28 / 04 / 2024

Meyve fiyatları son 8 yılın rekorunu kırdı! Sadece bir ayda yüzde 146’dan fazla arttı!

Meyve fiyatları son 8 yılın rekorunu kırdı! Sadece bir ayda yüzde 146’dan fazla arttı!

Antalya Ticaret Borsası’ndan elde edilen verilere göre, şehirdeki hallerde işlem gören domates ağustos ayında yıllık bazda yüzde 125,48 oranında arttı. Öte yandan, meyve fiyatlarındaki artış ise yüzde 146'yı aştı.



Antalya Ticaret Borsası, ağustos ayı Antalya hallerinde işlem gören domates, meyve ve sebze endeksini kamuoyuyla paylaştı.

Bu kapsamda, ağustosta domates miktarı bir önceki aya kıyasla yüzde 24.01 oranında, meyve miktarı yüzde 8.48 oranında düşerken, sebzede ise yüzde 76.38 oranında yükseldi.

Miktar endeksleri 2022’nin aynı ayına nazaran ise domateste yüzde 2.97 oranında, meyvede yüzde 38.72 oranında azalırken, sebzede ise yüzde 52.86 oranında arttı.

Meyve fiyatları son 8 yılın rekorunu kırdı! Sadece bir ayda yüzde 146’dan fazla arttı!

Ağustosta endekslerdeki yıllık değişimler, miktarda meyve rekor düşüşü, sebze rekor artışı ve domates ise ortalama altı bir düşüşü işaret etti.

Sözcü gazetesinden İsmail Akın’ın haberine göre, yıllık fiyat endekslerindeki değişimler domates ve meyve kapsamında 8 senenin rekoru olurken, sebze için ortalama üstü düzeyinde meydana geldi.

Ağustosta domates fiyat endeksi yıllık yüzde 125.48 oranında artarken, miktardaki yüzde 2.97’lik azalış ve artan talep, fiyattaki yüksek artışın esas sebebi olarak kayıtlara geçti.

ZAMDA ARTAN TALEP ETKİLİ OLDU

Öte yandan, sebze fiyat endeksi yıllık yüzde 93.25 oranında arttı.

Sebzenin yıllık miktar endeksinin yüzde 52.86 oranında artmasına karşın bu ortalama üstü fiyat artışında, artan talep önemli bir etken oldu.

Meyve fiyat endeksi yıllık yüzde 146.37 oranında artarken, meyvenin yıllık işlem miktarındaki yüzde 38.72’lik düşüş fiyatta yükselişe sebep oldu.

Ağustosta miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domates için son beş senenin miktarda rekor artış, fiyatta ise ortalama altında artış olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya kıyasla (aylık) domates işlem miktar endeksi, ağustosta yüzde 24.01’lik azalış gösterirken, işlem fiyat endeksi de aylık yüzde 30.94 oranında düştü.

Meyve fiyatları son 8 yılın rekorunu kırdı! Sadece bir ayda yüzde 146’dan fazla arttı!

Bir önceki aya nazaran (aylık) sebze işlem miktar endeksi, ağustosta yüzde 76.38’lik sıra dışı artış gösterirken, işlem fiyat endeksi aylık yüzde 14.53 gibi yüksek bir düşüş gösterdi.

Son beş senenin ağustos ayları göz önüne alındığı zaman sebze miktar endeksi rekor artış ve fiyat endeksi değişimi ise ortalama altında düşüş gösterdi.

Bir önceki aya kıyasla (aylık) meyve işlem miktar endeksi, ağustosta yüzde 8.48 oranında azalırken, işlem fiyat endeksi yüzde 49.24 oranında arttı. Son beş senenin ağustos ayları göz önüne alındığı zaman aylık değişimler, meyve miktar endeksinde ortalama üzerinde düşüş ve fiyat endeksinde ise rekor artış gösterdi.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bir defaya mahsus 5 bin TL ikramiye müjdesi! Hesaplara yatacağı tarih belli oldu!

KYK yurt ücretlerinde son dakika gelişmesi! Yurtlarda kalacak öğrenciler mutlaka baksın!

Migros'ta Öncü domates salçası 39,90 TL’ye, Çaykur turist çay 62,90 TL’ye, Pril bulaşık deterjanı 101,90 TL’ye düştü!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön