Mermerler Grup yeni otel projesi için Anıtlar Kurulu'ndan onay bekliyor!
Yıllık 11 milyon ziyaretçiyi ağırlayan Carousel AVM için COVID-19 sürecinde 200 bin dolarlık teknoloji yatırımı yapan Mermerler Grup, yeni projesi için çalışmalara başladı. Osmanlı döneminde stratejik roller üstlenen tarihi bir yapının yer aldığı yeni otel projesi için Anıtlar Kurulu'ndan onay bekle
TÜRKİYE'NİN en eski AVM’lerinden Carousel’e hayat veren Mermerler Grubu, otomotivden inşaata birçok alanda yatırımlarını ve faaliyetlerini sürdürüyor. Fortune’dan Begüm Nur Alkış’ın haberine göre, Mermerler Grup, 2017 yılında 25 milyon euroluk bir yatırımla baştan sona yenilediği Carousel için pandemi sürecinde de yatırımlarına devam ediyor. 2020 yılında Carousel’in teknolojik altyapısı için 200 bin dolarlık yatırım yapan Mermerler Grup, Beşiktaş’ta bir otel projesi gerçekleştirmeyi planlıyor. Osmanlı döneminden kalma tarihi bir yapının bulunduğu proje için Anıtlar Kurulu’ndan onay bekleniyor. Fortune’dan Begüm Nur Alkış Mermerler Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer ile Carousel’in yatırımlarını, perakende sektörünü, TOBB Otomotiv Meclisi Başkanı olarak hedeflerini ve Mermerler Grubu’nun yeni projelerini konuştu.
COVID-19, AVM dünyasını ve bu alandaki yatırımları nasıl etkiledi? Bu süreç, Carousel'in yatırım planlarına nasıl yansıdı?
Pandemi dönemine çoğu AVM hazırlıksız yakalandı. Ancak biz zaten 2017 yılında, yalnızca 14 ay gibi rekor sayılabilecek kadar kısa bir sürede faaliyetimize ara vermeden geniş kapsamlı bir renovasyon sürecini tamamlamıştık. Carousel’i yaklaşık 25 milyon Euro’luk bir yatırımla yenilemiştik. Açıldığımız ilk günden bu yana sterilizasyon uygulamalarına çok önem verdiğimiz Carousel'de. hijyen ve sosyal mesafeyi korumaya yönelik bir dizi önlem ve tedbir aldık. Ayrıca yeni teknolojik sistemler de kullanmaya başladık. Bu dönemde, AVMlerdeki havalandırmalar çok daha önem kazandı. Carousel olarak 25 yıldır ziyaretçilerimize sunduğumuz iklimlendirme sistemimizle Türkiye’deki birçok AVM’den farklılaşıyoruz. Koronavirüs döneminde yaklaşık 200 bin dolarlık yeni teknolojik yatırımlara imza attık. Carousel’de hem mağazalarımıza hem de ortak kullanım alanlarına dış ortamdan yüzde 100 doğal hava sağlayan ve ortamdaki mevcut havayı dışarıya tahliye eden çok özel bir iklimlendirme sistemi kullanıyoruz. Bu sistemle dış ortamdan alman tüm havanın öncelikle F5-F7 dediğimiz özel filtrelerden geçmesini sağlıyor ardından da nem ve hava kalitesi sensöründen geçirerek otomasyon kontrollerini yapıyoruz.
Peki, pandemi sürecinde Carousel'de yer alan mağazalara yönelik neler yaptınız?
Kiracılarımıza ekonomik anlamda desteğimizin altını önemle çizmek istiyorum. Carousel olarak kiracılarımızdan 25 yıldır olduğu gibi bu dönemde de işletme giderlerini almayarak onların bu süreçte rahat nefes alabilmesine destek olmayı sürdürdük. Ayrıca bu döneme özel bir ekonomik destek paketi hazırladık. Kiracılarımızdan mart ayı kira bedelinin yüzde 50’sini, nisan ve mayıs aylarının kira bedellerinin ise tamamını almadık. Haziran’da yüzde 60, Temmuz’da yüzde 50, ağustosta yüzde 40 ve eylülde ise yüzde 30 oranında indirim uygulayarak ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bizim yatırımcılar olarak hem kira gelirlerimiz düştü hem de masraflarımız arttı. Ancak bu süreci el ele vererek aşacağımızı düşünüyorum. En temel amacımız ise markalarımızın istihdam sayılarını koruyabilmeleri.
Perakende sektörünün geleceğinin şekillenmesinde yeni teknolojilerin nasıl bir katkı sağlayacağını düşünüyorsunuz?
Perakende sektöründe büyük veri yönetiminin önemli olduğunu düşünüyorum. Markalar üretim ve yatırım süreçlerinde çok daha titiz davranmak zorunda kalacak. Arz ve talep dengesini korumak eskisinden daha zor olacak. Ayrıca UV (ultraviyole) teknolojisi de yıllar içerisinde önemli oranda gelişti. Koronavirüse karşı aşı araştırmaları ne kadar önemliyse, UV-C LED ile sterilizasyon işleminin uygulama alanlarını genişletmenin de bir o kadar önemli olacağını düşünüyorum. Mağazalar ve ortak alanlar olmak üzere sosyalleştiğimiz birçok ortamda bu teknolojiden faydalanılabilir. Yakın zamanda yapay zeka ve IoT uygulamalarının ülkemizde daha da yaygınlaşacağını düşünüyorum. Grup olarak otomasyon sektöründeki faaliyetlerimizde özellikle de Endüstri 4.0’a uyum sürecindeki çalışmalarımızda bu teknolojik gelişmeleri de dikkate alıyoruz.
Mermerler Grubu olarak gelecek dönem planlarınız neler?
Mermerler Grubu olarak yıllar içerisinde birbirinden farklı birçok döneme şahitlik ettik. Krizleri en az zararla atlattık. Yeni normal süreçte uzun vadeli planlar yapmak ve stratejiler geliştirmek oldukça zor. Ancak günün koşullarına ayak uydurarak büyümeyi sürdürmek ilk hedefimiz. Grubumuzun göz bebeği projelerinden biri Beşiktaş ilçesinde hayata geçirmeyi planladığımız otel projesi olacak. Projeye başlamak için Anıtlar Kurulundan onay bekliyoruz. Tarihi çok eskilere dayanan ve Osmanlı döneminde çevre bölgelerin yönetiminde stratejik roller üstlenen bir yapıyı ülkemize kazandıracağız. Onay çıkması halinde projenin üç yıl içinde bitmesini hedefliyoruz.
TOBB Otomotiv Meclisi Başkanı olarak yeni dönem hedefleriniz nedir? Otomotiv sektörünü neler bekliyor?
Sektör olarak gurur duyduğumuz yerli otomobilimiz TOGG 2020’yi bekliyoruz. Aracın satışa çıkmasıyla da sektörde önemli bir hareketliliğin olacağını düşünüyorum. Tüm sektörlerde 2020 için patlama yılı olacak diyorduk, beklentiler yüksekti. Şimdi ise 2021 yılı tüm sektörler için toparlanma yılı olacak. Hijyen hassasiyeti nedeniyle yeni süreçte binek araçlara olan talep artacaktır. Normalleşme süreci ile fabrikalar üretime, showroomlar da satışlara tekrar başladı. Yakın zamanda otomotivde de taşlar yerine oturacaktır.