28 / 04 / 2024

Merkez Bankası'ndan dev adım! Bu kararla dünya bankaları arasına girdi!

Merkez Bankası'ndan dev adım! Bu kararla dünya bankaları arasına girdi!

Büyük merkez bankaları son 1 senedeki toplantılarının yüzde 86'sında faiz artırdı. ABD, Avrupa ve Kanada'nın da aralarında bulunduğu 10 büyük merkez bankasının son 1 senedeki 77 toplantısının 66'sından faiz artış kararı çıktı. TCMB de son toplantısında faiz yükselterek parasal sıkılaşmada diğer ülke



ABD, Avrupa, Kanada ve Avustralya'nın da yer aldığı 10 büyük merkez bankası, son 1 senedeki toplantılarının yüzde 86'sında yüksek kalmayı sürdüren enflasyona karşı faiz artırımına gitti. Enflasyonun merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde ve ısrarcı kalmayı sürdürmesi, peş peşe faiz artış kararlarını getiriyor.

TCMB’DEN PARASAL SIKILAŞMA ADIMI

Merkez bankaları, enflasyon hedefine ulaşana kadar sıkılaştırma kararlarına devam edeceğinin sinyalini veriyor. Para politikası konusunda sıkılaşmaya giden merkez bankaları kervanına Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da (TCMB) katıldı. TCMB, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma döngüsünün devam edeceğinin sinyalini verdi.

Merkez Bankası ndan dev adım! Bu kararla dünya bankaları arasına girdi!

Merkez Bankası, önceki ay gerçekleşen toplantısında, politika faizini 650 baz puan artırarak parasal sıkılaştırma döngüsünü başlattı. Bunun ardından, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 15 seviyesine yükseltti.

Global ekonomi üzerinde baskı unsuru olmayı sürdüren yüksek enflasyon karşısında aralarında ABD, Avrupa, Kanada ve Avustralya'nın da olduğu 10 büyük merkez bankası, son 1 senedeki 77 toplantısının 66'sında politika faizini artırdı. Bu kapsamda, 11 toplantıda ise sabit tuttu.

İşte diğer merkez bankalarının aldıkları kararlar...

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön