04 / 05 / 2024

Merkez Bankası'nın Levent'teki arazisinin değeri mi düştü?

Merkez Bankası'nın Levent'teki arazisinin değeri mi düştü?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptığı plan değişikliği ile değeri en az 250 milyon dolar olan Merkez Bankası’na ait arazinin kıymetini sıfırladı.



Merkez Bankası’nın, Levent Büyükdere Caddesi üzerinde, Kanyon AVM’nin hemen karşısında bulunan son derece kıymetli arazisinin değeri, yapılan bir plan değişikliği ile adeta sıfırlandı. 18 bin 465 metrekare büyüklüğündeki arazinin, plan değişikliğinden önceki piyasa değerinin yaklaşık 250 milyon dolar olduğu belirtiliyor.


“Kültürel tesis” gitti “Dini tesis” kaldı

İstanbul Müftülüğü, Beşiktaş Müftülüğü’nün istemi üzerine, geçen nisan ayında İBB’ye başvurarak, Levent’te bulunan Merkez Bankası’na ait 981 ada, 72 parselin imar planlarının değiştirilmesini talep etti. Müftülük, “Merkezi İş Alanı” olarak planlanan arazinin, kısmen “Dini tesis alanı”na, kısmen de “Kültürel tesisler alanı”na alınmasın istedi. Geçen yıl 19 Kasım’da İBB Meclis gündemine gelen imar planı değişikliği, oybirliğiyle, yeniden değerlendirilmesi için Planlama Müdürlüğü’ne iade edildi. Ancak bir buçuk ay sonra yeniden Meclis’e gelen dosyada, arazinin tamamının “Dini tesisler alanı”na alınması istendi. İlk teklifte bulunan “Kültürel tesisler” kısmı dosyadan çıkartılmıştı. İkinci teklifin nereden geldiğine

ilişkin bir bilginin bulunmadığı dosyada yapılacak dini tesis için yapı yüksekliği serbest bırakılırken, “çevre yapılanma şartları dikkate alınacaktır" ibaresi dikkat çekiyor. Levent’te genelde iki katlı villalar bulunmakla birlikte, ilgili bölgede gökdelenler de bulunuyor. Yapılaşmada hangisinin dikkate alınacağı ise belirsiz.


Merkez Bankası karşı çık

Müftülüğün isteği üzerine hazırlan imar planı değişikliğine Merkez Bankası karşı çıktı. Merkez Bankası’ndan İBB’ye gönderilen yazıda şunlar belirtildi: “Bankamızın İstanbul’daki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla söz konusu arsanın da dâhil olduğu kapsamlı bir çalışma, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Kültür Turizm Bakanlığı ile başlatılan yazışmalar ve görüşmeler yoluyla devam etmektedir. Bu nedenle ilgi yazınızda bahsedilen imar planı değişiklik talebiniz uygun görülmemektedir.”


CHP kuşku duyuyor

CHP Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever, bu tür parsel bazında plan değişikliklerinin öncelikli olarak, bölgenin plan bütünlüğünü bozduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu plan değişikliğinden kuşku duyuyoruz. Arazinin değeri çok düştüğü için daha sonra çok ucuz bir bedelle birilerine satılması mümkün. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası ile ilgili eleştirilerini düşününce, kuşkularımız daha da artıyor.” Ancak MB’nin itirazına ve CHP’li meclis üyelerinin ne yapılmak istendiği anlaşılmadığı için ret oyu vermesine rağmen, imar değişikliği teklifi AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi.



Yurt Gazetesi


Geri Dön