27 / 04 / 2024

Mersin Gök Hidroelektrik Santrali, üretime başladı

Mersin Gök Hidroelektrik Santrali, üretime başladı

Yılda 44 milyon kilovat elektrik sağlayacak olan Gök Hidroelektrik Santrali, elektrik üretimine başladı



Mersin´in Tarsus ilçesine bağlı Boğazpınar köyü Kadıncık çayı Karageçit mevkisinde yapımı tamamlanan ve ulusal ağa yılda 44 milyon kilovat elektrik sağlayacak olan Gök Hidroelektrik Santrali, elektrik üretimine başladı.
        
Karadeniz Teknik Mühendislik (KTM) A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Halil Gök, ülkenin enerji ihtiyacına katkıda bulunmak amacıyla yeni yatırımlara devam edeceklerini söyledi.
        
Kadıncık Çayı üzerinde kurdukları 10,3 megawatlık santralin 49 yıllığına ´yap-işlet-devret´ modeli ile ihalesinin DSİ Genel Müdürlüğünce yapıldığını ve 31 Aralık 2007 tarihinde Enerji Piyasası Denetleme Kurumundan lisansın alındığını belirten Gök, Karageçit mevkisinde kurulan 10.3 mgw gücündeki Gök Hidroelektrik Santralinin maliyetinin 16 milyon doları geçtiğini söyledi.
        
Santralda her biri 2.40 metre çapında olan cebri boru kullanıldığını, regülatör bölgesinde 220 metre boyunda ve 7 metre çapında derivasyon tüneli açıldığını ifade eden Halil Gök, projenin 14 metre yüksekliğinde regülatör, 2 bin 800 metre uzunluk, 4 metre derinlikte, 17 metre genişliğinde trapez iletim kanalı, 12 metre derinliğinde yükleme havuzu ve santral binasından oluştuğunu kaydetti.
        
Hidroelektrik santrali binasının duvarına "Su akar, Türk yapar" yazdırdıklarını belirten Gök, "Ülkemizin enerji ihtiyacına katkı sağlamaya devam edeceğiz" dedi.
        
Çamlıyayla´da da hidroelektrik santrali inşa edeceklerini ifade eden Gök, Denizli´nin Sarayköy ilçesinde jeotermal konusunda etüt yaptırdıklarını, rüzgar ve güneş enerjisi alanında çeşitli yerlerde fizibilite çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
AA

Geri Dön