23 / 12 / 2024

Mesleki yeterlilik müfredatında temel eksiklikler var!

Mesleki yeterlilik müfredatında temel eksiklikler var!

Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanlar Kurulu Başkanı ve Güler Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güler, inşaat sektörüne yönelik hazırlanan mesleki yeterlilik müfredatında temel eksikliklerin olduğunu vurguladı.



Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanlar Kurulu Başkanı ve Güler Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güler, "Usta da, kalfa da, çırak da aynı eğitim ve sınava tabi tutuluyor. Bu nedenle sınava girenlerin büyük bölümü sertifika alamayacak. Böylece hem birçok kişi işsiz kalacak hem de işveren çalıştıracak işçi bulamayacak" dedi. 


Türkiye'nin hayata geçirmeyi taahhüt ettiği Avrupa Birliği müktesebatına göre inşaat sektöründe çalışan işçi ve ustaların mesleki yeterlilik belgesine sahip olması, inşaat firmalarının bütün projelerinde bu belgeye sahip personeli istihdam etmesi gerekiyor. Mesleki yeterlilik belgesinin Avrupa Birliği'nde yıllardır var olan bir uygulama olduğunu belirten Mustafa Güler, uygulamada her meslekteki birim ve kademeye göre sınav sonucunda yeterlilik belgesi verildiğini kaydetti. İnşaat sektöründe Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) bünyesinde kurulan Türkiye Mesleki Yeterlilik Merkezi'nin (TÜRKİYEMYM) sektör çalışanlarını belgelendirme konusunda akredite olduğunu kaydeden Güler, kurumun hazırlanan müfredata göre mesleki yeterlilik sınavı düzenlediğini kaydetti. Müfredatta bazı eksiklikler olduğuna dikkat çeken Güler, inşaat sektöründe her meslekte usta, kalfa ve çırak gibi alt birimlerinin olduğunu, ancak her kademedeki çalışan için tek müfredat hazırlandığını vurguladı. Güler, çırak ile ustanın aynı sınava girerekyetki belgesi almak durumunda olduğunun altını çizerek, "Bu ciddi bir sıkıntı. Çırak veya kalfaların bu sınavı geçmesi çok mümkün değil. Çıraklık, kalfalık ve ustalara ayrı eğitim verilerek ayrı ayrı sınava tabi tutulmaları gerekiyor" şeklinde konuştu. 


'Eğitim masraflarını İŞKUR karşılamalı' 

Çırakların, usta ve kalfaların yanında mesleği tanıma aşamasında olduklarını belirten Güler, kalfanın ise mesleği daha çok bilen ve kalıp çakabilecek konumda bir çalışan olduğunu aktardı. Ustanın da mimarın çizdiği projeyi okuyan, projeye uygun tasarımlar çıkararak kalıba döken kişi olduğunu anlatan Güler, mimardan sonra ustanın geldiğine işaret etti. 


TÜRKİYEMYM'nin mesleğin bileşenlerini kademelendirerek buna uygun bir program hazırlaması gerektiğini kaydeden Güler, buna uygun eğitim ve sınavla sertifika verilmesi gerektiğini vurguladı. Genel bir başlık çerçevesinde bütün işçilerin aynı sınava tabi tutulması ve genel bir sertifika verilmesinin önümüzdeki dönemde ciddi sorunlar yaratacağını aktaran Güler, "Sınava girenlerin büyük bölümü sertifika alamayacak. Yıl sonunda yetki belgesi bulundurma zorunluluğu başlayacak. Sertifika alamayanlar çalışamayacak. Bu nedenle hem birçok kişi işsiz kalacak hem de işveren çalıştıracak işçi bulamayacak" ifadelerinde bulundu. 


Mustafa Güler, işçilerin bu sınavlardan geçebilmesi için eğitime tabi tutulması gerektiğini belirterek, "Eğitim müfredatının İNTES tarafından hazırlanarak eğitim masraflarının da İŞKUR'un işsizlik fonundan karşılanması gerekiyor" dedi. 


Dünya


Geri Dön