25 / 12 / 2024

Mermer ihracatının düşmesinde Çinliler etkili oldu!

Mermer ihracatının düşmesinde Çinliler etkili oldu!

Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği ( AFSİAD ) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, "Mermer ve doğal taş işletmeleri, ihracat yapamadığı için tek tek kapanıyor" dedi...






Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği (AFSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şehitoğlu, "Mermer ve doğal taş işletmeleri, ihracat yapamadığı için tek tek kapanıyor. Bunun nedeninin, 'Çinli firmaların blok alımı yerine mermer ocağı satın alması ve blok alımlarını tamamen yavaşlatması1 olduğunu düşünüyoruz" dedi. 


Şehitoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 2,1 ve yılın ilk yarısında yüzde 3,3 büyüdüğü söyledi. 


Mevsimsel faktörlerden arınmış olarak bakıldığında bu hızın yavaş kaldığını savunan Şehitoğlu, 2023 yılı hedeflerine ulaşabilmek için her yıl en az yüzde 5'in üzerinde büyüme kaydedilmesi gerektiğini belirtti. 

Türkiye'nin, 2014'ü yüzde 3-/1 büyümeyle kapatacağının öngörüldüğüne işaret eden Şehitoğlu, "Maalesef bu büyüme hızı Türkiye'nin hak ettiği bir seviye değil ama büyüme hızındaki itici gücün ihracat olduğunu görmek, biz Afyonkarahisarlı iş adamlarını sevindirmektedir" ifadesini kullandı. 

Afyonkarahisar'ın ihracatının, ithalatının yaklaşık 5 katı olduğu bilgisini veren Şehitoğlu, ülkenin cari açığında kambur olmayan, aksine bunu kapatma konusunda destek vermeye çalışan bir ilde yaşayıp ürettiklerini dile getirdi. Şehitoğlu, şunları kaydetti: "Mermer ve doğal taş madenciliği sektöründeki blok ihracatının keskin bir şekilde yüzde 50 daralması, ülkemizin büyümesinin yavaşlamasına doğrudan etken olan bir durumu ortaya çıkardı. Mermer ve doğal taş işletmeleri, ihracat yapamadığı için tek tek kapanıyor. 


Bunun nedeninin, 'Çinli firmaların blok alımı yerine mermer ocağı satın alması ve blok alımlarını tamamen yavaşlatması' olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca inşaat sektörüne rağbet, ekonomideki sanayi payının giderek düşmesine yol açıyor. Sanayinin ekonomideki payının artırılması gerektiği, her türlü platformda, her zaman defalarca üzerinde durduğumuz önemli bir husustur.


Yıllardır hiç dile getirilmeyen bir durum tespitinin hükümet tarafından yapılması dahi bizleri heyecanlandırdı." Türkiye'nin yeni bir sanayi atılımı hikayesine ihtiyacı olduğunu belirten Şehitoğlu, üretmeden asla lüks yaşamanın hak olmadığına inandıklarını ifade etti. 


Büyüme hızının istenilen seviyede olmamasının, sanayileşmenin, üretime dayalı ekonomik politikalar üretilmesinin önemini bir kez daha ortaya koyduğuna dikkati çeken Şehitoğlu, "Büyüme verilerinde yatırımların azalmasına dair sinyallerin önemle dikkate alınması ve bilhassa sanayi üretiminin canlanmasına dair özel sektör yatırımlarına ağırlık verilmesi gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu. 


Ekonomi Gazetesi


Geri Dön