24 / 12 / 2024

Merkez Bankası'nın Levent'teki arazisine cami mi yapılacak?

Merkez Bankası'nın Levent'teki arazisine cami mi yapılacak?

Merkez Bankası’nın, Levent’teki en değerli arazisine cami yapılmasını isteyen Beşiktaş Müftülüğü, plan değişikliği yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) başvurdu.



İBB Meclisi, İstanbul Müftülüğü üzerinden gelen Beşiktaş İlçe Müftülüğü’nün plan değişikliği teklifini görüştü. Beşiktaş Müftülüğü, Levent Büyükdere Caddesi üzerinde bulunan, Merkez Bankası’na ait arazinin imar planlarının, cami yapılacak şekilde değiştirilmesini istedi. Kanyon AVM’nin karşısında bulunan son derece değerli 18 bin 464 metrekarelik arazinin “dini tesis” ve “kültürel tesis” alanına alınmasını isteyen Müftülüğün, İBB’ye gönderdiği başvuru yazısında özetle şöyle denildi:


“Gerek bölgedeki meskun vatandaşların gerekse işyeri sahipleri ve çalışanlarının talepleri ve İlçe Müftülüğünce yapılan incelemeler neticesinde bölgede Dini Tesis Alanı ihtiyacının tespit edildiği belirtilmiş olup ilçe sınırları içerisinde bulunan 22 pafta 981 ada 72 parselin bölge ihtiyaçları doğrultusunda Dini Tesis Alanına alınması talep edilmiştir”.


İlla ki Merkez Bankası’nın arazisi

Müftülüğün, yaklaşık 500 metre mesafede bulunan, İBB’ye ait eski İETT arazisi boş dururken, Merkez Bankası’na ait arsayı dini tesis için seçmesi dikkat çekici. Ayrıca, Merkez Bankası’nın arazisine yaklaşık 150 metre mesafede, 2 bin 500 metrekare üzerine kurulu Afet Yolal Camii bulunuyor. Dini tesis için, oldukça büyük olan arazinin bir kısmı değil de tamamının talep edilmesi de oldukça manidar. Müftülüğün isteminde, “işyeri sahiplerinin” talebi olduğu da vurgulanıyor.Arazinin yakın çevresi gökdelenlerle dolu. Gökdelenler yapılırken dini tesis ihtiyacının düşünülmemiş olması da bir başka ilginç nokta.


Merkez Bankası Müftülüğe karşı

Halen yürürlükte bulunan planlarda Merkez Bankası’nın arazisi, inşaat yoğunluğu bakımından üst sınır olarak kabul edilen 3 emsal (E=3) yapılanma hakkına sahip, “Merkezi İş Alanı” fonksiyonunda kalıyor. Bölgenin çok değerli olmasının yanı sıra, sahip olduğu imar hakları da araziye ayrıca değer katıyor. Müftülüğün isteğine tepki gösteren Merkez Bankası, İBB’ye gönderdiği görüşünde özetle şöyle denildi:


“Bankamızın İstanbul’daki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla söz konusu arsanın da dâhil olduğu kapsamlı bir çalışma Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ile başlatılan yazışmalar ve görüşmeler yoluyla devam etmektedir. Bu nedenle ilgi yazınızda bahsedilen imar planı değişiklik talebiniz uygun görülmemektedir.”


İBB Meclisi oybirliğiyle, söz konusu imar planı değişikliği teklif dosyasını, “Yeniden değerlendirilmek üzere” Planlama Müdürlüğü’ne iade etti. Yeniden değerlendirilmek üzere Planlama Müdürlüğü’ne gönderilmesi, önümüzdeki dönemde dosyanın yeniden İBB Meclis gündemine gelebileceğinin göstergesi. Eğer İBB Meclisi, teklifi uygun görmemiş olsaydı dosya kapanmış olacaktı.


Yurt Gazetesi


Geri Dön