Meyve ve sebzede şok eden fiyat ! Makas 3,5 kat daha açıldı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sebze ve neyvede tarladan sofraya gelene kadar 3,5 kat fiyat artışının yaşandığını söyledi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocakta üretici ile market arasında en çok ücret farkının yüzde 248,4 ile elmada görüldüğünü, markette 42 ürünün 36’sında ücret yükselişi, 6’sında ise ücret düşüşü olduğunu bildirdi.
Elmayı yüzde 223,6 ile kırmızı mercimek, yüzde 218,7 ile pırasa, yüzde 208,9 ile marul, yüzde 196,7 ile limon, yüzde 190 ile kuru üzümün geldiği görülüyor.
Elma 3,5 kat, kırmızı mercimek ve pırasa 3,2 kat, marul 3,1 kat, limon 3 kat, kuru üzüm ve ıspanak 2,9 kat, portakal 2,8 kat yükseğe tüketiciye satıldı.
42 ÜRÜNÜN 36’SI ZAMLANDI
Bayraktar, üreticide kilogramı 5 TL olan elmanın markette 17 TL 42 kuruşa, 13 TL 84 kuruş olan kırmızı mercimeğin 44 TL 79 kuruşa, 4 TL 50 kuruş olan pırasanın 14 TL 34 kuruşa, 5 TL 14 kuruş olan marulun 15 TL 88 kuruşa, 6 TL olan limonun 17 TL 80 kuruşa ve 25 TL olan kuru üzümün 72 TL 51 kuruşa tüketici ile buluştuğunu söyledi.
Markette 42 ürünün 36’sında ücret yükselişi, 6’sında ise ücret düşüşü yaşandığını söyleyen Bayraktar, şu bilgileri verdi:
EN ÇOK FİYAT ARTIŞI PATLICANDA
“Markette ücreti en çok artan ürün yüzde 79,8 ile patlıcan oldu. Patlıcandaki ücret yükselişini yüzde 46,6 ile yeşil fasulye, yüzde 44 ile kabak, yüzde 42,1 ile salatalık, yüzde 29,1 ile domates olduğu görülüyor. Markette ederi en çok üşen ürün ise yüzde 43,4 ile lahana oldu. Lahanadaki paha düşüşünü yüzde 11,7 ile pırasa, yüzde 2,4 ile maydanoz, yüzde 1,4 ile ayçiçeği yağı geldi.”
Ocakta üreticide ücreti en çok düşen ürünün yüzde 17 ile pırasa olduğuna gözlerden kaçmazken Bayraktar, bunu yüzde 14,8 ile karnabaharın, yüzde 14,3 ile limonun, yüzde 8,7 ile mandalinanın ve yüzde 0,3 ile beyaz lahananın takip ettiğini söyledi.
Bayraktar, üreticide en çok ücret yükselişinin yüzde 96,4 ile kabakta olduğunu, kabaktaki ücret yükselişini yüzde 53,6 ile salatalığın, yüzde 47,2 ile domates ve patlıcanın, yüzde 34,3 ile yeşil soğanın, yüzde 33,3 ile havucun ve yüzde 32,1 ile marulun izlediğini söyledi.
Geçen ay üreticide 34 ürünün 21’inde ücret yükselişi olduğunu söyleyen Bayraktar, 5 üründe ücret gerilemesi yaşandığını, 8 üründe de ücretin farklılaşmadığını kayda geçti.