23 / 12 / 2024

Metruk fabrikalar yaşam merkezine dönüştürülüyor!

Metruk fabrikalar yaşam merkezine dönüştürülüyor!

Çoğunluğu zamanında fabrika olan büyük endüstriyel binalar, bugün renkli ve canlı mekanlar olarak yeniden doğmaya başladı. Dönüşümleriyle çevresine büyük bir değer katan bu yapıların bazıları sanat merkezi bazıları ise müze ve galeri oluyor.



Uzun yıllar ülke ekonomisine katkıda bulunmuş fabrikalar, günümüzün ilginç mekanları olarak karşımıza çıkıyor. Mimarinin, tasarımın en güzel örneklerini sunan bu yapıların kimi sanat merkezi, kimi galeri, kimi ise müze... Birçok tarihi olaya tanıklık eden bu binalar yeni yüzleriyle sanat ve sosyal yaşama "Merhaba" diyorlar. Yaklaşık 60-70 yıl öncesine dayanan bu akımın Türkiye'de de örnekleri var.


AMBARDAN ARŞİV BİNASI

Fransa'daki Bordo Belediyesi arşivini sıra dışı bir mekana taşıdı. Nereye mi? Kentin Garonne Nehri kıyısında, tren yolu hatlarının ortasındaki endüstriyel bir ambara... Ambar, çalışma odaları, toplantı salonları, modern görüntüsü ve peyzajıyla kentin arşivine ev sahipliği yapıyor.


Metruk fabrikalar yaşam merkezine dönüştürülüyor!


İÇKİ FABRİKASINDAN SANAT MERKEZİ

Cazibe merkezine dönüşen bir başka endüstriyel bina ise Portekiz'de. Eski içki ve sigara fabrikası çağdaş sanat merkezine dönüştürüldü. Dönüşüm kapsamında mevcut binaların taş duvarları volkanik taşla yenilendi. Ekleme binalar da yapıldı. Sergiler için galeriler, performans sanatları için çok amaçlı salonlar, stüdyolar, sanatçılar için konaklama mekanlarıyla fabrika ülkenin yeni çekim merkezi oldu.


Metruk fabrikalar yaşam merkezine dönüştürülüyor!


MANDIRA VE GIDA FABRİKASINDAN KONUT

19. yüzyıldan kalan ve önce bir mandıra, sonra gıda işleme fabrikası daha sonra da tamir ve matbaa atölyesi olarak kullanılan, Paris'in 18. bölgesindeki yapı, sosyal konut olarak varlığını sürdürüyor. Bir kompleks olan yeni projede konutun yanı sıra kreş, ticaret alanı ve park yerleri de bulunuyor.


Metruk fabrikalar yaşam merkezine dönüştürülüyor!


PAMUK FABRİKASINDAN SANAT MERKEZİ

Çin'in Wuxi kentindeki Wuxi Vanke Sanat Merkezi bir pamuk fabrikasından doğmuş. Dış cephe sanat eseri gibi. Alüminyum döküm panellerden oluşan kavisli cephe dalga görüntüsünde. Yapıyı çevreleyen gözenekli panellerde, taihu taşından esinlenilmiş. Bu taşın özelliği, sudan aşınmış oyuklarıyla bir kalker türü olması. Binayı çekici kılan bir diğer yön dalga şeklinde bir havuzla süslenmesi.


Metruk fabrikalar yaşam merkezine dönüştürülüyor!


TÜRKİYE'DEN BAŞARILI ÖRNEKLER

 İstanbul Modern Müzesi (Eski antrepo)

 Santralİstanbul (Silahtarağa elektrik santrali)

 Bomontiada eğlence ve kültür merkezi (Bira fabrikası)


Sabah Pazar


Geri Dön