kararlılıklarını ısrarla vurgulan ABD ve AB Merkez Bankalarının aksine Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, güçlü dolara karşı faizleri sabit tutmaya karar verdi. Karara ilişkin açıklamasında şok dalgaya işaret etti.FED'in 0,75 baz puanlık fazi artırımı sonrasında Avrupa Merkez Bankası (ECB), gittikçe yükselen enflasyonu frenlemek için para politikasında yeni bir döneme hazırlanıyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz kararını açıkladı kamuoyunun da beklentisine paralel olarak politika faizine dokunmayarak yüzde 14'de sabit tuttu. FED'in 0,75 baz puanlık fazi artırımı sonrasında Avrupa Merkez Bankası (ECB), gittikçe yükselen enflasyonu frenlemek için para politikasında yeni bir döneme hazırlanıyor.

ECB temmuz başında net varlık alımlarının fiilen sona erdirecek ve 21 Temmuz'daki toplantıda 25 baz puanlık bir artış, eylül toplantısında yine 25 baz puanlık bir faiz artırımı daha ilan edeceğinin sinyalini verdi.

ABD ve Avrupa Merkez Bankalarının aksine TCMB, politika faizini en son geçtiğimiz yılın mart ayında 200 baz puan artırarak yüzde 19'a çıkarmıştı. Banka o tarihten sonra faizleri kademeli olarak düşürerek yüzde 14'e kadar geri çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz sebep enflasyon sonuçtur" tezini destekleyen banka faiz kararını sabit tutmaktaki gerekçesini tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme sürecinin devam etmesi şeklinde açıklamıştı.

Banka faizde sabit kalmakla ilgili verdiği son kararla ilgili şu açıklamayı yaptı.

"ARZ ŞOKLARI DEVAM EDECEK"

Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir.

Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.

2022'DE FAİZE DOKUNMADI

Merkez Bankası 2021 yılında ocak ve şubat aylarında faizi yüzde 17’lerde sabit tutmuş, mart ayında ise 200 baz puan artırılarak yüzde 19’a çıkarmıştı. Geçen yıl nisan, mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarındaki toplantılarda ise yeni bir karar alınmadı ve faizler yüzde 19’da sabit tutuldu.

Eylül ayında ise faizler yüzde 19’dan yüzde 18’e çekildi.Ekim ayında politika faizi 200 baz puan indirilerek yüzde 18'den yüzde 16'ya indirildi. Kasım ayında da faiz indirimini sürdüren Merkez Bankası, 100 baz puan indirime giderek faizleri yüzde 15’e çekti. Son olarak aralık ayında da faizlerin 100 baz puan indirilmesiyle birlikte faizler yüzde 14’e düşürülmüş oldu.

Merkez Bankası, geçen yıl aralık ayında yüzde 14’e düşürdüğü politika faizine bu yıl dokunmadı. Merkez Bankası; 2022'nin ocak, şubat, mart ve nisan aylarında ise politika faizinde indirme ya da artırma yapmadı.

 

Asgari ücrete ek zammın belli olmasından sonra artacak maaşlar ne zaman hesaba yatacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maaşına ek zamla ilgili sürpriz gelişme! AK Parti açıklama yaptı

Samsung'un akıllı telefonlarıyla ilgili şaşırtan iddia: 50 milyon adet depolarda bekliyor

Ucuz konut sahibi olmak isteyenleri ilgilendiren fırsat açıklandı! 175 bin 500 lira yeterli olacak

Otomobiline kasko yaptıracaklar dikkat! Araç Kasko Değer Listesi ayda 3 kez yayınlanacak

İkinci otomobil piyasasında Kurban Bayramı sürprizi! Fiyatların düşeceği tarih açıklandı

Asgari ücrete ek zam bekleyenlerin canını sıkacak haber! Erdoğan istedi bakın kimin maaşı ne kadar olacak?

TOGG Bursa Gemlik Fabrikası'nda çalışacak elemanlar için ilan verdi! İşte başvuru şartları

Hükümetin asgari ücret ve emekli maaşlarına yapacağı zam miktarı açıklandı! İşte zamlı maaş miktarı