03 / 05 / 2024

Migros, İran'da AVM açacak

Migros, İran'da AVM açacak

Migros, İran'da AVM açma hazırlığında



Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, bundan sonra her 3 ayda bir sektörün ciro, istihdam, metrekare artışı gibi verilerini basınla karşı karşıya gelerek paylaşacak, ilkini dün gerçekleştirdi, ama sohbetin kapsamı oldukça genişti. Nane organize perakende sektörünün gücünü vurgularken yakın coğrafyada bazı ülkelerde en büyük AVM yatırımcısının Türkler olduğunu hatırlatıyor. "Mesela Romanya'nın en büyük AVM yatırımcısı Fiba Holding'in patronu Hüsnü Özyeğin'dir" diyor. Sonra da ağzından daha büyük bir baklayı çıkarıveriyor. "Şimdi bir grubun da İran'da AVM yatırımı yaptığını duyduk", "Peki kim o grup" diye soruyoruz, belli belirsiz bir sesle "Migros" diyor Mehmet Nane.
Migros mağaza açma periyodunu haftalık dilimler halinde planlarken hiç seslendirmediği yurtdışı operasyonunu da büyütmenin yollarını arıyor bu aralar. Geçtiğimiz ay Migros'tan bir ekibin Kazakistan'da pazar araştırması yaptığı gelmişti kulağıma. Şimdi de İran. Küçük bir araştırmayla öğreniyorum ki Migros, İran'da bir yerel ortakla birlikte hem AVM yatırımı yapacakmış, hem de market açacakmış. Detaylı bilgiyi şirket yetkililerinden duymak için çok beklemeyiz diye umuyorum.

TOBB'da her erkeğin yanına bir kadın
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin (TGSD) düzenlediği 3. Moda, Tekstil, Hazırgiyim Konferansının kahve aralarında heyecanla koşuşturan biri vardı, üstelik heyecanı konferanstan tamamen bağımsız. Eski TGSD Başkanı, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, "Nasılsın" diyenlere, "Kadınlarla uğraşıyorum" diyordu gülerek.
Malum 22 Mayıs'ta TOBB Genel Kurulu var. Ve Aynur Hanım, genel kurullarda kadın katılımının az olduğundan hep şikâyetçidir. Şimdi 81 ilden yaklaşık bin kadın toplanacak, genel kurula katılacak. Aynur Hanım, erkeklerin hiçbir toplantıyı sonuna kadar izleme sabrının olmadığını da söylüyor. 2008'de kadın üyelerle yaptığı bir toplantıda, 4 saat boyunca kimsenin salonu terk etmediğini görünce, "Bu ancak kadın titizliği ve sabrıyla olur" diye düşünmüş. Şimdi bu saptamadan hareketle, TOBB Genel Kurulu'nda erkek üyelere bir sürpriz yapmaya hazırlanıyor.
Genel kurulda ilk kez bu kadar kalabalık bir şekilde yer alacak kadınları, bir erkek, bir kadın şeklinde salonda oturtacak. Sağında ve solundaki hanımlar salonu terk etmeyince, erkekler de nezaketsizlik etmemek için toplantının sonuna kadar kalacak. Yüzünde çocuksu bir heyecanla planını anlatan Aynur Bektaş, "Bakalım başarabilecek miyim? Bu an tutacak mı göreceğiz" diyor.
Esen Evran/Habertürk


Geri Dön