02 / 05 / 2024

Merkez Bankası'nın 5 maddelik yol haritasında dikkat çeken detaylar! İşte faiz kararını etkileyecek o 5 madde! 

Merkez Bankası'nın 5 maddelik yol haritasında dikkat çeken detaylar! İşte faiz kararını etkileyecek o 5 madde! 

Merkez Bankası bugün faiz kararını açıklayacak. Ekonomistlerin TCMB faiz kararı beklentisi de belli olurken ekonomi yönetiminin 5 maddelik yol haritası da netleşti. İşte Merkez Bankası faiz kararına ilişkin son dakika gelişmeleri...



Merkez Bankası'nın faiz kararı bugün belli olacak. Ağustos ayı Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı bugün Hafize Gaye Erkan başkanlığında yapılacak. Merkez Bankası faiz kararını saat 14:00'da duyuracak.

Hafize Gaye Erkan başkanlığında Para Politikası Kurulu toplantısı faiz kararı için bugün bir araya geliyor. Merkez Bankası toplantısının ardından özellik faiz karar metnindeki sözlü yönlendirmeler para piyasalarına yön vereceğinden dikkatle incelenecek.

Geçen ay yapılan PPK toplantısında politika faizi 250 baz puan artırılarak yüzde 15,00'dan yüzde 17,50'ye çekilmişti.

Ağustos ayı Merkez bankası faiz kararının ardından özellikle faiz kararı metnindeki ifadeler gelecek dönemin para politikasını etkileyeceğinden ekonomistlerin gündeminde olacak. 

Ekonomistlerin TCMB faiz kararı beklentisi de netlik kazandı. Yüzde 5 enflasyon hedefi doğrultusunda sıkılaşma adımlarının kademeli olarak devam etmesi bekleniyor. Öte yandan ekonomi yönetiminin 5 maddelik yol haritası belli oldu. 

Merkez Bankası nın 5 maddelik yol haritasında dikkat çeken detaylar! İşte faiz kararını etkileyecek o 5 madde! 

İŞTE EKONOMİSTLERİN FAİZ KARARI BEKLENTİSİ NE?

Sabah'ta yer alan detaylara göre, Merkez Bankası faiz kararı beklentisi belli oldu. 15 ekonomistin katılım sağladığı faiz karar anketinin sonuçları yayımlandı. Bu kapsamda politika faizindeki değişikliğe dair beklentilerinin ortalaması 250 baz puan artırım yönünde gerçekleşti.

Faiz kararı anketinin sonuçlarına göre; 100 ila 250 baz puanlık bir artırım bekleyen ekonomistlerin politika faizi öngörüleri yüzde 18,50 ile yüzde 20,00 arasında, 2023 sene sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 20 ile 30 arasında gerçekleşti.

Ekonomistlerin sene sonu politika faizi beklentilerinin medyanı yani ortalaması ise yüzde 26,50 oldu.

Merkez Bankası nın 5 maddelik yol haritasında dikkat çeken detaylar! İşte faiz kararını etkileyecek o 5 madde! 

AMAÇ TEK HANELİ ENFLASYON

2023 seçimleri ardından Hazine ve Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek, Merkez Bankası başkanlığına ise ABD'de 'Müthiş Türk Kızı' olarak tanınan Hafize Gaye Erkan getirildi. Ekonomi yönetimi yol haritasını çizdi. Enflasyonda düşüş sağlanırken ekonomik aktivitenin zarar görmeden sürdürülmesi sağlanacak.

Merkez Bankası nın 5 maddelik yol haritasında dikkat çeken detaylar! İşte faiz kararını etkileyecek o 5 madde! 

5 MADDELİK YOL HARİTASI MADDELERİ

Maliye ve para politikaları eş güdümlü-koordineli şekilde belirlenecek,
Fiyat istikrarı sağlanacak,
Mali disiplin sağlanacak,
Kademeli sıkılaşma modeliyle sıkılaşma adımlarının büyüme etkisi sınırlandırılacak,
Finansal istikrarla beraber ihracatta yakalanılan ivmenin korunması hedeflenecek.

Vatandaşlık maaşı başvuru tarihleri açıklandı mı? Başvurana ne kadar verilecek? Son dakika müjdesi! 

Altının kilogram fiyatı 1 milyon 730 bin TL oldu!

A101'den çılgın kampanya! Online katalogda toz şeker, mercimek, salça, çikolata ve peynir fiyatı dibi gördü!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön