08 / 11 / 2024

Metrobüsün sözkonusu olduğu bölgelerde konut fiyatları tavan yapıyor!

Metrobüsün sözkonusu olduğu bölgelerde konut fiyatları tavan yapıyor!

Metro ve metrobüs hatları İstanbul'da dokunduğu bölgeleri altına çeviriyor. Silivri ve Tuzla'ya kadar uzanacağı açıklanan metro hatları merkezden uzakta kalan bölgelere markalı konut projelerini çekiyor, bu projelerin bir cazibe merkezi yaratması da metre




Raylı sistem artık şehrin çeperlerini de hızla büyütüyor. Yeni konut alanların oluşmasına etkili olan metro ve metrobüs güzergahlarında İstanbul'un en pahalı projeleri hayata geçiyor. Bu bölgelerde konutların metrekare fiyatları 8 bin 500 TL'leri buluyor. Avrupa Yakası'nda Maslak, Halkalı, Beylikdüzü, Esenyurt, Başakşehir ve Bahçeşehir, Slivri, Anadolu Yakası'nda ise Çekmeköy, Şerifali, Sancaktepe, Ataşehir, Maltepe, Kartal, Pendik ve Tuzla metronun nimetlerin en fazla faydalanacak bölgelerin başından geliyor.

İstanbul Gayrimenkul Değerleme'nin (İGD) hazırladığı konut piyasası raporunu değerlendiren İGD Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman, bu bölgelerin her ne kadar merkezden uzak olsalar da raylı sistem ve karayolu projeleri ile birlikte gelecekte ulaşım olanaklarının daha iyi olacağını söyledi.

Maslak en pahalı konut bölgesi
Büyükduman, "Maslak, şehir merkezine ve merkezi iş alanına yakınlığı nedeniyle Avrupa Yakası'nda gelişmekte olan en pahalı yeni konut bölgesi. Halen inşaatı devam eden My Home Maslak (Ağaoğlu) ve 42 Maslak (Bay İnşaat) bu bölgedeki üst segment marka projeler. Avrupa yakasının diğer ucunda ise Halkalı, Beylikdüzü, Esenyurt, Başakşehir ve Silivri daha çok alt ve orta gelir grubuna yönelik olarak gelişiyor. Lüks villalarıyla bilinen Bahçeşehir'in yanında Halkalı bölgesinde de üst segmente yönelik projeler yapılmaya başladı" dedi.

Anadolu Yakası'nda Maltepe, Kartal, Pendik çok hızlı gelişiyor
Anadolu Yakası'nda ise hızlı bir yapılanma içerisinde olan ilçelerin Maltepe, Kartal, Pendik ve Tuzla'nın önümüzdeki yıllarda değer artışının yaşanması muhtemel bölgeler olduğunu kaydeden Büyükduman, "Havaalanı, marina, metro hattı ve alışveriş merkezi yatırımları ile modern bir görünüm kazanan bu bölgelerde marka konut projeleri hızla çoğalmaktadır. Özellikle Pendik'te Dumankaya'nın konut inşaatları yoğun olarak devam ediyor. Ataşehir'de ise Ağaoğlu My Towerland ve Varyap Meridian gibi rezidans tipi projeler dikkat çekmekte" diye konuştu.

İstanbulluların yüzde 55'i ev sahibi
Türkiye'de hâlâ konut satın almak en güvenilir yatırım aracı olarak görülmekte. 14 milyon nüfusu olan İstanbul'da konut sahipliyi oranı yüzde 55 düzeyinde, bu oran giderek daha da artmakta. Konut piyasasını canlandıran en önemli faktörlerden biri de şehirlerdeki nüfus artışı olduğunu anlatan Büyükduman, "Bugün İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve  Adana  gibi büyük iller dışında 14 şehrin daha nüfusu 1 milyonu aşmış durumda" dedi. Türkiye genelinde şu anda 20 milyon civarında konut olduğu tahmin edilmekte. Ancak deprem tehlikesi ve kalitesinin düşüklüğü nedeniyle bu stoğun yarısının yenilenmesi gerekmekte. Büyükduman, "20ll'de yaşadığımız Van depreminin ardından, kamu ve özel sektör bu konuda beraber hareket etmenin yollarım aramaya başladı. Gerekli yasaların çıkarılması halinde bu ihtiyacın üçte birinin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde karşılanması mümkün olacaktır" yorumunu yaptı.

Rapora göre 2011 yılında Türkiye'deki konut satışları 2010 yılına göre daha verimli geçti. Ve satışlarda yüzde 17 oranında bir artış gerçekleşti. 2010 yılında Türkiye genelinde yaklaşık 357 bin adet konut satılmış iken 2011’de 420 bin adet konutun satışı gerçekleşti. İstanbul'daki konut satışları ise yüzde sekiz artarak 83 bin seviyesinde gerçekleşti. Bununla birlikte, satışları yapılıp ödemelerine başlanan fakat henüz tamamlanmadığı için tapularının verilmediği konutlar istatistiklere yansıtılmadığından bu rakamların daha yüksek olduğu düşünülüyor.

Yabancı beklentisi İstanbul'da konut satışlarını artırdı
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) yayınladığı Türkiye'nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporuna göre konut satışlarında bir önceki döneme göre yüzde 16,82'lik yükseliş kaydedildi. 2010 yılının 4. çeyreğinde 97 bin 517 düzeyinde gerçekleşen konut satışları 2011 yılının 4. çeyreğinde 118 bin 867 düzeyine çıktı. 2008'in 1. çeyreğinde açıklanmaya başlanan veri böylece tarihinin en yüksek 2.  düzeyini görmüş oldu. Son dönemde Türkiye ortalamasının altında artış gösteren İstanbul'da konut satışlarının 2011'in son çeyreğinde farklı bir tablo ortaya koyduğu görülüyor. Özelikle İstanbul'un cehresini değiştirmeye yönelik projelere yönelik beklentiler ve yabancıların gayrimenkul yatırımlarının önünün açılması ile daha da gözde olacağına yönelik tahminler İstanbul'da konut sektörünün hareketlenmesine neden oldu. Rapora göre buna bağlı olarak İstanbul'da konut satışları bir önceki çeyrreğe göre yüzde 31.12, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 15.9 artış gösterdi.

Durgunluk yılın ilk döneminde fiyat artış hızını kesiyor
İstanbul Gayrimenkul Değerleme raporuna göre 2011 'de konut kredisi faizlerinde sağlanan uygun koşullara rağmen satışların düşmesinin nedenlerinden biri konut fiyatlarında görülen istikrarlı artış.

 2008 krizinden bu yana İstanbul'da konut fiyatlarında yüzde 30'lara varan artış gerçekleşti.

Halen piyasalarda yaşanan durgunluğun ise bu artısın hızını 2012'nin en azından ilk yansında kesmesi bekleniyor.
Dünya

 


Geri Dön