Ekonomi

Merkez Bankası'nın faiz kararı ortaya çıktı! Doları nasıl etkileyecek?

ABD ve AB Merkez Bankalarının küresel enflasyon ve resesyon beklentisi nedeniyle faiz artırmayı gündeme aldığı bugünlerde TCMB'nin de faiz konusunda atacağı adıma ilişkin anketin sonucu belli oldu. Merkez Bankası ekonomi yönetiminin "faiz sebeptir enflasyon sonuçtur" anlayışı ekseninde faizleri yüzde 14 seviyelerinde tutmaya devam ediyor

Dolar 6 ay önce gördüğü 18 liraya doğru koşar adım ilerliyor. Merkez Bankası ekonomi yönetiminin "faiz sebeptir enflasyon sonuçtur" anlayışı ekseninde faizleri yüzde 14 seviyelerinde tutmaya devam ediyor. Merkez Bankası'nın faize fren koymasının ardından yükselen dolar kurunu durdurmak için hükümet Kur Korumalı Mevduat başta olmak üzere peş peşe yeni enstrümanları devreye sokmuştu.

Haziran ayında Kur Korumalı Mevduat hesaplarında en maliyetli ay olarak dikkatleri üzerine çekti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bütçe verilerine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dövize dönüşüm hesapları hariç kur korumalı mevduatta tasarruf sahiplerine Haziran ayında 16,1 milyar liralık kur farkı ödemesi yaptığı ortaya çıktı..

KKM'NİN HAZİNEYE MALİYETİ 37,2 MİLYAR LİRA

Aralık 2021'de doların aşırı yükselmesini engellemek için devreye alınan Kur Korumalı Mevduat hesaplarının Mart ayından bu yana Türkiye Cumhuriyet devlet hazinesine maliyeti 37,2 milyar liraya çıktı.

Mayıs ayında Dolar/TL kurunda aylık olarak yüzde 10'u aşan yükseliş kaydedilirken, Haziran ayında da yüzde 2'ye yakın prim izlenmişti. Yılın ikinci çeyreğinde ise dolar/TL yüzde 14 yükseldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun son verilerine göre 1 Temmuz itibariyle kur korumalı mevduat büyüklüğü 1,04 trilyon TL'ye ulaşmıştı.

 

MERKEZ BANKASI FAİZLERİ SABİT TUTACAK

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) yüzde 14'te sabit bırakılacağını tahmin ediyor.

AA Finans'ın 21 Temmuz Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 11 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 14'te sabit bırakılmasını bekliyor.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi değiştirilmeyerek yüzde 14'te sabit tutulmuştu.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı da yüzde 14 oldu.

Altın fiyatlarında yalancı bahar uyarısı! Rakama kanıp sakın yapmayın çünkü 5 ay sonra bu fiyat olacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den milyonlara emeklilik müjdesi! Tarih verip detayları açıkladı

Emekli vatandaşlara 6 bin 250 lira promosyon ödemesi! Bankalar kesenin ağzını açtı

Buğday fiyatları dip seviyeden geri geldi! TMO ilk alımlara başladı 19 Temmuz güncel buğday fiyat listesi

SSK Bağkur Emekli Sandığı'ndan emekli olanlara müjde! Maaşlarla ilgili son dakika gelişmesi hemen hesaplarınıza bakın