27 / 04 / 2024

Merkez Bankası’ndan yeni adım! Krediye erişim kolaylaştırıldı!

Merkez Bankası’ndan yeni adım! Krediye erişim kolaylaştırıldı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sisteminde TL’nin payını artırmaya ilişkin adımlarla beraber sadeleşme çerçevesinde ihracat kredileri ve firmaların krediye erişimine dair uygulama kolaylıkları getirdi.



TCMB'nin Menkul Kıymet Tesisine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Yönelik Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlanırken, makroihtiyati kapsamda sadeleşmeye dair basın duyurusu da internet sitesinde yayımlandı.

Bu doğrultuda, firmaların krediye erişimini kolaylaştırmak için bankalar tarafından kullandırılan krediler için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesis edilmesi uygulaması ile fatura karşılığı kredi uygulaması sonlandırıldı. Daha önce ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50 bin liradan 250 bin liraya çıkarılmıştı. Yeni kararla beraber hiçbir kredi tutarında fatura koşulu aranmayacak.

Bankaların TL ticari kredilere referans oranın 1,8 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması sona erecek. Faktoring firmalarının faktoring alacaklarına referans oranın 2,7 katının üzerinde uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisi uygulaması da son buldu.

Merkez Bankası’ndan yeni adım! Krediye erişim kolaylaştırıldı!

İhracat kredilerini desteklemek için net ihracatçılık kriterinin hesaplanmasında firmaların yatırım malı ithalatı hesaplamaya eklenmeyecek. Bu sayede, menkul kıymet tesisi uygulamasında, yatırım kaynaklı ithalat harcamalarının net ihracatçılığı sınırlandırmasın önüne geçilerek ihracat kredilerine erişim kolay hale gelecek. TCMB, daha önce reeskont kredilerine erişimde net ihracatçılık koşulunu yatırım malı ithalatı dahil edilemeyecek biçimde güncellemişti.

Aynı zamanda, bankalar tarafından satın alınan reel kesimin ihraç ettiği menkul değerler üzerinden yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi uygulaması da son buldu.

Merkez Bankası’ndan yeni adım! Krediye erişim kolaylaştırıldı!

TL MEVDUATIN PAYI ARTACAK

TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler kapsamında gerçek kişiler için daha önce aylık yüzde 2 seviyesinden yüzde 2,5 seviyesine çıkarılan TL payı artış hedefi, aylık yüzde 3,5'e yükseldildi.

Standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen TL payı artış hedefi, menkul kıymet uygulamasından çıkarılarak bankaların yabancı para mevduat için tesis ettikleri zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon alınması uygulamasına ilave edildi.

KUR KORUMALI HESAPLARIN AZALTILMASINA YÖNELİK TEDBİRLER DEVAM EDECEK

Sadeleşme adımları çerçevesinde kur korumalı hesapların güncellenmesi veya TL'ye geçişine yönelik menkul kıymet tesisi uygulaması sona erdirilecek döviz dönüşümlü kur korumalı hesapların kademeli düşürülmesi hedefi, komisyon uygulamasında daha etkin biçimde yönetilecek. Bunun yanı sıra, TL'ye geçişin belirlenen hedeften yüksek olması halinde, aşan kısım yenileme hedefine sayılacak.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, dün tarihli kararında, sadeleşme sürecinin etki analizleri göz önüne alınarak kademeli bir şekilde ilerlediğini ve bu doğrultuda, TL mevduat payının artırılmasına ilişkin ek adımlarla parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesinin sürdürüleceği belirtmişti.

TCMB'nin makroihtiyati kapsamda sadeleşmeye dair basın duyurusunda, kararlara yönelik teknik ayrıntıların ilgili düzenlemelerde yer alacağı aktarıldı.

GYODER Başkanı Kalyoncu, kiraları düşürecek yeni konut modelini duyurdu!

Benzin, motorin ve LPG’de yılın son indirimi! Duyanlar istasyonlarda kuyruk oluşturacak!

Eski Bakan Kurum açıkladı! Türkiye’nin en büyük konut seferberliği başladı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön