02 / 05 / 2024

Merkez Bankası'ndan yeni sadeleşme hamlesi!

Merkez Bankası'ndan yeni sadeleşme hamlesi!

Merkez Bankası, Özet Döviz Pozisyon Raporlaması'nı kaldırırken, Sistemik Risk Veri Takip Sistemi'nin kapsamını firma kapsamı ve firmaların ülke ekonomisindeki temsil düzeyini yükseltmek için güncelledi.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sadeleşme hamleleri devam ediyor.

TCMB'nin Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine Yönelik Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Yönelik Yönetmelik'i Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bu kapsamda, TCMB, 10 milyon TL ve üzeri toplam nakdi ve gayrinakdi kredi bakiyesi olan şirketlerin Özet Döviz Pozisyon Raporlaması uygulamasına son verdi. Bu yılın mart ayına başlatılan uygulama, temmuz ayında 31 Aralık 2023 tarihine ertelenmişti.

Merkez Bankası ndan yeni sadeleşme hamlesi!

SRVTS'NİN KAPSAMINDA GÜNCELLEMEYE GİDİLDİ

2018 yılında TCMB bünyesinde kurulan, reel sektörün döviz pozisyonundaki değişimlerin takip edilmesi ve etki analizleri için Türkiye'deki tek veri seti olan Sistemik Risk Veri Takip Sistemi’nin (SRVTS) kapsamında güncellemeye gidildi.

SRVTS'de raporlama çerçevesine girecek firmaların belirlenmesi için 15 milyon dolar ve üzeri yabancı para kredi yükümlülüğü yerine toplam 100 milyon TL ve üzeri nakdi kredi bakiyesi veya geçmiş bir yıllık hesap döneminde 500 milyon TL ve üzeri net satış hasılatı/aktif büyüklüğü koşulları aranacak.

Bu sayede, SRVTS'de mevcut ayrıntılı raporlama formatı sadeleştirilerek firmaların raporlama işlemlerinde kolaylık sağlanacak.

Merkez Bankası ndan yeni sadeleşme hamlesi!

AVUSTRALYA MERKEZ BANKASI’NDAN FAİZ REKORU

Öte yandan, Avustralya Merkez Bankası (RBA), dört toplantıda sabit tuttuğu gösterge faiz oranında, enflasyon beklentilerinde meydana gelen yükseliş sebebiyle artışa gitti.

RBA yönetim kurulu salı günü nakit faiz oranını 25 baz puan yükselterek son 12 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,35 seviyesine çıkarmaya karar verdi. Ekonomistlerin öngörüsü de faiz oranında 25 baz puan artış olacağı şeklindeydi.

Yeni Başkan Michelle Bullock ve yönetim kurulu son dönemlerde enflasyonun beklendiği gibi yavaşlamaması durumunda faiz artışlarını sürdürmeye hazır olduklarına ilişkin peş peşe mesajlar vermişti.

Para Politikası Kurulu, “enflasyonun uygun bir zaman diliminde amaca dönmesini sağlamak için para politikasının daha da sıkılaştırılmasının gerekip gerekmediği, verilere ve gelişen risk değerlendirmelerine bağlı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm düzenlemesi resmen yasalaştı!

Bu illerdeki bazı çimento ve hazır beton firmalarına rekabet soruşturması açıldı!

Vali Toraman, inşası devam eden deprem konutlarına ilişkin incelemelerde bulundu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön