13 / 05 / 2024

Merkezi ısıtma yönetmeliği kombicileri üzecek

Merkezi ısıtma yönetmeliği kombicileri üzecek

Çelik, 2008 yılında Türkiye'de yaklaşık 600 bin adet kombi üretimi gerçekleştirildiğini, bunun yaklaşık yarışının ihraç edildiğini belirtti



Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER) Başkanı Celalettin Çelik, Binalarda
Enerji Performansı Yönetmeliği'nin (BEP) mevcut halinin ısıtma sektöründe faaliyet gösteren firmaların kombi üretim ve satışlarını olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BEP yönetmeliği üzerinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın çalışmalarını halen devam ettirdiğini, yeni yönetmeliğin henüz son halini almadığını belirtti.

Bakanlığın Yönetmelik hakkında DOSİDER'in görüş ve önerilerini de dikkate alacağını ümit ettiklerini dile getiren Çelik, "Öncelikle DOSİDER olarak BEP Yönetmeliğinin yakın zaman içinde işlerlik kazanacak olmasını çok olumlu bir gelişme olarak gördüğümüzü belirtmek isteriz. Yönetmelik esas olarak ısı yalıtımı, sistem tasarımı, ısıtma, soğutma ve yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanımı, aydınlatma, otomatik kontrol, test ve bakım gibi enerji verimliliğini doğrudan ilgilendiren geniş bir içeriğe sahiptir" dedi.

DOSİDER olarak BEP'in geliştirilmesine yönelik görüşlerini çeşitli platformlarda bildirerek sürece katkıda bulunmaya özen gösterdiklerini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
"Özellikle merkezi sistemler için öngörülen 1000 metre kare sınırının, ortalama daire büyüklerinin 150-200 metre kare arasında değiştiği ülkemiz gerçeklerine uygun olmaması ve ısı ihtiyacının bölgelere, konuma ve bina yapısına
göre değişkenlik göstermesi nedeniyle mekan büyüklüğünden ziyade tüketimin kriter alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle merkezi sistemin 350 kW üzerinde tüketim yapan binalarda geçerli olmasını önermekteyiz.

DOSİDER olarak yakında yürürlüğe girecek BEP Yönetmeliğinin uygulamada sorunlar yaratabilecek, tüketicinin tercih hakkını kısıtlayabilecek, sanayiciyi zor durumda bırakabilecek ve geçiş süreci gerektirecek maddelerine yönelik revizyon taleplerimizin ilgili Bakanlıklarca değerlendirilmesi büyük önem arz etmektedir."

-"BEP YÖNETMELİĞİNİN SANAYİCİYİ ZOR DURUMDA BIRAKMAMASI GEREK"-
Gerek uzun yıllardır dünya standartlarında üretim yapan yerli imalatçılar, gerekse de doğrudan ya da ortaklık yoluyla Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası firmaların ciddi yatırımlarla Türkiye'yi son yıllarda Avrupa'nın önemli imalat ve Ar-Ge merkezlerinden biri haline getirdiğine dikkati çeken Çelik, "Yönetmelik mevcut haliyle ısıtma sektöründeki kombi üretim ve satışlarını olumsuz etkileyecektir"diye konuştu.

Çelik, 2008 yılında Türkiye'de yaklaşık 600 bin adet kombi üretimi gerçekleştirildiğini, bunun yaklaşık yarışının ihraç edildiğini belirtti. Türkiye'de halen DOSİDER üyesi 9 adet önemli kombi üreticisinin faaliyet gösterdiğini söyleyen Çelik, "Tüm bu üreticiler mevcut taslak maddesinin sektörün geleceğine çok olumsuz bir etkisinin olacağını düşünmekte ve ilgili kurumlarca bu durumun mutlaka dikkate alınacağını ümit etmektedir" dedi.

Celalettin Çelik, DOSİDER olarak BEP Yönetmeliğinin uygulamada sorunlar yaratmaması, tüketicinin tercih hakkını kısıtlamaması, sanayiciyi zor durumda bırakmaması ve geçiş süreci öngörmesi gerektiğini düşündüklerini dile getirdi.

-"2009'DA KOMBİ SATIŞI YÜZDE 30 DÜŞEŞLE 450 BİN CİVARINDA OLACAK"-
Çelik, "Tüm üyelerimiz CE sertifikalı, dünyanın her yerinde kullanılabilen, ileri teknolojik özelliklere sahip, yüksek verimli cihazların üretimi ve satışını gerçekleştirmektedir" dedi.

