29 / 04 / 2024

Metaverse'ten arsa alırken nelere dikkat edilmeli? Yatırımcılar dikkat!

Metaverse'ten arsa alırken nelere dikkat edilmeli? Yatırımcılar dikkat!

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay son zamanlarda sık sık gündeme gelen metaverse ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Peki Metaverse'ten arsa alırken nelere dikkat edilmeli?



Metaverse'ten alınan arsalar değerlenecek mi?

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, yaptığı açıklamada söz konusu dijital arsaların metaverse üzerinden nasıl satıldığı ile ilgili olarak da bazı örnekler verdi. Çağıltay yaptığı açıklamada buradan bir alan satın alındığında "x,y" koordinatları ile parsel olarak işaretlendiğini, ve bazen tek seferlik ödeme gerçekleştirilecek, sonsuza kadar satın alınan kişinin olduğunu kaydeden Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, bazen de kira gibi düzenli ödeme gerçekleştirilmesinin talep edildiğini bildirdi.  

Söz konusu dijital arsalara Türkiye'den yüksek talep olduğuna değinen Çağıltay, şunları kaydetti: "Bunlar, dijital ortamdaki değerler. Bunların gerçekten değerlenip değerlenmeyeceğini önümüzdeki dönemde göreceğiz. Dijital ortamda olduğu için bir şeylerin kopyasını çıkarmak ya da yeniden oluşturmak da mümkün. Bir bilgisayarın yanına yeni bir bilgisayar koyduğunuzda yepyeni bir Metaverse dünyası oluşturuyorsunuz. Bunların içinde insanların talep ettiği, oralarda zaman geçirmekten keyif aldığı ya da bir şeyler öğrendiği ortamların şansı var, oralar yaşayacaklar, diğerleri çok büyük ihtimalle ortadan kalkacak."

Söz konusu kavramın popülerleşmesiyle birlikte gündemden düşmeyen metaverse arsalarına yönelik moda oluştuğunu kaydeden Kürşat Çağıltay, "Biraz moda olarak başlayan bu süreç, bir süre sonra yatışacak. İnsanlar bir miktar para da kaybedecekler gereksiz yere birtakım yatırımlar yapmış olacaklar. Bazı Metaverse'ler kapanıp yok olacak, ortadan kalkacaklar. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda var. Öncelikle ücretsiz bu ortamları sağlayanlara bakılmasını, oralarda deneme yapılmasını ve işe yarayıp yaramadığına bakılmasını öneriyoruz. Modaya kapılmayıp dikkatli hareket edilmesi gerekiyor." dedi.

Peki Metaverse için yasal düzenleme şart mı? İşte detaylar...


Geri Dön