Ekonomi

Mevduat-kredi dengesi bozuldu! Bankalar TL mevduata yüklenirken, kredi musluklarını kapattı!

BDDK ve Merkez Bankası tarafından bankacılık sektörüne yönelik son 1,5 yılda devreye alınan düzenlemeler sektördeki dengeleri bozdu. Bankalar topladıkları mevduatı krediye dönüştürme konusunda geçmiş yıllara göre daha isteksiz davranırken, mevduatlar ise hızla büyüyor.Bankalar kredi kullandırımında daha isteksiz davranırken, BDDK verileri de bu değişimi gözler önüne seriyor

AKP hükümeti döneminde devreye alınan düşük faiz temelli ekonomi politikaları çerçevesinde bankacılık sektörüne yönelik hayata geçirilen düzenlemeler kredi kullandırımlarını da etkiledi. Bankalar kredi kullandırımında daha isteksiz davranırken, BDDK verileri de bu değişimi gözler önüne seriyor.

Ekonomi Gazetesi’nden Şebnem Turhan’ın haberine göre, son 1,5 yılda devreye alınan düzenlemeler, bankacılık sektöründe mevduatın krediye dönüşüm oranına da sert bir şekilde yansıdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre Türk bankacılık sektöründe mevduatın krediye dönüşüm oranı Haziran 2018 tarihinde yüzde 128,04 seviyesinde iken, Kasım 2021 tarihinde ise bu oran yüzde 100 seviyesinin altına geriledi. Kalkınma ve yatırım bankaları hariç tutulduğunda sektörün kredi mevduat rasyosu da şubat itibariyle yüzde 82,13 olarak gerçekleşti.

TL MEVDUATIN CAZİBESİ ARTTI

Şebnem Turhan’ın haberinde, sayısı bugüne kadar 100’ü geçen sektöre yönelik düzenlemelerin Türk Lirası mevduatı teşvik ettiğini ancak kredilerde ise faiz ve büyüme oranlarına yönelik kısıtlamalar nedeniyle kredi kullanımının zorlaştığı belirtildi. Mevcut düzenlemelere göre, Türk bankacılık sektörü hem ihtiyaç hem de ticari kredi faizinde belli oranının üzerinde çıktıklarında ek menkul kıymet almak zorunda. Ticari kredilerde ise selektif kredi uygulaması dışında kalan kredilerdeki büyüme oranlarına göre de ek menkul kıymet tesisi zorunluluğunun söz konusu olduğu kaydedildi. Diğer yandan; Merkez Bankası da TL mevduatların bilançodaki payının artmasına yönelik sektöre hedefler de koymuştu. Buna göre, bankaların TL mevduatta yüzde 60 oranını tutturması hedef olarak belirlenirken, bütün bu gelişmelerin de sektörün kredi iştahını azalttığı ifade edildi.

SEKTÖR KREDİLERDE İSTEKSİZ

Bankaların kredilerde iştahı azalırken, haberde son aylarda oldukça kısılan kredi musluklarında seçimlere kadar bir değişiklik beklenmediği belirtildi. Öte yandan bilançolarda sabit kuponlu devlet tahvil oranının da istenmeyen seviyelere çıkmaması için sektörün kredi kullandırımında isteksiz davrandığı ileri sürüldü.

Sözkonusu düzenlemeler sonucu sektörde TL mevduatlar hızlı bir şekilde büyürken, kredilerde bazı alanlar hariç sektörün çekimserliği devam ediyor. BDDK’nın şubat ayı verilerine göre, Türk bankacılık sektörünün kredi mevduat oranı yüzde 87,64’e gerilerken, bu oranın son 10 yılın en düşük üçüncü seviyesi olduğu kaydedildi.