2008 yılında yaklaşık 650 bin adet olan toplam kombi satışının 2009'da ekonomik kriz nedeniyle yüzde 30 düşüşle 450 bin adet civarında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirten Çelik, kombi ihracatının da ağırlıklı olarak başta AB ülkeleri olmak üzere, Doğu Avrupa, Orta Doğu ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerine
gerçekleştirildiğini kaydetti.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

“Merkezi ısıtma” kombicileri üzecek

Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER) Başkanı Celalettin Çelik, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nin (BEP) mevcut halinin ısıtma sektöründe faaliyet gösteren firmaların kombi üretim ve satışlarını olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

Çelik, BEP yönetmeliği üzerinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın çalışmalarını halen devam ettirdiğini, yeni yönetmeliğin henüz son halini almadığını belirtti.

Bakanlığın Yönetmelik hakkında DOSİDER'in görüş ve önerilerini de dikkate alacağını ümit ettiklerini dile getiren Çelik, ''Öncelikle DOSİDER olarak BEP Yönetmeliğinin yakın zaman içinde işlerlik kazanacak olmasını çok olumlu bir gelişme olarak gördüğümüzü belirtmek isteriz. Yönetmelik esas olarak ısı yalıtımı, sistem tasarımı, ısıtma, soğutma ve yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanımı, aydınlatma, otomatik kontrol, test ve bakım gibi enerji verimliliğini doğrudan ilgilendiren geniş bir içeriğe sahiptir'' dedi.

DOSİDER olarak BEP'in geliştirilmesine yönelik görüşlerini çeşitli platformlarda bildirerek sürece katkıda bulunmaya özen gösterdiklerini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

''Özellikle merkezi sistemler için öngörülen 1000 metre kare sınırının, ortalama daire büyüklerinin 150-200 metre kare arasında değiştiği ülkemiz gerçeklerine uygun olmaması ve ısı ihtiyacının bölgelere, konuma ve bina yapısına göre değişkenlik göstermesi nedeniyle mekan büyüklüğünden ziyade tüketimin kriter alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle merkezi sistemin 350 kW üzerinde tüketim yapan binalarda geçerli olmasını önermekteyiz.

DOSİDER olarak yakında yürürlüğe girecek BEP Yönetmeliğinin uygulamada sorunlar yaratabilecek, tüketicinin tercih hakkını kısıtlayabilecek, sanayiciyi zor durumda bırakabilecek ve geçiş süreci gerektirecek maddelerine yönelik revizyon taleplerimizin ilgili Bakanlıklarca değerlendirilmesi büyük önem arz etmektedir.''

-''BEP YÖNETMELİĞİNİN SANAYİCİYİ ZOR DURUMDA BIRAKMAMASI GEREK''-

Gerek uzun yıllardır dünya standartlarında üretim yapan yerli imalatçılar, gerekse de doğrudan ya da ortaklık yoluyla Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası firmaların ciddi yatırımlarla Türkiye'yi son yıllarda Avrupa'nın önemli imalat ve Ar-Ge merkezlerinden biri haline getirdiğine dikkati çeken Çelik, ''Yönetmelik mevcut haliyle ısıtma sektöründeki kombi üretim ve satışlarını olumsuz etkileyecektir''diye konuştu.

Çelik, 2008 yılında Türkiye'de yaklaşık 600 bin adet kombi üretimi gerçekleştirildiğini, bunun yaklaşık yarışının ihraç edildiğini belirtti.

Türkiye'de halen DOSİDER üyesi 9 adet önemli kombi üreticisinin faaliyet gösterdiğini söyleyen Çelik, ''Tüm bu üreticiler mevcut taslak maddesinin sektörün geleceğine çok olumsuz bir etkisinin olacağını düşünmekte ve ilgili kurumlarca bu durumun mutlaka dikkate alınacağını ümit etmektedir'' dedi.

Celalettin Çelik, DOSİDER olarak BEP Yönetmeliğinin uygulamada sorunlar yaratmaması, tüketicinin tercih hakkını kısıtlamaması, sanayiciyi zor durumda bırakmaması ve geçiş süreci öngörmesi gerektiğini düşündüklerini dile getirdi.

-''2009'DA KOMBİ SATIŞI YÜZDE 30 DÜŞEŞLE 450 BİN CİVARINDA OLACAK''-

Çelik, ''Tüm üyelerimiz CE sertifikalı, dünyanın her yerinde kullanılabilen, ileri teknolojik özelliklere sahip, yüksek verimli cihazların üretimi ve satışını gerçekleştirmektedir'' dedi.

2008 yılında yaklaşık 650 bin adet olan toplam kombi satışının 2009'da ekonomik kriz nedeniyle yüzde 30 düşüşle 450 bin adet civarında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirten Çelik, kombi ihracatının da ağırlıklı olarak başta AB ülkeleri olmak üzere, Doğu Avrupa, Orta Doğu ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerine gerçekleştirildiğini kaydetti.
Star


Geri Dön