29 / 04 / 2024

Mevlid-i Nebî’de kurulan kütüphane yıkılıyor!

Mevlid-i Nebî’de kurulan kütüphane yıkılıyor!

Kâbe ve çevresini yeniden düzenleyen Suudiler, Hz.Muhammed’in doğduğu yer olan Mevlid-i Nebî’de kurulan kütüphaneyi de yıkacak. Yerine cami imamı için konut ve Suudi Kraliyeti için bir saray dikilecek.



Petrol gelirinin yanısıra hac ekonomisine de yatırım yapan Suudiler Kâbe ve çevresinde yıllardır devam eden tartışmalı inşaat faaliyetlerine bir yenisini ekliyor. Usame Bin Ladin’in akrabalarının sahibi olduğu Suudi Bin Ladin Grup, Mekke’nin yeniden düzenlenmesi çerçevesinde Kâbe’ye sadece birkaç yüz metre uzaklıkta Hz.Muhammed’in doğduğuna inanılan evin yerinde inşa edilen kütüphaneyi de yıkarak yerine Kabe’nin yanıbaşındaki Büyük Cami’nin personeline konut ve Suudi Kraliyet ailesi için bir Kraliyet Sarayı inşa edecek. Bu konuda hazırlanan proje, kralın onayını bekliyor. Daha önce aynı yapının Mekke metrosuna eklenecek yeni durak için yıkılması ya da yeni kurulacak Kral Abdullah Kütüphanesi için kaldırılması planlanmış ancak gelen tepkiler üzerine Kraliyet ailesi bu projelerden vazgeçmişti.


‘Kimse farkında değil’

Vahabi mezhebi üyesi Suudi Kraliyeti, Hz. Muhammed’in Mevlid-i Nebî adıyla bilinen bu yerde doğmadığını, öyle olsa bile peygamber mirasının Allah’a şirk koşmaya özendirici olduğu gerekçesiyle korunmaması gerektiği düşüncesine sahip. Daha önce Hz. Muhammed’in eşi Hz. Hatice’nin evinin bulunduğu yere umumi tuvaletlerin inşasının başladığını belirten uzmanlar, Mevlid-i Nebi’nin yıkılmasının da peygamber mirasına vurulmuş son darbe olacağını vurguladı. İslami Miras Araştırma Vakfı’ndan Dr.İrfan el Alavi, ‘Mekke’de Hz.Muhammed’e ait varolan en önemli ve son yapı doğum yeri olduğuna inanılan bu yapı. Burası Müslümanlar için en kutsal mekanlardan biri. Ve birçok kişi şu an buranın yıkılacağından haberdar bile değil’ dedi.


20. yüzyıla kadar korundu

Peygamberin dünyaya geldiği evin temellerinin bulunduğu arazi 20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar muhafaza edildi ve herkesin büyük saygı gösterdiği bir mekân oldu. Arazinin bakımıyla “Mekke Şerifleri” denilen ve Hazreti Muhammed’in soyundan gelen Mekke’nin idarecileri sorumluydu. Bu mekân hemen her hac ve umrede mutlaka ziyaret edilir, hacılar Mekke’den Medine’ye geçmeden önce buraya mutlaka uğrarlardı. Arap yarımadasında Suud egemenliğinin başlamasının ardından Hz. Muhammed’in doğduğu evin arazisi dümdüz edilip buraya bir halk kütüphanesi inşa edildi.


Vatan


Geri Dön