06 / 07 / 2024

İstanbul'da kentsel dönüşüm seferberliği başlıyor! İşte tüm detaylar!

İstanbul'da kentsel dönüşüm seferberliği başlıyor! İşte tüm detaylar!

İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Başkanlığının İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarına ivme kazandıracak projesinin ayrıntıları belli oldu. 



İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Başkanlığının İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarına ivme kazandıracak projesinin detayları belli oldu. İBB, riskli yapılarının KİPTAŞ ile yenilemek isteyen hak sahiplerine, gelir durumlarına göre toplam maliyetin yüzde 40 ile yüzde 65’i oranında destek sağlayacak. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM DESTEĞİ BELLİ OLDU!

İBB İştirak Şirketi  Kiptaş  ile yapacakları ön sözleşme ile İBB’nin yeniden yapım maliyeti destek programına dahil olacak. Dar gelirliler, destekten daha yüksek oranda yararlanabilecek.

Bunun yanı sıra; İBB meclisinin onayına sunulacak bir diğer teklifle, İBB’nin hızlı tarama testine başvuran ve E sınıfı, yani çok riskli bina grubuna dahil olan yaklaşık 6 bin 920 yapı için acil eyleme geçilecek, vatandaşlara ilave kira yardımı yapılacak.

Ayrıca ilçe belediyeleriyle protokol yapılarak hızlı tarama testinin yaygınlaştırılması, bina incelemesine yönelik hak sahiplerinden gelen engelleme girişimlerinin önlenmesi için de çalışma yapılması sağlanacak. Kentsel dönüşüme girecek binalarda oturan kiracılara da destek sağlanacak.

İstanbul da kentsel dönüşüm seferberliği başlıyor! İşte tüm detaylar!

İHTİYAÇ SAHİPLERİNE YÖNELİK DEV PROJE!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deprem dirençli İstanbul için yeni bir projeyi hayata geçiriyor.  İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan teklifin ayrıntılarını paylaştı.

Akgün, “İBB Meclisine sunduğumuz teklifin hayata geçmesi ile birlikte ilk defa, gerçekten ihtiyaç sahiplerine yönelik büyük bir kampanyayı başlatmış olacağız. Ekonomik kriz koşullarında, yapım maliyetlerinin çok yükseldiği bu ortamda İBB olarak vatandaşımızın yanında olacak, kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandıracağız.” dedi.

YAPIM MALİYETLERİNE DESTEK SAĞLANACAK!

Hak sahiplerinin ödeyeceği yeniden yapım maliyetlerine İBB tarafından destek sağlanacak. Mali destekten yararlanacak yapıların, 6306 Sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmesi, İstanbul Yenileniyor kapsamında uzlaşmaya varılmış olması, hak sahiplerinin kendisinin, eşinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin üzerinde başka bir taşınmazın bulunmaması gerekiyor.

İstanbul il sınırları dışında herhangi bir bağımsız bölümde hisseli tapu sahibi olanların ise yüzde 50 ve daha az hisse sahibi olması gerekiyor. Tarımsal vasıflı mülkiyetler, taşınmaz sahipliği olarak sayılmayacak.

MALİ DESTEĞİN ÜST LİMİTİ VE ŞARTLARI AÇIKLANDI!

Mali destek, İstanbul Yenileniyor Platformu tarafından hazırlanacak projeye esas fizibilitede, belirlenen daire kat brüt alan büyüklüğü için hesaplanan toplam borçlanma bedelinin 80 m2’ye kadar olan kısmı için sağlanacak.

Her bir hak sahibi mali destekten bir defaya mahsus olmak üzere, bir adet konut nitelikli bağımsız bölüm için faydalanabilecek. Mali destekten faydalanan hak sahibinin hissesi, 5 yıl süre ile KİPTAŞ uhdesinde kalacak. 

 

KİMLER, HANGİ ORANDA MALİ DESTEK ALABİLECEK? 

Mali destek oranları hak sahiplerinin gelir durumuna göre belirlenecek. Dar gelirliler ve emekliler, en yüksek destek oranından faydalanacak.

Hane içi toplam geliri 2 asgari ücretin altında olanlara yüzde 60,  bu kişiler emekliyse yüzde 65, hane içi toplam geliri 3 asgari ücretin altında olanlara yüzde 40, aynı durumdaki emeklilere yüzde 45 oranında destek sağlanacak.

İlk etepta İstanbul yenileniyora başvuran ve uzlaşma sağlanan toplam 25 bin hane için yaklaşık 5 milyar TL destek sağlanacak. 

İstanbul da kentsel dönüşüm seferberliği başlıyor! İşte tüm detaylar!

YENİDEN YAPIM MALİYETLERİNE DESTEK SÜRECİ NASIL OLACAK? 

Mali destek süreci 7 aşamalı gerçekleşecek: 

1- Kiptaş’ın ön sözleşme yapması,

2- Başvuruların Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne iletilmesi,

3- Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Hane içi gelir tespiti,

4- Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü Mülkiyet tespitleri,

5- Mali destekten faydalanacak hak sahiplerinin bilgilendirilmesi,

6- Kiptaş’ın inşaat ilerleme seviyelerini İstanbul Şehircilik Atölyesi Şube Müdürlüğüne (İŞAT) ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne bildirmesi,

7- İŞAT onayından sonra Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünce ödeme emirlerinin düzenlenmesi.

EMEKLİLERE 9 BİN TL KİRA YARDIMI VERİLECEK!

Yüksek risk grubuna dahil oldukların tespit edilen E sınıfı binaların tahliye, yıkım ve yenileme süreçlerine ivme kazandırmak amacıyla 6306 sayılı kanun ve bu kanuna bağlı uygulama yönetmelikleri uyarınca; bu binalarda oturan emeklilere 9.000 TL, diğer hak sahiplerine 7.000 TL kira yardımı yapılacak.

GEÇİCİ KİRALIK KONUT DESTEĞİ

Bayrampaşa’da geçici konut hizmeti hayata geçirilecek. Yeni proje için yıkımı tamamlanan dönüşüm alanlarındaki KİPTAŞ’a ait stok daireler, geçici kiralık konut olarak ayrılması planlanıyor.

 Yeni rezerv alanında ikamet eden, yeni proje için uzlaşan, eski bağımsız biriminin yıkımına izin veren, çoğunluğun kabul ettiği hak ediş şekline izin verdiğini taahhüt edenler bu imkandan yararlanabilecek.

Türkiye'deki 20 milyona yakın riskli konut çevresel sürdürülebilirliği de olumsuz etkiliyor!

Büyükçekmece'nin en büyük kentsel dönüşüm projesi "Ihlamur Konakları" hayata geçiyor!

Ekrem İmamoğlu'ndan kentsel dönüşüm müjdesi: Asgari ücretlilerin ve emeklilerin maliyetlerinin bir kısmı karşılanacak!

Geri Dön