05 / 05 / 2024

Mermer Zirvesi Bilecik'te yapıldı!

Mermer Zirvesi Bilecik'te yapıldı!

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) Bilecik Belediyesi, Şeyh Edebali Üniversitesi ve Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlediği Mermer Zirvesi, Bilecik'te yapıldı.



Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen zirvede yaptığı konuşmada, ilin ekonomisinin başında gelen mermer sektöründe, tasarım ve inovasyonun, kültür olarak benimsenmesi, gelişmesi ve sürekliliğinin önemine dikkati çekti.


Kültürün sadece kurumların çabasıyla değil, ekonominin tüm ayaklarının birlikte hareket etmesiyle gelişebileceğini ifade eden Nayir, şöyle konuştu:


"Atölye çalışmalarında, iç mimarlık, endüstriyel tasarım ve heykel bölümünden öğrencilerimiz Bilecik'in ve Bilecik mermerinin tarihi, coğrafi ve kültürel dokusunu daha yakından tanıyarak şehir nesneleri temasıyla tasarımlar geliştirdi. Bilecik mermeri Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Hem ulusal hem de uluslararası pazarda tanınmakta. Zirve, Bilecik mermerinin tasarımla yeniden buluşması ve şekil alması, katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesi ve kullanım alanlarının genişletilmesine katkı sağlayacaktır. Böylece uluslararası pazarda rekabet şansımız ve gücümüz artacaktır."  


"Mermer rezervi Bilecik'te"


BEBKA Kalkınma Kurulu Başkanı Ömer Zeydan ise Türkiye'nin dünya mermer rezervlerinin büyük bir kısmını elinde bulundurduğunu, bunun önemli bir bölümünü ise Bilecik'in barındırdığı belirtti.


Bilecik'in mermer sektöründe önemli bir noktaya geldiğini vurgulayan Zeydan, şunları kaydetti:


"Bilecik bej mermerleri büyük ölçekli projelerde, gelişen ve değişen geniş bir yelpazede kullanılan ve tercih edilen bir mermerdir. Mermerin tasarımı konusunda başlatılan yeni bir süreç ile Bilecik fark yaratacak bir potansiyele de sahiptir. Dünya ile rekabet etmenin ön koşulu teknoloji, tasarım ve inovasyondur. Bilecik mermerinin hammadde olarak blok halinde değil de işlenerek ihraç edilmesi gerekir. Biz mermeri blok olarak ihraç ediyoruz, ihraç ettiğimiz ülkeler mermerleri işleyerek tekrar bize satıyorlar. Bunu başarırsak sektörün önü açılacaktır. Sektörde daha fazla istihdam ve katma değer oluşacaktır."


BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci de bölgedeki sektörün katma değerini, ihracatını ve gelirini arttırmada tasarım ve inovasyon kelimelerinin anahtar kelimeler olduğunu ifade etti.


AA


Geri Dön