05 / 05 / 2024

Mersin'de konut sektörü sürekli artış gösteriyor!

Mersin'de konut sektörü sürekli artış gösteriyor!

Mersin'de üretilen konutların sayısında sürekli bir artış görülüyor. Giderek artan konut açığının kapatılması ve her yıl ortaya çıkan konut ihtiyacının karşılanabilmesi için toplu konut üretiminin teşvik edilmesi gerektiği savunuluyor.



Mersin'de üretilen konutların sayısında sürekli bir artış görülüyor. Giderek artan konut açığının kapatılması ve her yıl ortaya çıkan konut ihtiyacının karşılanabilmesi için toplu konut üretiminin teşvik edilmesi gerektiği savunuluyor.


Mersin'de konut açığı var mı? Nedenleri nelerdir? 

Özselimoğlu - Mersin'de üretilen konutların sayısında sürekli bir artış görülmektedir. Konutlar insanların temel gereksinimini sağlayan bir unsurdur. Plansız gelişen kentlerde yaşam her zaman zorlu olur. Bir defa barınma hakkı bilincinin geliştirilmesi gerekir. Konut sorunu, başta hızlı kentleşme olmak üzere birçok ekonomik ve toplumsal etken altında geniş boyutlar kazanabilmektedir. Konut üretimine karşılık, gelen talebin fazlalığı konut açığını doğurur. Burada şunu vurgulamak istiyorum; Bizim ülkemizdeki aile bireylerinin tamamı ayrı evlerde oturmak istedikleri için konut açığını artıran bir etken olarak ön plana çıkmaktadır. Konut açığının kapatılması ve konut piyasasında arz talep dengesinin kurulması için TOKİ'nin üzerine düşen çalışmaları sürdürmesi gerekiyor. Kalitenin ön planda tutulması en büyük temennimizdir.Giderek artan konut açığının kapatılması ve her yıl ortaya çıkan konut ihtiyacının karşılanabilmesi için toplu konut üretiminin teşvik edilmesi gerekmektedir. 


Kentlerde hızla artan nüfus, beraberinde hiçbir planlaması olmayan kentlerde çözümsüz sorunlar yaratmaktadır. Özellikle kentsel altyapının yeterince geliştirilmemesine bağlı olarak sosyal, kültürel alanlar, parklar ve çevre sorunlarının çözülememesi yaşanan sorunların gerekçelerini oluşturmaktadır. Hızlı nüfus artışı ve şehirleşme, konut açığının her geçen gün biraz daha büyümesine neden olmaktadır. 


-Mersin'de kaliteli konut üretiliyor mu? 

Özselimoğlu - Mersin'de üretilen konutlar günümüzün çağdaş koşullarına uygun olarak üretilmektedir. İnsanlarımız daha önceleri binada sadece sağlamlık ararken, şimdilerde binanın albenisi olmasına da özen gösteriyor. Özellikle yeni Mersin dediğimiz kuzey kesimlerde üretilen konutların tamamına yakını son derece modern olarak yapılmaktadır. İnşaat sektörünün üretim ve hizmet kalitesinin uluslararası standartlara ulaştırılarak, yenilikçi bir anlayışla binaların yapımı devam edecektir. Konut sorunu ile karşılaşan ülkelerin çoğu; kar amacı gütmeyen, çağdaş anlamda toplu konut kuruluşları ile şehir dışında veya çevresinde yeni yerleşim alanları oluşturarak ya da şehir içinde yeni konutlar yapmaktalar. 


-Mersin'de konut fiyatları yükseliyor mu? 

Özselimoğlu - Mersin'de üretilen konut fiyatları, arsa fiyatlarına ve inşaat malzemelerinde yaşanan artışa göre artmaktadır. Özellikle arsa fiyatlarının yüksekliği müteahhitleri bu konuda zora koşmaktadır. Yapılan bir istatistiğe göre, Türkiye'de konut fiyatları geçen yıla göre yüzde 10.55 arttı. Bu artışla birlikte Türkiye, dünyada konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği ülkelerden biri oldu. Avrupa da ise konut fiyatlarında düşüş yaşanıyor. 


Mersin'de konut üreten firmalar arasında fiyat konusunda bir rekabet yaşanıyor. Örneğin eski bir binanın fiyatına, yeni yapılmış bir konuta çok daha uygun koşullarla sahip olabiliyorsunuz. Düşük gelirli vatandaşların ev sahibi olabilmeleri için banka faizlerinin düşük olması bir avantajdır. Düşük faize göre ev fiyatları tavan yapsa dahi, vatandaş ödeme gücü oranında ev sahibi olacaktır. 


-Nüfus artışının konut sorununa yansıması nasıl oluyor? 

Özselimoğlu - Mersin bildiğiniz üzere en çok göç alan illerin başında gelmektedir. Yaşanılan bu göç, insanların barınma sorularını da beraberinde getirmiştir. Mersin bugün konut üretimi konusunda adeta rekor kırmaktadır. Kırsal kesimlerden gelen vatandaşların ötesinde, şehrimize gelen Suriyeli vatandaşların sayesinde de konut açığı körüklenirken, fiyatlarda da gözle görülen bir artış oldu. Kiralanan daire fiyatları iki, üç katına kadar yükseldi. Ekonomik, siyasal nedenlerle göç sonucu kentlerde düzensiz ve hızlı nüfus artışı yaşam maliyetini arttırmakta ve yeni yeni sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Az gelişmiş bölgelerdeki insan ve sermaye kaynakları bölge dışına, kentlere yönelmesi konut sorununun artmasına neden olmaktadır. 


-Hangi tür konutlara rağbet fazla oluyor? 

Özselimoğlu - Bugün Mersin'de çok lüks konutlar üretiliyor. Ve çok yüksek rakamlara alıcı bulabiliyor. Üç kişilik bir aile dahi 200 metrekareden küçük bir ev istemiyor. Artık insanlar daha fazla rahatlık istiyor, taleplerine yeniler eklenebiliyor. Gelir durumları yüksek ise akıllı konutlara talep artıyor. 

Bu anlamda gelir düzeyi daha düşük olan insanlar da bütçesi oranında konut sahibi olmak istemektedirler. Herkesin konut sahibi olmasını dileriz. Kredi faizlerinin düşük olması konut talebinin çıtasını yükseltiyor. 


-Güvenilir konut sahibi nasıl olunur? 

Özselimoğlu - Bir konut talebinde bulunurken nelere dikkat edilmelidir? Bu çok önemli bir husustur. Bir daire almak veya kiralamak istediniz. Muhatap alacağınız emlak aracı kurumu çok önemlidir. Mersin'de duyduğumuz kadarıyla ev kiralamak isteyen vatandaşların aynı evi, iki hatta üç kişiye dahi kiralandığı durumuyla karşı karşıya kaldıkları iddiaları yaşandı. Bunun için ev satın almak veya kiralama yapacak olan kişilerin karşısındaki emlakçının ciddiyetine, güvenirliliğine dikkat etmelidir. 


-Konutlar ne amaçla satın alınıyor? 

Özselimoğlu - Konutları barınma ihtiyacını gidermek için alanlar da oluyor, yatırım amacıyla alanlar da oluyor. Ağırlık olarak oturmak için alıyorlar. Ancak bazı vatandaşlarımız evi satın aldıktan sonra, kiraya vererek kendisine birgelirelde ediyor. 


Güney


Geri Dön