Sektörel

Mevduat faizleri gerileyecek, konut fiyatları fırlayacak: Evinizi aman satmayın!

Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, konutta fiyatların neden yükseldiğine ve ne şartlarda düşeceğine ilişkin açıklama yaptı. Özlü, evini satmayı düşünenleri de uyardı. İşte o açıklama....

KPMG tarafından hazırlanan rapora göre, 2024 yılının ilk çeyreğinde konut satışları 279 bin adet oldu ve 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 1,3 düşüş gösterdi. Yaşanan bu düşüş, konut fiyatlarındaki ani artış, konut kredisi faiz oranlarındaki yükselme, krediye erişim zorluğu ve ipotekli konut satışlarındaki azalış gibi faktörler ile ilişkilendiriliyor. 

İstanbul, 48 bin konut satışı ile Türkiye genelinde en çok konut gerçekleştirilen kent oldu. 

Konut fiyatlarına bakıldığında ise, Türkiye’de Mart 2024 itibarıyla konut fiyat endeksi (KFE) 1.230,5 seviyesinde olurken; bu değer 2023 yılının aynı ayına göre yüzde 52 arttı. Fakat reel bazda yüzde 9,8’lik bir düşüş kaydedildi. 

İstanbul, Ankara ve İzmir’deki endeks değerleri nominal olarak bir önceki senenin aynı ayına göre sırasıyla yüzde 40,4, yüzde 63,9 ve yüzde 49,5 oranlarında artış kaydetti.

15 MİLYON TL'LİK FİYATLAR 10 MİLYON TL'YE GERİLEDİ

Paraanaliz'de yer alan habere göre; Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, konut piyasası ile ilgili açıklamalarda bulundu ve konutun yatırım aracı olmaktan çıktığını dile getirdi.   

2020'den sonra fiyatlarda şişme yaşandığını aktaran Özlü, "Örneğin 10 milyon TL’lik ev 15 milyon TL’den satışa sunuluyordu, bunun sebebi de öncelikle Pandemi, sonra deprem, akabinde yabancıların Türkiye’ye yönelmesi oldu. O zamanlar alıcı fazlaydı. Bir dönem bundan dolayı da satıcılar istedikleri müşteriyi bulabiliyorlardı ve bundan dolayı da inanılmaz fiyatlar yukarıya balon şeklinde yükseldi" diye konuştu. 

Gamze Özlü, bu sürecin sona erdiğine, piyasanın gerçekte olması gereken fiyatlara yani 15 milyon TL istenen evlerin 10 milyon TL'ye düştüğüne dikkat çekti. 

Özlü, "Tabii ki mevduat faizinin yüksek olması da çok büyük bir etken konut alacağıma paramı mevduat faizine yatırırım dedi yatırımcı ve buna yöneldi. Bu nedenle de inanılmaz şekilde satışlarda durgunluk yaşandı" dedi. 

EVİNİ SATACAKLARA ŞOK UYARI

Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, yabancıya konut satışlarında da yüzde 70'i bulan bir gerileme olduğunun altını çizdi. üketicilerin sahte ilanlar konusunda dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çeken Özlü, "Emlak fiyatları şişti bunun sebebi de sahte ilanlar diyebiliriz. Sahte ilanlar ile tüketicilere tuzak kuruluyor, kapora ve sahte dolandırıcılar revaçta, konutu görmeden hatta mümkünse mülk sahibi ile tanışın" bilgilerini verdi. 

KPMG’nin raporuna göre, inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 59,4’ü herhangi bir kısıtlayıcı faktör olmadığına vurgu yaparken, finansman sorunları yüzde 30,2 ile girişimleri sınırlayan en büyük faktör şeklinde dikkat çekti. Talep yetersizliği ise yüzde 15,8 ile ikinci sıraya yerleşti. 

Gamze Özlü, söz konusu açıklamasını "Bu banka faizleri şu anda yüzde 55 civarında, yüzde 25 - yüzde 30’lara bir şekilde gerileyecek. O zamanlar ev fiyatları yükselecek. Yani benim söyleyebileceğim konut satıp faize koymayın, Sonra almak çok zor olacak, gerçek bu" diyerek tamamladı. 

İstanbul'da kentsel dönüşüm seferberliği başlıyor! İşte tüm detaylar!

TOKİ'den 4 yeni Ağustos 2024 kampanyası! Bu illere tam 1.563 yeni konut geliyor!

ATEM Başkanı Akçam: Zam sınırının kalkması ile kiralar yüzde 20 arttı!