Mevlüt Oral: Emlakçı belgeleri bir anlam ifade etmiyor!
Samsun emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, Halk eğitim Merkezlerinden alınan emlakçı belgelerinin bir anlam ifade etmediğini söyledi. Oral, “Emlak Müşavirlik Yasası çıkmak üzere. Bununla ilgili Türkiye’de kurs açmayan tek oda biziz.'' dedi
Samsun emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, halk eğitim merkezlerinden alınan ‘emlakçı’ belgelerinin bir anlam ifade etmediğini söyledi.
Kursu düzenleyen Atakum Halk Eğitim Müdürü Hasan Tanrısever ise bu belgeleri verirken kimseye ‘iş yeri açabilirsiniz’ demediklerini açıkladı.
Emlakçılar Odası Başkanı Oral, Halk Eğitim Merkezleri tarafından açılan ‘emlak danışmanlık kursları’nın bilgi edinmek dışında iş yeri açma konusunda yardımcı olamayacağını belirterek, kimsenin bu kurslara katılmamasını istedi.
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Tanrısever de belgeleri verirken kimseye ‘iş yeri açabilirsin’ garantisi vermediklerinin altını çizdi.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Mevlüt Oral, “Emlak Müşavirlik Yasası çıkmak üzere. Bununla ilgili Türkiye’de kurs açmayan tek oda biziz. Çünkü bu kurslardan verilen sertifikalar, yasa çıktıktan sonra hiç bir geçerlilik kazanmayacak. Maalesef yine de böyle çalışmalar oluyor. Halk Eğitim Merkezleri kurs açıyorlar. Açabilirler, yasal olarak bir engel yoktur. Böyle bir kurs açılırken odalardan da bilgi ve destek alınabilirdi. Kursa katılan arkadaşlar, ‘ben bu belgeyle emlakçı dükkanı açarım’ diye düşünüyorlarsa bedavaya günlerini gün etmesinler. Kesinlikle o almış oldukları belgelerin hiçbir geçerliliği yoktur. Eğer geçerli olsaydı biz oda yönetimi olarak bir toplantı yapar, insanları bilgilendirirdik. Eğer emlakçılık yapmak isteyen kişiler varsa, vergi mükellefi olsunlar, sicil kaydı ile oda kaydını yapsınlar, dükkan açmak için hiçbir belgeye ihtiyaçları yoktur” dedi.
Asıl sıkıntının yasa çıktıktan sonra başlayacağını iddia eden Oral, “Bu tür işlerde yasa çıktından sonra sıkıntılar çıkacak. Emlak Müşavirlik Yasası çıkınca emlakçı olmak isteyen vatandaşlar, en az lise mezunu olacak. En az 1 yıl emlakçının yanında çalışmış olacak. Sınavda başarılı olacak. 3 seferden sonra sınavı geçemeyenler emlakçı olamayacak. Bu şartları yerine getirenler emlakçı olabilecek. Samsun’da 2 bin 500 tane belge alan kişi var. Bu yasa çıkınca Samsun’da 2 bin 500 tane emlakçı mı olacak? Burada insanlar işgüzarlık yapıyor. Vatandaşlar emekliliklerine yakın ‘elimde bir belge olsun’ diye böyle şeyler yapıyorlar. Bizim meslek emeklilerin ve işsizlerin barınacağı bir meslek değildir. Emlakçılık, zor ve saygın bir meslektir. Emlakçılar donanımlılık gerektiren bir meslek. Sertifika ile ilgili biz oda olarak hiçbir kurs açmıyoruz. Biz bu sertifikaları verdiğimizde iş yeri açamayan sertifikalılar ‘bize bu belgeyi niye verdiniz’ diye soramayacak. Hiçbir vatandaşın bu kurslara katılmasını arzu etmiyorum. ‘Belge aldım dükkan açacağım’ düşüncesine girmesinler. Ama eğitim amaçlı katılan olursa onlara saygı duyarım” diye konuştu.
“Bu kursa gelenlerin çoğu emlakçılar”
Kimseye ‘iş yeri açabilirsiniz’ diye belge vermediklerini belirten Atakum Halk Eğitim Müdürü Hasan Tanrısever ise, “Emlak Danışmanlık Kursu’nu zaman zaman açıyoruz. Şu anda 2 kurs birden açtık. Biz kurs sonrası alınan belgelerle ne yapılacağı konusunda değiliz. Bizim belgelerimiz eğitim aldıklarına dair bir belge. Bu belgelerle iş yer açılması konusunda bizim dışımızda gelişen bir konu. Birçok emlakçı da bir belge yok ama iş yeri açıyorlar. Bu kursa gelen vatandaşlarda çoğu da emlakçılık yapan insanlar. Bizim belgelerimiz eğitim aldıklarına dair verilen belgeler, biz kimseye ‘bu belgelerle iş yeri açılacak’ diye bir garanti vermiyoruz. Bu kurslar odalar tarafından paralı olarak açılıyordu. Bizim kurslarımızdan sonra bu kurslara bir talep olmadı. Ben belge verirken, hiç kimseye ‘şununla şu işyerini açacaksın’ diye vermiyorum. Belge bu insanların ne işine yararsa, bu kişiyle makamlar arasında olan bir şeydir. Belgeyi kabul ederler veya etmezler. Orası kişiler ile kurumları bağlar” şeklinde konuştu.
Milliyet