22 / 12 / 2024

Mersin'e 10 milyar TL'lik enerji yatırımı!

Mersin'e 10 milyar TL'lik enerji yatırımı!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 10 milyar liralık yatırımla Mersin'e doğalgaz depolama tesisi kurulacağını söyledi. “Tek bir kalemde 10 milyar TL’lik bir yatırım belgesi verdik. Türkiye’nin enerji güvenliğini garanti altına alacak bir yatırım” dedi.



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Mersin civarınlarına doğalgaz depolama alanında 10 milyar liralık Türk-yabancı ortak bir projeyi stratejik teşvik kapsamına aldıklarını duyurdu. İstanbul'da düzenlenen "Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması" etkinliğinde müjdeyi veren Zeybekci, bu önemli yatırımla ilgili ülke ve firma bilgilerini de yakında açıklayacaklarını kaydetti.


FİYATLARDAKİ DALGALANMAYA SON

"Türkiye'nin enerji güvenliğini sağlayacak bir yatırım" tanımlamasında bulunan Bakan Zeybekci, "Doğalgaz depolama ile ilgili bir yatırım. Türkiye doğalgaz depolayamadığı için doğalgaz ile ilgili dalgalanmalardan gerek fiyat gerekse sürdürülebilir enerji güvenliği anlamında kendini güvence altına alamadığı bir zayıflığı söz konusuydu. Bu yatırım, Türkiye'nin gerek fiyat hareketliliğine karşı elastikiyeti gerekse sürdürülebilir arz güvenliğiyle ilgili önemli bir yatırım olacak" dedi.


TÜRK-YABANCI ORTAKLIĞI OLACAK

Yatırımı stratejik teşvik kapsamına aldıklarını belirten Zeybekci, bu ve buna benzer çok güzel haberlerin ortaya çıktığına işaret ederek, bunun Türk-yabancı ortaklığı olduğunu ve yatırımın Mersin'de (İskenderun-Hatay bölgesinde) gerçekleştirileceği kaydetti. Bu yatırımın cari açığa katkısının ne olacağına ilişkin bir soruyu ise Zeybekci, şöyle yanıtladı: "Elinizde hiçbir stok yoksa, bir şeyi devamlı musluktan açıp da alıyorsanız, orada bütün kuralları karşıdaki belirliyor. Ama sizin 1 aylık stoğunuz varsa karşıdan su gelmese de elinizdeki stoğa güvenerek hareket ettiğinizde, fiyat oynamalarından gerek Türkiye gerekse Türk ekonomisi, sanayisi anlamında büyük faydası olur. İkincisi arz güvenliği. Bir dalgalanma geldiğinde yokluk söz konusu değil, 1 aylık stoğunuzun olması... BOTAŞ'ın da yaptığı çalışmalarla bir de bu devreye girerse Türkiye'nin 1 aylık rezervini tutabilmesi dünya standartlarının üzerinde bir çalışma olur. Bunu stratejik teşvik kapsamına aldık."


Verimlilik önceliğimiz


Zeybekci, enerji verimliliğine konu olacak malzemeleri üretecek yeterli fabrika bulunmamasına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine ise bu konuyla ilgili teşvikleri olduğunu anlattı. Enerji verimliliğini sağlayacak ürünleri üreten firmaların, üst düzeyde teşvik edilen yatırımlar çerçevesinde değerlendirildiğini vurguladı.


İstikrar sayesinde


Zeybekci, izolasyon, ısıtma, soğutma, gibi alanlarda üretim yapan firmaların desteklendiğini hatırlattı. Zeybekci, "Sizin aldığınız kararlar, günde 2 defa değiştirmeniz gerekiyorsa bunu yapmanız lazım. Bu konuda hiç sıkıntı çekmiyoruz. Bunların tamamı Türkiye'de siyasetin, ekonominin istikrarıyla da doğru orantılı" diye konuştu.


Yeni Şafak


Geri Dön