28 / 04 / 2024

Merkez'in faiz kararı sonrası kredi ve kredi kartı faizleri de arttı! İşte son oranlar

Merkez'in faiz kararı sonrası kredi ve kredi kartı faizleri de arttı! İşte son oranlar

Merkez Bankası yapılan Para Politikaları Kurulu toplantısının ardından politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30'dan yüzde 35'e yükselttiğini duyurdu. Faizlerin artmasıyla tüketici kredileri ve ticari kredi oranları da arttı. İşte 1 Kasım’dan itibaren geçerli olacak faiz oranı...



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini beklentilere paralel olacak şekilde 5 puan artışla yüzde 35’e çıkarttı. PPK karar metninde yer alan “Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir” ifadeleri merak uyandırdı.  

KREDİ KARTI FAİZLERİ YÜKSELECEK Mİ?
Kredi kartı faizlerini de belirleyen referans faiz oranı 1 Kasım’dan itibaren yüzde 3,16’ya çıkacak. Kredi kartı için aylık azami akdi faiz oranı yüzde 3,26'dan yüzde 3,71'e, aylık gecikme faizi de yüzde 3,56'dan yüzde 4,01'e yükselecek. Nakit çekimde faiz aylıkta yüzde 4,02'den yüzde 4,47'ye çıkacak.

TİCARİ KREDİ DE ÜST SINIR ARTACAK
Ticari kredi faizlerinde üst limit, 1,8’lik kat sayıya göre yüzde 69,3'ten yüzde 83’e yükselecek. İhracat ve yatırım kredileri için üst sınır yıllık yüzde 53,9'dan yüzde 64,5'e çıkacak.

KREDİ KARTI TAKSİDİNE İLAVE ÖNLEM
Öte yandan Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'nda, "Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan ekli '2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nın onaylanmasına karar verilmiştir" denildi. Program kapsamında enflasyonla mücadele para politikası başlığında yeni önlemler alınacak. Buna göre, öncelikle kredi kartıyla alışverişte ve nakit çekiminde taksit sayısı için ilave tedbir alınacak.

MİKTARSAL SIKILAŞMA VURGUSU
Para Politikası Kurulu'nun karar mentinde şu ifadeler yer verildi:  Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak ilerlemektedir. Bu kapsamda, Türk Lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizması güçlendirilmeye devam edilecektir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almayı sürdürecektir. 

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir."


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön