11 / 05 / 2024

Merkez Bankası'nın kasasında kalan dolar açıklandı! Erime ay ay devam ediyor

Merkez Bankası'nın kasasında kalan dolar açıklandı! Erime ay ay devam ediyor

Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduat'a 37,2 milyar dolar ödeyeceğinin ortaya çıkmasından sonra bankanın kasasında kalan dolar miktarı açıklandı. Bankanın kasasındaki doların günden güne eridiği dikaktlerden kaçmadı.



"MERKEZ 40 MİLYAR DOLAR DÖVİZ SATMIŞTIR"

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Kur Korumalı Mevduat Sistemi'nin doları düşürmede pek bir etkisinin olmadığını söyledi. Babuşcu, "21 Aralık’ta dolar 18,5’lara geldiğinde Kur Korumalı Mevduat uygulandığı için bu 11-12 ye inmedi. Pazartesi gecesi Kur Korumalı Mevduat uygulandığında salı günü kur 11-12’ye inmişti. Kur Korumalı Mevduat ondan 3-4 gün sonra uygulanmaya başlandı zaten. Kur Korumalı Mevduat’ın kurun belli bir seviyede gitmesine veya kurların yükselmemesine neden olduğuna ilişkin elimizde bir delil yok.

Kur Korumalı Mevduat’ın kurları etkilediğini düşünmüyorum. Kurlar 21 Aralık’tan sonra 12’lerden bugün 18’lere kadar geldiğine göre eğer Kur Korumalı Mevduat kuru etkileseydi gelmezdi. Kur daha da yüksek olabilirdi, olmamasının temel sebebi Merkez Bankası’nın özellikle Ocak ve Mayıs ayları arasında 6 aylık dönemde dövize rezervler kanalıyla arka kapıdan kamu bankaları aracılığıyla müdahale etmesi. Merkez Bankası kurların belli bir seviyede gitmesi ve yükselmemesi, sıçramaması için beş aylık dönemde ocak mayıs döneminde 40 milyar dolar döviz satmıştır. Kamu bankaları kanalıyla sattığı 40 milyarlık döviz, kurları belli bir seviyede tutmuştur. Kur Korumalı Mevduatın ciddi bir etkisi yoktur kurlar üzerinde." şeklinde konuştu.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön