25 / 11 / 2024

Merkez Bankası'ndan İstanbul Finans Merkezi'ne Selçuklu yıldızı!

Merkez Bankası'ndan İstanbul Finans Merkezi'ne Selçuklu yıldızı!

Merkez Bankası’nın İstanbul Finans Merkezi’ndeki binası Mimar Sinan’ın eserlerinden ilham alınarak tasarlandı. Finans Merkezi’nin ‘merkezi’ ve haritadaki yeri Merkez Bankası’nın 54 katlı kulesi olacak. Bina sekiz köşeli Selçuklu yıldızı ile bitirilecek.




İSTANBUL Finans Merkezi’ne taşınacak Merkez Bankası’nın binasının tasarımı tamamlandı. İnşaatı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından üstlenilecek binanın ortasında bir kule yer alacak. Ve toplam 54 kattan oluşacak bina dikey karma kullanımlı şekilde tasarlandı. Osmanlı ve Selçuklu dönemi mimarisinde ve bezeme sanatında ön plana çıkan simetri anlayışı ve net mimarı formlar binanın konsepti hazırlanırken temel alındı. Kulesi kare formu ile başlayacak bina, sekiz köşeli Selçuklu yıldızı ile tamamlandı. Binada Mimar Sinan’ın eserlerinden ilham alındığı kaydedildi. Merkez Bankası’nın binasına konulan anten İstanbul Finans Merkezi’nin çatı bitişi olarak kabul edildi. 


TAPU, TOKİ’YE GÖNDERİLDİ

Merkez Bankası, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde yerini almaya hazırlanıyor. Projenin şu anda TOKİ’ye tapu ve diğer teknik dokümanların gönderilmesi aşamasında olduğu öğrenildi. Bu aşamadan sonra TOKİ’nin arsa karşılığı gelir paylaşımı ihalesine çıkarak finans merkezinin 2. bölgesinde bulunan binayı Merkez Bankası adına yaptırması bekleniyor. İhale sürecinde öncelikle  TOKİ  tarafından arsa satış karşılığı gelir paylaşım ihalesinin iki oturumlu yapılacağı belirtildi. Edinilen bilgiye göre bu sürecin yaklaşık 3 ay sürmesi bekleniyor. Bu aşamadan sonra inşaatı yapacak firmanın tespit edileceği ve inşaat yapım sürecinin başlayacağı belirtiliyor. 


SİMETRİ ÖN PLANDA

Merkez Bankası’nın binasında simetri anlayışının ön plana çıktığı belirtildi. Simetri anlayışının en güçlü formu olan kare bina kütlesi tasarlanırken temel alındı ve kütlenin parçalanması sırasında da kullanıldı. Kule kütlesi kare formu ile başlıyor ve sekiz köşeli Selçuklu yıldızı ile bitiyor. Bina girişinde özellikle Selçuklu ve Osmanlı döneminde sıkça kullanılan yekpare cephenin bir perde gibi iki yana açılarak davetkar bir alan oluşturması vurgusu esas alındı. 


KULEDEKİ IŞIK İŞARET

Binada yer alan ana ve tali elemanların oranı, bu elemanlar arasındaki ahenk ve kule kütlesinin ortasında yer alan şeffaf cephenin yukarı doğru genişlemesi ve benzeri hareketlerdeki tüm oranlarda Mimar Sinan’ın eserlerinden ilham alındı. Proje tasarlanırken Merkez Bankası, İstanbul Finans Merkezi’nin de “merkezi” kavramına vurgu yapıldı. Kule bitişindeki ışıklı kütle ile İstanbul Finans Merkezi bölgesinin çatı bitişi olduğuna dikkat çekilmek istendi. Anten ile de global ölçekte İstanbul Finans Merkezi dünya haritası üzerinde işaretlenmiş oldu.


SELÇUKLU YILDIZI NEDİR?

Selçuklu dönemine ait kültür ve sanatının en temel figürlerinden biri olan sekiz köşeli yıldızın geçmişi Ortadoğu’da yaşamış olan en kadim medeniyetlerde ve İslam devletlerinde en çok kullanılan figür olduğu belirtiliyor. Figürün her köşesinin ayrı bir ruhani anlamı bulunuyor. Yıldızın cennet inancını simgelediği ifade ediliyor. Yıldızın sekiz köşesinin ayrı ayrı merhamet, sadakat, şefkat, doğruluk, sır tutmak, cömertlik, sabır ve şükürü simgelediği belirtiliyor.


Hürriyet 


Geri Dön