23 / 12 / 2024

Mersin Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde restorasyon çalışmaları bitti!

Mersin Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde restorasyon çalışmaları bitti!

Mersin’in merkez Mezitli ilçesinde, tarihi M.Ö. 300 yılına uzanan Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde 2016 kazı ve restorasyon çalışmaları sona erdi.



İlki 1999 yılında başlayan ve bu yıl 18’incisi gerçekleştirilen Mersin Soli Pompeipolis Antik Kenti kazı çalışmaları, sütunlu cadde, Soli Höyük ve Roma villası olmak üzere 3 noktada yürütülüyor. 31 Temmuz’da başlayan ve 40 gün çalışmalarda özellikle sütunlu cadde için bir restorasyon projesinin hazırlanması sağlanmaya çalışıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı’nın başkanlığında yürütülen çalışmalar, bu yıl da titizlikle yapıldı. Aralarında arkeolog, harita mühendisi, restorator, öğrenci ve işçilerin olduğu 70 kişilik ekip, Soli Pompeipolis Antik Kentte yer alan sütunlu cadde, höyük alanı ve Roma villasında kazı çalışmaları yaparak, Soli’nin yeniden ayağa kaldırılmasını sağlamaya çalıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı 50 bin, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 300 bin lira, Mezitli Belediyesi’nin de lojistik destek sağladığı kazı çalışmaları bu yıl 40 gün sürdü. Sabah saatlerinde kazı ve restorasyon çalışmasına başlayan ekip, sıcak havaya rağmen çalışmalarını sürdürdü.


Arkeolojik açıdan Kilikya tarihinin önemli hazinelerinden biri olan antik kentte, bugüne kadar yapılan kazılarda 3 bin yıl öncesine ait yüzlerce eser bulunarak, muhafaza altına alınmıştı. Liman, sütunlu cadde, Roma hamamı, kent duvarları, tiyatro, Roma villası, nekropol su kemeri gibi yapılar ortaya çıkarılmıştı. Roma imparatoru ya da üst düzey yöneticilerinin büstlerini taşıdığı sütunlu caddede, ’sağlık tanrısı’ Asklepios ve ’tanrıçası’ Hygeiea, ’tanrıların kralı’ Zeus, ’adalet tanrıçası’ Nemesis, ’bereket tanrıçası’ Demeter, ’şarap tanrısı’ Dionysos gibi yapılar bulunmuştu. Sütunlu caddenin güney ucundaki milattan önce 2’nci ve 3’üncü yüzyıllara ait 14 sütun ayağa kaldırılırken, caddede tarihe tanıklı eden 47 sütun böylelikle ayağa kaldırılmış oldu. Höyükte ise antik çağda ölünün öbür dünyada kullanılması inancıyla bırakılmış olan, mezar hediyesi gibi işlevleri bulunan kandiller, Bizans dönemi baskı mühürleri, tabak ve kaseler ele geçirilmişti.


Sütunlu caddede yapılan çalışmalardan çıkacak sonuca göre oranın bir açık hava müzesine döndürülmesi amaçlanmakta. Höyükte ise teras olarak adlandırılan bölümünün tamamı ortaya çıkarılarak, aynı şekilde oranın da bir müze olması hedefleniyor. Geçen yıl ortaya çıkarılan Roma villasında da çalışmalar yapıldı. Çok büyük tahribat görmüş, yıkılmış olan villada bazı bölgeler gün yüzüne çıktı. Özellikle villanın hamam bölümü gün yüzüne çıkmaya başlarken, binanın ısıtma sistemini sağlayan mozaik tabanlarda ortaya çıkarıldı. Bu yıl 754 metrekarelik bir kazı yapıldı.


Sütunlu caddede yapılan kazılarda M.S. 2. ve 3. yüzyıllara ait yürüyüş yolu, caddedeki restorasyona katkı sunacak malzemeler bulundu. Ayrıca yıllar önce ortaya çıkarılan, Bizans dönemine ait tabanlarında üstleri açılarak korumaya alındı. Roma terasında yapılan kazalarda ise 2 tane mozaik tabanlı küvet, yine mozaik tabanlı duvarları sıvalı banyo bulundu. Topraktan çıkarılan çeşitli eserler Mersin Müzesi’ne teslim edildi. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte tıpkı bir Efes gibi birçok tarihi eseri bünyesinde barındıracak Soli Pompeipolis’in, büyük bir tarihi müze olması bekleniyor.



Yeni Güney


Geri Dön