29 / 04 / 2024

Merkez Bankası’ndan bankalara çok tartışılacak kredi talimatı! 70 bin liranın üzerinde kredi yok!

Merkez Bankası’ndan bankalara çok tartışılacak kredi talimatı! 70 bin liranın üzerinde kredi yok!

Bankalar 70 bin liranın üzerinde kredi vermemeye başladı. Bu doğrultuda, Merkez Bankası’nın ihtiyaç kredilerinde 70 bin lira sınırının, konut kredilerinde ise 250 bin lira sınırının aşılmamasına ilişkin bankalara talimat yolladığı öğrenildi. 



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz cuma günü TL mevduat oranında tahsis tesis yükümlülüğü oranını yüzde 60 seviyesine çıkarmış ve lira mevduat dönüşüm oranı hedeflemesini geri getirmişti. Bununla birlikte, ihtiyaç ve ticari kredi faizinde üst limitin aşılması halindeki menkul kıymet tesis yükümlülüğü oranını yüzde 150'ye çıkardı. TL mevduat oranı yüzde 60 seviyesinin altında kalan bankalara da yabancı para mevduat oranı için zorunlu karşılık oranını 5 puan yükseltti.

Merkez Bankası’ndan bankalara çok tartışılacak kredi talimatı! 70 bin liranın üzerinde kredi yok!

Ekonomi Gazetesi’nin bankacılık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Merkez Bankası’nın tahvil tesisi zorunluluğuna ilişkin yükleri ağırlaştırmasından sonra bankalarda kredi kanalları neredeyse kapandığı öğrenildi. Bu doğrultuda ihtiyaç kredisinde 70 bin liranın üzerinde kredi verilmediği, ticari kredilerde ve KOBİ kredilerinde yavaşlamaya gidildiği öne sürüldü.

KAMU BANKALARINA YAZILI TALİMAT GELDİ

Uygulanan tedbirler ve menkul kıymet alım zorunlulukları bankacılık sektörünün ilk 3 ayda özellikle taksitli ticari krediler hususunda iştahsız davrandığını gösterdi. Fakat cuma günkü düzenlemeden sonra bu iştahsızlık genele yayıldı. Bir kamu bankası kaynağı cuma günü meydana gelen Merkez Bankası düzenlemeleri sonrasında yazılı olarak ihtiyaç kredilerinde 70 bin lira sınırının konut kredilerinde ise 250 bin lira sınırının geçilmemesine ilişkin talimat geldiğini belirtti.

İşte detaylar...

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön